Sport Centar

Šuker: Nije se dobro objasnilo šta znači Liga nacija, Zmajevima želim uspjeh na Final Fouru

Hrvatska će sa ponosom i u narednim decenijama gledati na nastup svojih fudbalera koji su na proteklom Mundijalu u Rusiji nadmašili rezultat iz 1998. godine kada su u Francuskoj bili treća selekcija svijeta..

Šuker: Nije se dobro objasnilo šta znači Liga nacija, Zmajevima želim uspjeh na Final Fouru

Hrvatska će sa ponosom i u narednim decenijama gledati na nastup svojih fudbalera koji su na proteklom Mundijalu u Rusiji nadmašili rezultat iz 1998. godine kada su u Francuskoj bili treća selekcija svijeta..

Vatreni su predvođeni selektorom Zlatkom Dalićem i najboljim igračem svijeta i kompletnog prvenstva Lukom Modrićem došli do finala, ali je na moskovskom Lužnjikiju bolja bila selekcija Francuske.

Ipak, uprkos porazu, Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, žali što je istekla 2018. godina.

“Mislili smo da nikada neće biti bolje od 1998. godine, ali evo došla je 2018. koja je bila najbolja u istoriji hrvatskog fudbala. Biti u finalu Svjetskog prvenstva, imati najboljeg igrača na svijetu i Mundijalu. Rusija će nam ostati u najljepšem sjećanju. Ali, idemo dalje. Hoćemo još. Idemo izboriti plasman na Olimpijske igre u Tokiju jer se tu nismo pojavljivali. Kao i da U21 selekcija napravi uspjeh u Italiji na Evropskom prvenstvu”.

Uoči odlaska na svjetsku smotru hrvatska javnost nije imala veliko povjerenje u svoju selekciju zbog lošijih predstava u kvalifikacijama.

“Nismo baš imali dobre kalkulacije u medijima prije odlaska na Mundijal. Nije bila dobra atmosfera, igrali smo remi sa Finskom u Rijeci i nakon te večeri smo već izabrali Zlatka Dalića kao selektora. Ta noć je ušla u istoriju. Zamislite da smo otišli na pripreme bez selektora. To bi bio presedan u fudbalu. Ali, on nije postavljao nikakve uslove, došao je na aerodrom i otišli smo u Ukrajinu. Dali smo mu nezavisnost, izabrali najbolji kamp, sve moguće uslove da čovjek može raditi svoj posao. Nije dobro dočekan, bez trenerskom renomea. Mnogi su govorili da će biti tu samo tu jednu utakmicu”.

Šuker je imao tu privilegiju da bude u svlačionici sa igračima, a kao “bombu” od utakmice je istakao duel sa Danskom u osmini finala koji su Hrvati riješili u svoju korist nakon izvođenja jedanaesterca.

“Kada smo gubili od Engleske rekao sam da ćemo dobiti. Vidio sam izraze na licu igrače kada smo izbacili Argentinu. Bomba od utakmice je bila protiv Danske. Momci su letjeli. Samo je loše bilo sa Nikolom Kalinićem koji je napustio tim. Možda nam je baš igrač kao on nedostajao u finalu”.

Hrvatska je bila treća 1998., a druga 2018. godine i sada je cilj da se taj razmak između dva velika rezultat smanji. Veliku godinu iza sebe je imao i Luka Modrić kojeg je FIFA proglasila najboljim na svijetu.

“Pokupio je sve što se moglo. Najbolji hrvatski igrač svih vremena”.

Vatreni igraju sa posebnim nabojem za svoju državu. Takav pristup Šuker pripisuje selektoru Daliću.

“Momci dolaze nasmijani u reprezentaciju i imaju taj naboj po kojem smo prepoznati. To je izgrađeno 1998. i 1996. i to se ne može kupiti novcem”.

Šuker, koji je i u Izvršnom odboru UEFA, ističe veliki pomak koji je napravljen formiranjem Lige nacija, ali i trećeg takmičenja na klupskom nivou.

“Nije se dobro objasnilo šta znači Liga nacija. UEFA tu daje velika sredstva, pogotovo za srednje i male saveze. Žao nam je što smo ispali, a vidjeli ste da smo u jednom trenutku bili prvi. Ali, to je fudbal. Borićemo se da idemo naprijed, sada smo u Ligi B i ne trebamo brinuti za hrvatski fudbal. Bilo bi sjajno plasirati se i igrati u Tokiju. Imamo sjajne mlade igrače. Samo deset utakmica hrvatskom fudbalu donosi novac. Deset seniorskih. Sve ostale, nemaju profit, a neko ih plaća. To je ogroman novac. Ali, uvijek ćemo u to ulagati i možemo reći hrvatskom navijaču da ćemo zbog toga biti u Kataru i SAD-u”.

Velika “mrlja” je afera “svastika”. Nacistički simbol je nacrtan na terenu splitskog “Poljuda” tokom duela Hrvatske i Italije u kvalifikacijama za EURO 2016. godine i još nije riješen.

“Velika šteta za državu. Želim da kažem da nijedan huligan neće izbaciti Hrvatsku sa prvenstva. Mi ćemo uvijek platiti kaznu. Neće nas niko izbaciti zato što 15 huligana zapali bengalke. To im treba biti jasno”.

Ono što je boljka ne samo fudbala u Hrvatskoj, već i regiona, jeste loša infrastruktura. Legendarni napadač ističe da Hrvatskoj nisu potrebni “mega” stadioni.

“Ko je izgradio dvorane za rukomet i košarku u Hrvatskoj? Mi nismo građevinska firma. Država i lokalna zajednica trebaju reagovati. Žao mi je što nemamo nacionalni kamp gdje bi djeca mogla doći. Mnogo novca gubimo. Tražimo normalan stadion. Ne pedeset hiljada. Dovoljno je 25.000, a to košta 50 miliona eura. Ne tražimo samo Zagreb. U Mađarskoj je stadion koštao 45 miliona eura.”

Kada je riječ o klupskom fudbalu u Hrvatskoj Šuker najveći problem vidi u finansiranju.

“Prva stavka u Španiji, Engleskoj, Italiji…su TV prava. Kod nas je to zadnja, a prva prodaja igrača. Marketing, prodaja ulaznica, biznis oko fudbala..NULA. Dinamo je na prodaji igrača napravio bazu. Takav pristup ne donosi dugoročan uspjeh, ali je jedina formula koja je uspjela”.

Zagrebački Dinamo ove sezone po prvi put je izborio “evropsko proljeće” nakon 48 godina.

“Dugo se čekalo, a na kraju su uspjeli. Dinamo se ne respektuje kod nas u medijima, znamo zbog čega. Kako bi se oni borili sa evropskim klubovima, a da nisu prodavali igrače. Nikad se ne bi kvalifikovali. Da bi oni bili konkurentiji dozvolii smo osam stranaca u timu, ali sada ćemo to spustiti na četiri, pet ili šest. Sada želimo zaštiti hrvatskog igrača”.

Odnosi sa savezima u regionu…

“Imamo dobre odnose sa srpskim savezom i Slavišom Kokezom koji odlično radi svoj posao. Isto i sa Dinom Begićem i ljudima u Bosni i Hercegovini. Plasirali su se na Final Four i želim im da se kvalifikuju na EURO. Srbija ima isto šansu u želim im svu sreću. Svi smo povezani loptom i ljubav prema njoj nas spaja. Novac na kraju nije bitan, već odnosi sa ljudima. Isto bi im poručio da rade sa omladinskim potezima jer je to jedini put”, zaključio je Davor Šuker u razgovoru za TV Arena sport.

davor sukerfudbalska reprezentacija bihhrvatski nogometni savezuefa
KOMENTARI

KOMENTARI