Sport Centar

Sutra kreće novi košarkaški ‘balon’ u Sarajevu, direktor ABA lige se zahvalio Opštini Ilidža i Sparsu

U sportskoj dvorani hotela Hills danas je održana pres konferencija povodom održavanja trećeg balona ABA 2 lige.

Sutra kreće novi košarkaški ‘balon’ u Sarajevu, direktor ABA lige se zahvalio Opštini Ilidža i Sparsu
FOTO: Spars Sarajevo / Facebook

U sportskoj dvorani hotela Hills danas je održana pres konferencija povodom održavanja trećeg balona ABA 2 lige.

Treći balon ABA 2 lige bit će održan u Sarajevu, a povodom toga govorili su portski direktor ABA lige Milija Vojinović, načelink općine Ilidža Nermin Muzur, te predsjednik OKK Spars gospodin Nihad Selimović.

Na današnjoj pres konferenciji riječ je uzeo sportski direktor ABA lige Milija Vojinović, koji je istakao veliku pomoć načelnika Ilidže Nermina Muzura.

“Dobar dan svima. Izuzetno mi je zadovoljstvo da sam u Sarajevu, gradu sa sportskom i košarkaškom tradicijom. Gradu koji je jedini sa prostora bivše Jugoslavije, bio organizator Olimpijskih igara i grad koji nam je podario Evropskog prvaka, prvog sa ovih prostora. Iskoristio bih ovu priliku da čestitam košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, stručnom štabu, igračima i svim navijačima reprezentacije na plasmanu na Eurobasketu i da od srca poželim da nas obraduju svi kao što su nas obradovali kadeti 2015. godine i da se nađemo na pobjedničkom postolju na Evropskom prvenstvu i da ih ovdje u Sarajevu dočeka 50 hiljada ljudi kao što su dočekali kadete te godine. Ono što me raduje jeste da većina igrača koja se nalaze u reprezentaciji upravo stasavala na košarkašim terenima ABA 1 i ABA 2 lige, što pokazuje da je ABA liga pokretać ne samo klupske nego cjelokupne regionalne košarke svih segmenata u razvoju košarke u regionu. Kao sve sfere života, tako i ABA ligu ove godine smo se zadesili sa problemom COVID-a 19, pandemijom koja na svima stvara probleme, ali mi smo uspjeli naći ABA 1 i ABA 2 liga funkcionišu na jednom izuzetnom nivou, što smatram da smo organizaciju podgili na još jedan veći nivo. Organizacija i modifikacija takmičenja u ABA 2 ligi koja nas je iz ligaškog dijela takmičenja dovela na turnire, prvi je odigran na Zlatiboru, zatim drugi u Banja Luci, a ove sedmice se igra treći u Sarajevu, gdje će biti odigrana tri kola. Organizacijom ovog turnira izuzetno su pomogli Opština Ilidža i načelnik Nermin Muzur, omladinski košarkaši klub Spars, kao i hoteli Hills i Hollywood. U svoje ime i u ime ABA lige želim da im se zahvalim i da nije njih ove organizacije ne bi bilo. Pred nama su kao što sam rekao tri kola, ABA 2 liga ove sezone ima jedno specifično takmičenje, jedinstvenu u Evropi, tako da očekujem kvalitetnu košarku. Sve utakmice kao sa prethodnih sedam kola će prenositi televizija Arena Sport, naš medijski partner. Moram da naglasim da smo prošle godine u cijeloj ligi imali 21 TV prenos, a sada svaka utakmica ABA lige je prenošena što znaći da smo premašili broj tv prenosa iz prošle sezone. Još jednom da se zahvalim Opštini Ilidža, Omladinskom Košarkaškom klubu Spars na izuzetnoj saradnji i hotelima za izvanrednu uslugu boravka za vrijeme trajanja trećeg balona ABA 2lige”, rekao je Vojinović, prenosi zvanična stranica OKK Spars.

Nakon toga medijima se obratio i načelnik opštine Ilidža Nermin Muzur.

“Prije svega htio bih se zahvaliti sportskom direktoru ABA 2 lige na ovako lijepim riječima i čestitkama koje je uputio kako kad je u pitanju nacionalni tim tako i našem prvom prvaku Evrope. Hoću da vjerujem da je ovaj turnir na Ilidži početak Evropskog puta, povratak na Evropske staze kada je u pitanju klupska košarka u BiH, a prvenstvno mislim kada je u pitanju Kanton Sarajevo i Opština Ilidža. Izuzetno je veliko zadovoljstvo i čast što se ovaj balon ABA 2 lige održava na Ilidži, što je velika stvar za naše mlade sportiste i sa strane marketinga i poruke koju šaljemo sa Ilidže, da je opština Ilidža uvijek bila sportska opština. Općina u kojoj su se dešavale velike sportske manifestacije. Jednu stvar želim da istaknem da je opština Ilidža, jedina opština koja ima Olimpijsku medalju i medalju Evropskom prvaka, a nju nam je donio naš rahmetli Sabit Hadžić po kojem se i zove sportska dvorana na Ilidži i upravo će ekipe ABA 2 lige trenirati u toj dvorani. Hoću da vjerujem da će naše ekipe, u ovom slučaju ekipa OKK Spars doći do onoga što je došao naš Sabit Hadžić. Općina Ilidža slobodnu mogu da kažem da je jedva dočekala kada je u pitanju organizacija turnira i na poziv Nihada Selimovića predsjednika OKK Spars ekspresno smo uradili zajedno sa OKK Spars da bi ovaj turnir doveli na Ilidžu. Svim učesnicima kako trenerima i igračima i upravama klubova i svima onima koji su dali doprinos i naravno rukovodstvu ABA 2 lige najuspješniji balon ABA 2 lige i da poslije završetka turnira dobijemo informaciju da smo organizovali najbolji turnir ABA 2 lige i da budemo neko ko je prepoznatljiv kao dobar domaćin što je Ilidža uvijek i bila. Još jednom sretno svima”, rekao je Muzur.

Ispred domaćina turnira OKK Spars govorio je predsjednik gospodin Nihad Selimović.

“Poštovani predstavnici medija, zadovoljstvo mi je da vas pozdravim ispred Omladinskog košarkaškog kluba Spars i izrazim zahvalnost što ste došli na press konferenciju. Posebno mi je čast i zadovoljstvo što smo u ovim specifičnim uslovima kao što je panedmija izazvana virsuom COVID-19 uspjeli da dobijemo i organizujemo jedno ovakvo izuzetno važno takmičenje za naš klub, isto tako nadam se da će biti veoma uspješno i za opštinu Ilidža, te i Bosnu i Hercegovinu. Takođe, želim da se zahvalim menadžmentima hotela Hills i Hollywood na izuzetnoj infrastrukturi koju su napravili i da smo u prilici da organizujemo takmičenje kao što je ABA 2 liga. Zahvaljujem se i menadžementu ABA lige na čelu sa direktorom Vojinovićem, koji je zaista uložio i dodatni trud. Zahvalio bi se i ispred reprezentacije na lijepim riječima koje je uputio i za naš nacionalni tim i sa ponosom mogu reći da je više od pola reprezentativaca poniklo u omladinskom košarkaškom klubu Spars. isto tako moram istaći da načelnik Opštine Ilidža koji je bivši sportista razumije značaj ovakvog takmičenja za opštinu Ildižu, Bosni i Hercegovinu i da će opština Ilidža u narednom periodu doživjeti renesansu sporta i kamo sreće Bosna i Hercegovina u budućnosti ima više ovakvih načelnika”, istakao je Selimović.

Raspored:

  1. kolo

Borac – Helios (1. mart, 12.00)

Gorica – Mladost (1. mart, 16.00)

Podgorica – Spars (1. mart, 20.30)

Široki – Sloboda (2. mart, 12.00)

Sutjeska – Studentski centar (2. mart, 17.00)

Zlatibor – Lovćen (2. mart, 20.00)

MZT – Rabotnički (3. mart, 12.00)

  1. kolo

Helios – Podgorica (3. mart, 16.00)

Spars – Gorica (3. mart, 21.00)

Mladost – Zlatibor (4. mart, 12.00)

Sloboda – Borac (4. mart, 16.00)

Studentski centar – Široki (4. mart, 20.00)

Lovćen – MZT (5. mart, 12.00)

Rabotnički – Sutjeska (5. mart, 16.00)

  1. kolo

Podgorica – Gorica (5. mart, 20.00)

Zlatibor – Spars (6. mart, 12.00)

Helios – Sloboda (6. mart, 16.00)

Borac – Studentski centar (6. mart, 20.00)

Široki – Rabotnički (7. mart, 12.00)

MZT – Mladost (7. mart, 16.00)

Sutjeska – Lovćen (7. mart, 20.00)

aba 2 ligaokkspars
KOMENTARI

KOMENTARI