Sport Centar

Šuman: Spisak igrača moram predati do 6. aprila, spremamo se po ranijem rasporedu

Evropska rukometna federacija (EHF) je odredila alternativne termine ženskih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a jednako tako i za završnicu međunarodnih klupskih takmičenja, Lige prvaka i EHF kupa, zbog pandemije koronavirusa, piše Avaz.

Šuman: Spisak igrača moram predati do 6. aprila, spremamo se po ranijem rasporedu

Evropska rukometna federacija (EHF) je odredila alternativne termine ženskih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a jednako tako i za završnicu međunarodnih klupskih takmičenja, Lige prvaka i EHF kupa, zbog pandemije koronavirusa, piše Avaz.

Upravo to je ono što trenutno muči i selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine za rukometaše, Bilala Šumana, jer su predbaražne utakmice za Svjetsko prvenstvo 2021. u Egiptu protiv Rumunije zakazane za 16. april (18.30 sati) u Baja Mareu i 19. april (20 sati) u Bugojnu.

“Situacija se mijenja iz dana u dan i ne bi me čudilo da dođe do novih pomjeranja jer su i naše utakmice veoma blizu. Čuo sam se sa Ivom Karačićem (reprezentativac Bosne i Hercegovine iz izraelskog Maccabi Rishona, op. a.), u Izraelu je zabranjeno i izlaženje iz zemlje na dvije sedmice”, rekao je Šuman za Avaz i dodao:

“Ne može se ni van ni unutra. Reakcije su različite od zemlje do zemlje, a na nama je da se sad spremamo po ranijem rasporedu.”

A po tom programu, naši najbolji rukometaši bi se okupili na Ilidži u ponedjeljak, 13. aprila.

Putovanje za Rumuniju je planirano 15. aprila, dan kasnije je utakmica, a povratak na Ilidžu 17. aprila. U Bugojno bi Zmajevi putovali na dan utakmice.

“Desno krilo Ibro Haseljić je operisao ligamente desnog koljena, a srednji bek Josip Perić još nije počeo igrati zbog povrede zadnje lože na proteklom Evropskom prvenstvu. Do 6. aprila moram prijaviti spisak od 28 imena, a na Ilidži će raditi 21 igrač”, istakao je Šuman, koji je najavio dvije promjene u timu.

Radi se o promjenama na pozicijama desnog krila i pivota.

“Imat ćemo promjenu na desnom krilu i na pivotu umjesto Muhameda Toromanovića koji se oprostio”, pojasnio je Šuman.

Dodaje da je bitno da igrači budu zdravi:

“Ima još dosta vremena i vidjet ćemo u kakvom će stanju doći.”

Ističe da će naš tim, kao učesnik posljednjeg Eura, preuzeti ulogu favorita protiv Rumunije u predbaražu.

“Imam snimke prijateljske utakmice protiv Sjeverne Makedonije, kao i sa pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje su igrali u januaru. To je ekipa sastavljena pretežno od igrača koji nastupaju u Rumuniji, sa dvojicom internacionalaca u Njemačkoj i Francuskoj.”

Šuman sada ima više vremena da pripremi ekipu za mečeve.

“Imamo dovoljno informacija o Rumunima, to nije nimalo lagan protivnik, ni naivna ekipa, ali ukoliko želimo igrati na SP-u, moramo pobijediti. Trebamo se okrenuti sebi i tome na koji način ćemo mi odraditi posao”, kaže Šuman.

Ukoliko bismo prošli Rumuniju, posljednja prepreka do SP-a bi bila selekcija Mađarske.

“Imali bismo u junu više vremena za pripreme pred Mađarsku, tako da bi nam to mnogo značilo, ali to mi je sad daleko svjetlosnu godinu. Rano je pričati o Mađarima, trebamo završiti april na pravi način”, zaključio je selektor Šuman.

Pojačanje u organizacijskom dijelu će biti novi direktor reprezentacije Muhamed Toromanović, bivši reprezentativac Zmajeva.

“Tore je tek počeo, vidjet ćemo kako to izgleda. Međutim, radimo zajedno, pričamo. Njegov posao je primarno tehničke naravi, odnosno po pitanju okupljanja, putovanja, organizacije puta…”, dodaje Šuman za kraj.

bilal sumanrukometna reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI