Sport Centar

Tahirović: Treba nam biti cilj kontinuirano nastupanje na velikim takmičenjima, Norveška je favorit

Na 14. rukometnom Evropskom prvenstvu u Norveškoj, Švedskoj i Austriji sutra se u Štokholmu igraju polufinalni susreti Norveška - Hrvatska (18.00) i Španija - Slovenija (20.30).

Tahirović: Treba nam biti cilj kontinuirano nastupanje na velikim takmičenjima, Norveška je favorit

Na 14. rukometnom Evropskom prvenstvu u Norveškoj, Švedskoj i Austriji sutra se u Štokholmu igraju polufinalni susreti Norveška – Hrvatska (18.00) i Španija – Slovenija (20.30).

Nekadašnji dugogodišnji golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i jedan od naših najboljih rukometaša u posljednje dvije decenije Enid Tahirović smatra da su sve četiri reprezentacije, po svemu što su dosad pokazale, zasluženo u polufinalu.

“Pogotovo Norveška, koja po meni možda igra i najbolji rukomet i najveći je favorit u polufinalu. Od Španaca smo već godinama navikli da pružaju dobre igre u završnicama. Bez obzira na podmlađeni, malo promijenjeni sastav, mislim da je Hrvatska zaslužila mjesto u polufinalu. Slovenja po svemu onom što je pokazala, bez obzira na to što je imala malih uspona i padova, također je zasluženo tu gdje jeste. Sigurno da će polufinalni susreti biti prilično interesantni”, kazao je Tahirović za Fenu.

Legendarni golman posebno se osvrnuo na igru Norvežana.

“Po onom što smo vidjeli sigurno je da je Norveška, predvođena sjajnim Sagosenom, favorit broj jedan. Igraju najbolji rukomet, u oba pravca, kako u odbrani tako i u napadu. Dobru odbranu transformišu u tu njihovu kontru koja je nešto što se nije vidjelo zadnjih godina na parketima i sigurno da su oni najveći favoriti”, kazao je Tahirović.

I pored navedenog, Tahirović smatra da to Norvežanima u polufinalu protiv Hrvatske ne mora ništa da znači.

To je utakmica za sebe u kojoj će odlučivati neka dnevna borba, raspoloženje, mogu sitnice da odluče. Sigurno da su Norvežani favoriti, ali rukomet je takav kakav jeste. Uvijek se sve može prosuti, ne samo u jednoj utakmici nego u jednom poluvremenu, tako da ćemo vidjeti. Sigurno da nas očekuju interesantne utakmice, po meni sve četiri reprezentacije podjednako mogu osvojiti titulu”, rakao je Tahirović.

U osvrtu na prvi, historijski nastup reprezentacije Bosne i Hercegovine na evropskoj smotri, Tahirović naglašava da možemo biti ponosni na naše momke i prikazanu igru.

“Imali smo ‘grupu smrti’. To se pokazalo, bili smo s Norveškom, koja je bez poraza s najboljim rukometom, Portugalom, koji će se na kraju boriti za peto mjesto, Francuzima koji su ispali. Mislim da možemo biti ponosni na naše momke i prikazanu igru. Sigurno da je u nekim segmentima moglo malo bolje, posebno ostaje žal u susretu protiv Portugala, ali ukazanu priliku nismo znali iskoristiti. Bilo je tu malo neiskustva, neigranja na velikim takmičenjima, ali kada se sve sabere i oduzme moramo biti sretni da smo bili dio ovog EP-a. Treba nam biti cilj da budemo redovni učesnici svakog narednog evropskog i svjetskog prvenstva“, ističe Tahirović.

Za 12 godina igranja u dresu reprezentacije Tahirović je zabilježio 99 nastupa. Branio je za niz klubova, od RK Bijeljina gdje je započeo karijeru, preko RK Željezničar, RK Bosna Sarajevo i nekadašnjeg prvaka Evrope HSV Hamburga. Bio je jedan od najboljih golmana Bundeslige. Profesionalnu karijeru završio je 2012. godine nastupajući za klub HSV Hamburg, nakon što je prethodne četiri godine proveo u Göppingenu. Nakon igračke karijere obavljao je dužnost predsjednika Rukometnog saveza BiH.

enid tahirovicrukometna reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI