Sport Centar

Svi su ludi za Keanom: Najbolje tek dolazi za novu zvijezdu italijanskog fudbala

Dva gola za reprezentaciju Italije u prva dva nastupa u kvalifikacijama za EP. Nije loše za jednog 19-godišnjaka.

Svi su ludi za Keanom: Najbolje tek dolazi za novu zvijezdu italijanskog fudbala

Dva gola za reprezentaciju Italije u prva dva nastupa u kvalifikacijama za EP. Nije loše za jednog 19-godišnjaka.

Moise Bioty Kean od početka je bio predodređen za velike stvari. Dječak čiji su roditelji iz Obale Slonovače, rođen je u italijanskom gradiću Vercelliju. Odrastao je u Asti, a u ranom djetinjstvu bio je navijač Intera, za koji je u to vrijeme nastupao Obafemi Martins. Zbog specifične proslave pogodaka Nigerijac nikoga nije ostavljao ravnodušnim, pa tako i malog Moisea koji je dobio svog fudbalskog uzora.

Kao sedmogodišnjak prve fudbalske korake napravio je u italijanskom klubu Astiju, uz svog starijeg brata Giovannija koji ga je uvijek vodio sa sobom na treninge. Od malena je plijenio fizičkim i tehničkim kvalitetom, nerijetko je igrao i sa starijim dječacima, a najbrži je bio Torino u čijoj omladinskoj školi je nastavio svoj fudbalski put.

Tri godine kasnije primijetio ga je Juventus i privolio je tada desetogodišnjeg dječaka da pređe u redove gradskog rivala. Veliku ulogu odigrao je i njegov otac koji je navijač Stare dame, a od tada je počeo i rapidni uspon Juventusovog “čuda od djeteta”.

Sa 16 godina postao je prvi fudbaler rođen u ovome mileniju koji je debitovao u Seriji A i u Ligi prvaka, prvi među vršnjacima koji je postigao gol u jednoj od pet najjačih evropskih liga (sa 17 godina) i drugi najmlađi strijelac u dresu Azzurra svih vremena kao 19-godišnjak.

Zbog afričkog porijekla neizbježno je poređenje sa Mariom Balotlellijem, koji mu je jedan od fudbalskih uzora, ali jasno je da će napadač Juventusa morati da nastavi da radi sa pravim mentalitetom i mnogo promišljenije kako ne bi ostao zapamćen samo kao “protraćeni talenat”, što je slučaj sa Super Mariom.

Kean je prošlu sezonu proveo na posudbi u Veroni gdje je sakupljao dragocjeno iskustvo igranja Serije A, a nakon povratka u Juve teško je bilo očekivati da će među napadačkim vedetama Stare dame dobiti značajniju minutažu u ovoj sezoni. U jednom trenutku spominjalo se da bi ponovo mogao na posubu, ali Allegri ga je zadržao i uglavnom je bio neiskorišteni rezervista, da bi se kompletna sezona napadača rođenog 2000. godine promijenila za samo mjesec dana.

Image result for moise kean cristiano ronaldo

Dva sjajna gola protiv Udinesea u meču u kojem je briljirao kao starter, veoma zapažena rola u finišu utakmice sa Atletico Madridom u Ligi prvaka i golovi za reprezentaciju u kvalifikacijama za EP omogućili su mu da se nađe na svim sportskim naslovnicama u Italiji.

Odmah se nametnuo, igrajući sa hrabrošću i lakoćom. Snaga, eksplozivnost i široki repertoar poteza privukli su pažnju ljubitelja fudbala. Čak i sa taktičke tačke gledišta pokazao je zavidan nivo. Iako je po vokaciji špic, Kean može da djeluje i na širem prostoru na obje strane kao krilni napadač. Odlično se kreće između linija, pravi presing, daje i potrebnu napadačku dubinu ekipi, a demonstrirao je i instikt “killera” koji pripada velikim napadačima koji znaju da se nađu na pravom mjestu u pravo vrijeme. Impresivan je i njegov napredak na fizičkom nivou, jer je za kratko vrijeme izgradio uočljivu mišićnu masu.

Interesovanje za Moisea naglo je poraslo, a time i špekulacije o njegovom statusu u torinskom gigantu. Juventus u narednom periodu pažljivo mora proučiti razvojni plan za igrača koji već sada obećava velike stvari. Ofanzivni dio ekipe je zaista popunjen, a osim nedodirljivog Cristiana Ronalda, morat će se naći i prostor za Keana kojem ugovor ističe 2020. godine.

Zbog toga će Stara dama morati biti ubjedljiva i konkretna, jer lukavi menadžer Mino Raiola već koristi situaciju i poručuje da Moise “mora stalno igrati”, kao adut u pregovorima oko novog poboljšanog ugovora koji će mu garantovati i veću minutažu.

Čak ni pitanje novca nije primarno. Kean i Raiola očekuju efikasno uključivanje u Juventusov projekt, u kojem bi mladi napadač bio jedan od nosilaca igre u budućnosti. To je ideja koju dijele svi protagonisti ove priče. Demonstracija Keanove snage, talenta i vještine do sada je bila poznata samo u omladinskim kategorijama, pa se čini da je ovo odlučujući trenutak u njegovoj karijeri.

Image result for moise kean

Njegova pojava nije postala samo pozitivna za Juventus nego i za nacionalni tim Azzurra, koji već godinama tragaju za pravim strijelcem i globalnom fudbalskom zvijezdom. “Svi su ludi za Keanom”, naslov je Tuttosporta, koji se nada da će kontinuirani uspjeh 19-godišnjaka imati značajnu ulogu i u stvaranju svjetlije budućnosti reprezentacije Italije.

Kean je postao najbolji primjer strpljenja kluba i dječaka koji je izabrao odrastanje u zdravoj sredini kao što je Juventus, koji uvijek želi da dostigne najviše ciljeve i koji predstavlja idealno okruženje za rast i napredak. Privilegija svakodnevnog treniranja sa brojnim šampionima u ekipi, omogućila mu je da mnogo nauči i ranije sazrije, čak i kada nije dobivao minutažu. Čekanje mu se ispatilo, jer je obilato iskoristio svaku šansu koju je dobio i već sada se našao u najozbiljnijim planovima za budućnost Massimiliana Allegrija i Roberta Mancinija.

Kakva je perspektiva mladog napadača to se sa poptunom sigurnošću ne može garantovati, ali svakako se može zamisliti jer posjeduje ogroman potencijal i od njega sve zavisi. Put je tek počeo, slava i popularnost nose sa sobom i opasnosti, ali Moise djeluje potpuno fokusirano.

“Po mom mišljenju ono što dolazi, bit će još bolje od svega što sam do sada učinio”, najavljuje Juventusov napadač, koji je naučio da “gleda u budućnost”, sa odlućnošću nekoga ko zna da u životu uvijek moraš preuzeti odgovornost za svoje postupke. I svoje ciljeve…

italijajuventusmoise kean
KOMENTARI

KOMENTARI