Sport Centar

Svjetski šampion Rade Savić: BiH ima dobru powerlifting reprezentaciju

Svjetski šampion i nosilac dvostrukog svjetskog rekorda u bench pressu, Srbijanac Rade Savić, koji je prošlog vikenda u Sarajevu na Svjetskom kupu u powerliftingu po GPC pravilima proglašen za apsolutno najjačeg takmičara, u intervjuu za Fenu je, prije svega, organizaciju ovog događaja ocijenio vrhunskom, dodajući da Bosna i Hercegovina ima veoma dobru powerlifting reprezentaciju kojoj će ovo takmičenje povećati popularnost.

Svjetski šampion Rade Savić: BiH ima dobru powerlifting reprezentaciju

Sarajevo je prvi put bilo domaćin dvodnevnog Svjetskog takmičenja u powerliftingu po GPC pravilima, koje je okupilo veliki broj značajnih imena ovog sporta. Organizatori takmičenja bili su Fitness klub Shark i Klub 300 iz Sarajeva.

Prvog dana svi takmičari su se takmičili u disciplini bench press, a drugog dana spojene su sve tri discipline powerliftinga – čučanj, mrtvo dizanje i bench press, kada su se rezultati sabirali u kompletan zbir.

Osim toga, pobjednici svih kategorija takmičili su se za apsolutno najjačeg takmičara koji treba podići najveću kilažu, dok se relativno najjači takmičar ocjenjivao po koeficijentu, kada se u obzir uzimaju podignuta i tjelesna kilaža, godine i drugi kriteriji.

Savić smatra da je dolazak osnivača i predsjednika GPC Federacije Lee Marshala na ovo takmičenje pozitivna stvar za BiH, jer to govori koliko je takmičenje ozbiljno.

Za svoje rezultate kazao je da ga nisu u potpunosti zadovoljili, jer je bio najavio podizanje 291 kg, čime bi oborio svjetski rekord, a to ovog puta nije uspio.

Međutim, ovo je sport i nekad treba dosta kockica da se poklopi da podignete taj neki određeni teret – pojašnjava srbijanski powerlifter.

Ipak, dodao je, obaranje svjetskog rekorda se ne dešava svaki dan, a Savić već pet godina drži svjetski rekord u GPC Federaciji sa podignutih 290 kg u bench pressu.

Još jedan razlog da bude zadovoljan, sigurno je činjenica da je na Svjetskom kupu u Sarajevu proglašen za pobjednika u svojoj kategoriji +140 kg raw bench press, s podignutih 270 kg, a proglašen je i za apsolutno i relativno najjačeg takmičara, također u bench pressu.

Stoga, nisam mnogo razočaran što nisam oborio svjetski rekord, jer ovaj sport, osim fizičke snage koja je presudna, zahtijeva i mentalnu spremnost da biste teret spustili ili podigli na znak sudije te vratili na stalak. Nije poenta samo u podizanju tereta – naglasio je dvostruki svjetski rekorder.

Ono što je po njemu presudno je pobjednički duh, jer ako toga nema, kaže, „nikada nećete biti šampion“.

Savić ističe da je bilo jako dobrih takmičara te da su svi oni koji su pobijedili u svojim kategorijama, ostvarili rezultate na svjetskom nivou.

Posebno je naglasio da BiH ima jako dobru powerlifting reprezentaciju.

Ovo takmičenje će još da vam podigne popularnost, a u narednih nekoliko godina bit ćete jedna od prve tri reprezentacije …. ?, što je veliki uspjeh, s obzirom na to da je bh. reprezentacija mlada i da postoji tek od 2013. godine – smatra srbijanski i svjetski šampion.

Predsjednik GPC Federacije Lee Marshal organizaciju ovog sportskog događaja ocijenio je jako dobrom, a s obzirom na to da se prvi put dešava u BiH, kaže, učestvovao je veliki broj takmičara.

Konkurencija je bila jaka i bilo je veoma dobrih takmičara iz BiH, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Mađarske… – istakao je.

Marshal je u BiH došao na poziv promotera takmičenja Elmedina Heće, a s obzirom na to da je i međunarodni sudija u ovom sportu, želio se uvjeriti da je sve proteklo kako treba.

U razgovoru za Fenu, najavio je da će BiH aplicirati za organizaciju evropskog powerlifting prvenstva sljedeće godine.

Ono što bi BiH trebala uraditi kako bi dobila organizaciju je nabavka dodatne opreme, jer će na Evropskom kupu učestvovati 300-500 takmičara, a ono što vama ide u korist jeste lokacija glavnog grada BiH, do kojeg je lako doći iz bilo kojeg dijela Evrope – zaključio je predsjednik GPC Federacije.

powerliftingrade savic
KOMENTARI

KOMENTARI