Sport Centar

Sve spremno za početak Evropskog juniorskog prvenstva za odbojkašice u Zenici

Evropsko juniorsko prvenstvo u odbojci za žene "CEV U19 2020.", čiji su domaćini Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, počinje danas mečevima u Areni "Husejin Smajlović" u Zenici i "Gradskom vrtu" u Osijeku.

Sve spremno za početak Evropskog juniorskog prvenstva za odbojkašice u Zenici

Evropsko juniorsko prvenstvo u odbojci za žene “CEV U19 2020.”, čiji su domaćini Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, počinje danas mečevima u Areni “Husejin Smajlović” u Zenici i “Gradskom vrtu” u Osijeku.

U Zenici će nastupiti selekcije Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Poljske, Slovačke i Srbije, a u grupi u Osijeku igrat će reprezentacije Hrvatske, Turske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Rusije. Reprezentacija Italije koja je trebala igrati u Zenici je odustala od takmičenja.

Dvije najbolje ekipe iz svake grupe nastavit će se boriti za medalju u Zenici, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani igrati svoje kvalifikacijske utakmice za pozicije od petog do osmog mjesta u Osijeku.

– Dvije godine pripremamo ovo takmičenje. Iako je teška situacija, vezano za pandemiju koronavirusa, uspjeli smo organizirati takmičenje koje je prvo i jedino u odbojci u svijetu ove godine – kazao je generalni sekretar OSBiH i direktor “EuroVolleyU19W” Adnan Talić.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić rekao je da je radostan što se ovakvo takmičenje održava u Bosni i Hercegovini i što je to najveća manifestacija u odbojci ove godine u svijetu. Dodao je da je tužan što će manifestacija proteći bez gledalaca.

– To je umanjilo prihod OSBiH i Gradu Zenici. Igrat će se po dvije utakmice dnevno u terminima od 17.30 i 20 sati – objasnio je Fatić.

Potpredsjednik Evropske odbojkaške federacije CEV i predsjednik žirija takmičenja Ozkan Mutlugil pomogao je u pripremama prvenstva u Zenici, posebno vezano za poštovanje “Covid” protokola.

– Ovo Evropsko juniorsko prvenstvo je prvo internacionalno odbojkaško takmičenje koje se održava nakon pandemije koronavirusa. Stoga, ovo je jedan poseban momenat ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i cijelu evropsku odbojkašku porodicu. Želim zahvaliti odbojkaškim savezima BiH i Hrvatske na teškom poslu koji su uradili i tim što su pokazali od samog početka kad smo potvrdili ovo takmičenje. Zahvaljujem im što su prihvatili biti organizatori ovog takmičenja u ovim teškim okolnostima – izjavio je Mutlugil.

Naglasio je da će se poštovati strogi protokoli i mjere da se garantuje sigurnost svih učesnika počevši od mladih igračica koje se takmiče u Zenici i Osijeku i predstavljaju budućnost evropske odbojke. Dodao je da će se implementirati preporuke koje su izdate od internacionalnih i lokalnih zdravstvenih organizacija da bi se osiguralo da sve prođe što je bolje moguće i na taj način se proslavi povratak takmičarske odbojke nakon toliko mjeseci pauze.

– Grad Zenica je uvijek bio sportski grad i tako će i ostati. Pokazali smo i bez pandemije da su ovdje sve reprezentacije dobrodošle, da su sve igrale i da im je bilo svima dobro. Život nam nameće razne stege, a u tim momentima se moramo snaći. Sretan sam što se Evropsko prvenstvo u odbojci za juniorke održava u Zenici – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Selektor ženske U-19 reprezentacije BiH Natmir Buljubašić zahvalio je svima, od CEV-a, OSBiH i Gradske uprave Zenice, na vrhunskim uvjetima za prvenstvo kojih se ne bi postidjeli nigdje u Evropi.

– Naša reprezentacija je obavila najbolje pripreme do sada. Radili smo naporno i pripremali se skoro mjesec dana. Konkurencija je bila veoma žestoka, a na kraju smo izabrali najspreminijih 12 djevojaka. Cilj je da našu zemlju predstavimo u što boljem svjetlu. Nažalost, zbog povrede smo ostali bez tehničarke Katarine Marić iz Bijeljine koja je trebala biti dio tima – istakao je Buljubašić.

Kapiten reprezentacije BiH Sara Grbić, igračica ŽOK Bimal Jedinstva, rekla je da je 12 djevojaka koje su izabrane da predstavljaju BiH spremno, da će dati sve od sebe da se predstave u najboljem svjetlu.

evropsko juniorsko prvenstvo za odbojkasice
KOMENTARI

KOMENTARI