Sport Centar

Tahirović: Krug favorita na Svjetskom prvenstvu u rukometu sužen na tri reprezentacije

Utakmicama Njemačka - Koreja u Berlinu, te Danska - Čile u Herningu 10. januara počinje 26. Svjetsko prvenstvo za rukometaše.

Tahirović: Krug favorita na Svjetskom prvenstvu u rukometu sužen na tri reprezentacije

Utakmicama Njemačka – Koreja u Berlinu, te Danska – Čile u Herningu 10. januara počinje 26. Svjetsko prvenstvo za rukometaše.

Na prvenstvu učestvuje 24 reprezentacije podijeljene u četiri grupe sa po šest ekipa. Pored Berlina i Herninga prvenstvo će se igrati još u četiri njemačka grada – Münchenu, Kölnu, Mannheimu, Kielu i Hamburgu te u danskom Kopenhagenu.

Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Francuske, koji će jurišati na treće uzastopno i ukupno sedmo zlato na Svjetskim prvenstvima.

Francuska je kao najuspješnija rukometna nacija na Svjetskim prvenstvima slavila 1995., 2001.,2009., 2011., 2015. i 2017. godine.

Proslavljeni bh. rukometni golman Enid Tahirović, nekadanjši reprezentativac i predsjednik Rukometnog saveza BiH u izjavi za Fenu kazao je da Francuzi i na ovom SP imaju ulogu favorita, a da će najveće konkurente za titulu imati u domaćim selekcijama Njemačke i Danske.

– Zadnjih godina krug favorita sužava se na Francusku, te Dansku i Njemačku, koje će zasigurno iskoristiti činjenicu da zajedno organiziraju takmičenje. Mislim da će te tri reprezentacije odlučiti o svjetskom prvaku. Prema nastupima u pripreminim utakmicama blagu prednost dajem Francuzima, koji su ponovo sastavili ekipu koja bi trebalo odbrani titulu svjetskog prvaka – kazao je Tahirović.

Od zemalja iz regiona na SP će igrati selekcije Hrvatske, Srbije i Makedonije. Tahirović smtara da će Hrvati sigurno pokušati da ostvare visok plasman.

– Vjerovatno je njihov cilj nastup u polufinalu. Što se tiče Srbije i Makedonije mislim da bi njihov cilj mogao da bude plasman u drugi krug, a sve ostalo za njih će biti teško. Makedonija je u nešto lakšoj grupi, u odnosu na Srbiju, i vjerujem da mogu proći u drugi krug. Očekujem da će se Makedonci sa Islandom boriti za treće mjesto u grupi. Srbija će na SP nastupiti sa podmlađenom ekipom i mislim da će imati težak zadatak da ostavri plasman u drugi krug – kazao je Tahirović.

Grupe na 26. SP u Njemačkoj i Danskoj:

A-grupa (Berlin): Francuska, Rusija, Njemačka, Srbija, Brazil, Koreja;
B-grupa (Munchen): Španija, Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein, Japan;
C-grupa (Herning): Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile, Saudijska Arabija;
D-grupa (Kopenhagen): Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat, Angola;

Po tri njabolje ekipe iz svake grupe u drugom krugu će forimirati dvije nove grupe, a susretie će se igrati u Kolnu i Herningu.

Polufinalni susreti će se igrati 25. januara u Hamburgu, dok je finalna i utakmica za treće mjesto na programu 27. januara u Herningu.

U dosadašnjim nastupima na svjetskim prvenstvima najuspješnija je Francuska sa šest zlata, jednim srebrom i tri bonzane medalje, druga je Švedska sa po četiri zlata i bronze, te tri srebra, treća Rumunija sa četiri zlata i dvije bronze, dok je Njemačka na četvrtom mjestu sa tri zlata, dva srebra i jednom bronzom.

enid tahirovicsp u rukometu
KOMENTARI

KOMENTARI