Sport Centar

Teorija poderanih dresova: Tek kada shvatimo da smo mali, možemo postati veliki

Ne plasirati se na Evropsko prvenstvo koje će se drugi put igrati u novom formatu od 24 reprezentacije i nije previše lako, moraš se baš dobro potruditi da budeš toliko loš.

Teorija poderanih dresova: Tek kada shvatimo da smo mali, možemo postati veliki

Ne plasirati se na Evropsko prvenstvo koje će se drugi put igrati u novom formatu od 24 reprezentacije i nije previše lako, moraš se baš dobro potruditi da budeš toliko loš.

Igrale su ga 2016. godine Albanija, Rumunija, Island, Sjeverna Irska, Mađarska, sada će i Finska „omastiti brk“, Kosovu je malo nedostajalo, ali vjerovatno će proći kroz Ligu nacija. Možda ćemo i mi. Možda.

Kvalifikacije koje smo odigrali jedne su od najslabijih od kada nam država postoji, pa i nije čudo što je Finska uspjela po prvi put u historiji otići na Euro. Nikad nigdje nisu bili osim u kvalifikacijama, ali pored nikad lošije Grčke i ovakve BiH zaslužili su da u 2020. godini upišu svoj debi na nekom velikom takmičenju.

Ostavit ćemo po strani Nogometni savez BiH čije djelatnike više poznaju inspektori SIPA-e nego evropski fudbalski radnici. Takvu gomilu anonimusa sigurno nema ni fudbalski savez Papua Nove Gvineje, ali način na koji se uopšte biraju takav je da gotovo garantira takvu besmislicu.

Ostavit ćemo po strani i selektora Roberta Prosinečkog, koji nam je pokazao da „gatanje“ čelnika Saveza kako će nam njegov izbor donijeti prosperitet nije bilo ništa drugo do nepotrebna budalaština. Trener koji ne može pretpostaviti da će mu igrači biti fizički i psihički potrošeni poslije dobre igre protiv Finske, pa samo tri dana kasnije ne promijeni ništa ni u sastavu ni u taktici. Trener koji daje pa povlači otkaze kao da su napojnice u kafani.

Ovo ipak nije priča o njima, ovo je priča o stavu, priča o bijegu od realnosti, priča u kojoj govorimo o neracionalnim težnjama (svh nas) da budemo mnogo veći nego što to zaista jesmo.

Realnost je da je selekcija BiH jedna mala reprezentacija koja samo ako se dobro napne može pobijediti bilo koga. Pa čak i nekog mnogo jačeg.

Naši reprezentativci su uspjeli ono što nisu smjeli, da preuzmu mentalitet nas koji ih gledamo, i koji mislimo da oni mogu mnogo više nego što je to zaista realno. Zato smo otišli u Finsku pa tim „skijaškim skakačima“ pokušali prodati foru i dobiti ih bez da oznojimo dresove.

Zato smo vodili Grčku 2:0, pa onda mislili da će oni sami sebi zabiti još tri gola jer su vidjeli da smo puno bolji od njih, i na kraju ostali bez dva boda. Zato smo nasukani i u Armeniji (2:4) koja četiri gola može zabiti još samo Gibraltaru. Zato smo poraženi u gostima od nemotivirane Grčke pred praznim stadionom.

Problem je što nismo shvatili da smo mali. Kada to shvatimo, e onda ćemo možda postati veliki. Kada u svaku utakmicu uđemo tako kao da je prva i zadnja ikada, i koju moramo pobijediti, kada budemo ginuli isto i protiv Italije i protiv Andore, onda ćemo saznati gdje smo objektivno.

A objektivno smo, baš kao što je Miralem Pjanić rekao, osrednja reprezentacija. Ona koja ima dva vrhunska igrača, par dobrih, i par njih koji nisu ništa bolji od onih finskih ili armenskih. Premalo.

Naravno, i ovakvi kakvi smo, bolji smo od Finske. Jesmo. Ali, eto, oni će na Euro, a mi vjerovatno nećemo. Kako jedna objektivno lošija ekipa može proći, a ona bolja ne, odgovor je upravo u stavu. Mentalitetu. Daj sve od sebe uvijek i potpuno, bit ćeš nagrađen. Proći ćeš i ti nekada kada objektivno kvalitetom to ne zaslužuješ.

Ekipa se jednostavno mora izdići iz balkanske atmosfere i nevjerovatne potrebe ovdašnjih ljudi da sve znaju o svemu, svi smo selektori, svi smo i nuklearni fizičari, inžinjeri hortikulture, i čega sve ne. Naravno, bolji od svih ostalih na planeti.

Nama, običnom puku, to je i dozvoljeno, da u svojim životima foliramo sami sebe da šatro nešto znamo. Vama, igračima, to nije dozvoljeno. Vi morate poderati dresove na svakoj utakmici da bi nekoga pobijedili, ako to uradite samo u mislima, onda ćete završiti sa nosom u blatu.

kvalifikacije za euro 2020miralem pjanicnogometni savez bihrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI

Haver
Gost

Bravo!

meho
Gost

pogledati sastav armenije i finske pa onda seruckati o kvaliteti

BobCZ
Gost

svaka cast ZS, volio bh da su ti tekstovi (jos) malo duzi…

Suljo
Gost

ne samo dresove, nego i guzove..

TandaraMandarkovich
Gost

Svaka čast Zlaja!

wpDiscuz