Sport Centar

Teletović i Čolan: Igokea će uplatiti 20.000 KM kazne za prošlu sezonu, postoji šansa za Đedovića

U sportskoj sali hotela Malak Regency održana je pres konferencija, na kojoj su teme bile košarkaška reprezentacija BiH i nova sezona u Prvenstvu BiH, a obratili su predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Mirza Teletovic i generalni sekretar Amer Čolan.

Teletović i Čolan: Igokea će uplatiti 20.000 KM kazne za prošlu sezonu, postoji šansa za Đedovića

U sportskoj sali hotela Malak Regency održana je pres konferencija, na kojoj su teme bile košarkaška reprezentacija BiH i nova sezona u Prvenstvu BiH, a obratili su predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Mirza Teletovic i generalni sekretar Amer Čolan.

Na pres konferenciji bio je prisutan i Orhan Spahić, direktor Malaka.

“Imamo informaciju da je Mirzi bio rođendan, ali bio bi red da odreže komad tore”, rekao je Spahić, nakon čega je došla torta i legenda naše košarke je odrezala komad.

Spahić je najavio uspješnu saradnju Malaka i KSBiH, a Teletović je također izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje.

Čolan je na početku pres konferencije govorio o Ligi 12.

“Liga 12 još nema zvanični naziv zbog toga što još nismo dogovorili sponzora. Nadamo se da ćemo završiti pregovore do početka idućeg mjeseca. Zasad će se zvati Liga 12, dok ne utvrdimo ko bi mogao biti generalni sponzor, po kojem bi se zvalo takmičenje. Podignut ćemo nivo medijskog praćenja lige, preko naše stranice do YouTube kanala.”, rekao je Čolan.

Generalni sekretar krovne kuće bh. košarke govorio je i o kazni za Igokeu, zbog odluke kluba iz Laktaša da prošle sezone ne učestvuje u Prvenstvu BiH.

“Kazna prema Igokei iznosi 20.000 KM i taj novac će biti uplaćen prije početka sezone. Oni su shvatili da su pogriješili, ove sezone od samog početka će biti u Prvenstvu BiH”, dodao je Čolan.

Teletović je istakao da će se više voditi računa o Prvenstvu BiH.

“Dosad liga nije bila ni u nadležnosti KSBiH, a to se sada promijenilo. Od sad ćemo više voditi računa o prvenstvu i potruditi se samim tim da sve bude na kvalitetnijem nivou”, rekao je predsjednik KSBiH.

Finansije su i dalje problem, ali vraćen je dio dugova.

“Nama i dalje škripi sa finansijama, ali dobar dio dugova smo vratili. Imamo generalnog sponzora za reprezentaciju, to je kompanija Telemach. Što se tiče tužbe protiv bivšeg generalnog sekretara, čekat cemo sudsku odluku, koja bi uskoro trebala biti donesena”, kazao je Čolan.

Uskoro bi košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine trebala dobiti sportskog direktora.

“Posljednjih nekoliko sjednica UO razgovarali smo o poziciji sportskog direktora reprezentacije, što je bitna karika. Imamo nekoliko kandidata, vjerovatno će to biti neko ko je bivši reprezentativac BiH, ko razumije košarku i stanje u nacionalnom timu. Uskoro bismo trebali donijeti odluku po tom pitanju, u svakom slučaju”, rekao je Teletović.

Krovna kuća bh. košarke pažnju je posvetila i mlađim kategorijama.

“KSBiH je osigurao sve uslove za mlađe selekcije. U petak ćemo donijeti još neke odluke za te selekcije. Problem je što nisu bila usklađena godišta u ligama sa igračima koji igraju u određenim slekcijama. To će se sada promijeniti”, istakao je generalni sekretar KSBiH.

Potvrđeno je da će Jonquel Jones igrati za žensku reprezentaciju BiH, dok se završava papirologija za Johna Robertsona i Nihada Đedovića.

“Što se tiče Jonquel Jones, ona je dobila državljanstvo i igrat će za našu žensku selekciju. Roberson je predao dokumentaciju, pokušavamo to riješiti što prije. Vjerujem da neće biti problema i da će igrati za BiH. Nihad Đedovic treba nama dostaviti određenu dokumentaciju. Neko rješenje postoji, ali mora dobiti status zaslužnog sportiste. On svakako ima želju. Nadamo se da ćemo uz pomoć insistucija i njegovog kluba, Bayerna, sve to riješiti”, dodao je Čolan.

Predsjednik KSBiH govorio je i o proteklom Svjetskom prvenstvu u Kini.

“Uspjeh Španije na SP me nije iznenadio, znam da su imali visoke ambicije, iako se o tome nije puno pisalo. Iznenadio me rezultat Srbije, naravno da su svi očekivali više od njih, posebno jer je stvoren taj neki hype oko njih i mnogi su im dodijeli ulogu favorita”, kazala je legenda naše košarke.

Čolan je također istakao da je promijenijenja adresa sjedišta KSBiH, a odnedavno je Savez u ulici Asima Ferhatovića, na broju 2. Uskoro će biti upriličeno svečano otvaranje novih prostorija.

amer colanksbihmirza teletovic
KOMENTARI

KOMENTARI