Sport Centar

Sudbonosni oktobar bh. košarke: Teletović, Savez i Igokea u usijanom loncu

Stavite žabu u lonac sa mlakom vodom i postepeno pojačavajte temperaturu. Sirota životinja bit će skuhana, a da pritom niti u jednom trenutku nije primijetila da se nešto loše dešava.

Sudbonosni oktobar bh. košarke: Teletović, Savez i Igokea u usijanom loncu

Stavite žabu u lonac sa mlakom vodom i postepeno pojačavajte temperaturu. Sirota životinja bit će skuhana, a da pritom niti u jednom trenutku nije primijetila da se nešto loše dešava.

Čuveni eksperiment Friedricha Goltza kao da je neko primijenio na košarci u Bosni i Hercegovini. Sindrom kuhane žabe zahvatio je odavno sve aktere te priče, s tim da većina njih nije ni svjesna da je vrlo malo vremena ostalo do konačne propasti.

Domaće prvenstvo, od kojeg sve počinje i završava u većini sportova, na rubu je da postane potpuno obezvrijeđeno i besmisleno ponajprije zahvaljujući letargičnom odnosu pojedinih čelnika Košarkaškog saveza BiH, ali i tradicionalnom uplitanju politike.

Moglo se i pretpostaviti prije nekoliko godina da će Igokea postati entitet za sebe, a ne samo klub iz manjeg entiteta, jer su u laktaškom klubu radili šta su htjeli, a da su pritom ljudi u KSBiH olako prelazili preko svega toga, izbjegavajući i najmanji sukob sa ekipom nad kojom lebdi Milorad Dodik, a njegov sin Igor vrši funkciju prvog čovjeka. Osokoljeni kraljevskim statusom “njihovog” kluba, čak su i košarkaške sudije iz RS počele ignorisati seminare na državnom nivou te uspostavljati neka vlastita pravila.

Godinama je Igokea imala zaštićen status u Prvenstvu, kao prvak BiH imala je privilegiju da pauzira tokom odigravanja prve faze ligaškog takmičenja te se uključivala tek u završnici. No, u ovoj sezoni tim iz Laktaša više ne nosi tu lentu (prvak je Zrinjski) i opet poručuje – nećemo igrati domaću ligu!

Pravdaju se kako imaju previše obaveza u ABA ligi, pritom zanemarujući činjenicu da će Zrinjski i Spars također igrati na dva fronta (Prvenstvo BiH i ABA 2 liga).

“Definitivno je da nećemo igrati bh. ligu i tu nema šta mnogo komentarisati. Postojala je neka opcija da nastupimo sa mladim igračima, ali klub je odlučio da odustane od toga. U KSBiH sada je neko buđenje, žele nešto napraviti ‘pametno’ i nametnuti nekome nešto, a dok se košarka igrala, oni su spavali. Treba da se prilagode situaciji koja je na sceni i da promijene pravila”, kazao je Pavle Ćorović, direktor Igokee.

I ostao živ. Dakle, mrtav-hladan je poručio kako KSBiH treba da se prilagodi Igokei, kao da je u najmanju ruku u pitanju prvak Evrope, a ne ekipa koja proteklog vikenda na svom terenu izgubila od Mege Bemax.

To nije sve, jer su članovi Upravnog odbora KSBiH iz manjeg entiteta poručili kako će “zamrznuti” svoj status, jer ne žele da učestvuju u radu Saveza dok se neke stvari ne promijene. Pritom ne precizirajući šta je u pitanju.

Sutra bi zvanično trebali dobiti potvrdu o Igokeinom odustajanju od igranja prve faze Prvenstva BiH, na sastanku predstavnika klubova na kojem je planirano i žrijebanje parova za novu sezonu. I šta onda? Pitanje je ima li aktuelni saziv bh. košarkaške vlade iole hrabrosti i mogućnosti da sankcioniše klub koji na ovakav način pljuje po svim ostalim ekipama i državnom takmičenju.

Jasno je da Igokea realizuje sve mokre snove svoga gazde – igra u ligi sa srbijanskim klubovima, a pritom se izolira od vlastite države. No, Igokea također i ostvaruje ogromne uštede na osnovu troškova koje klubu omogućava nesudjelovanje u prvoj fazi domaćeg prvenstva. Primjera radi, Zrinjski je, na osnovu kotizacije i kazni, morao isplatiti više od 30.000 KM na račun KSBiH, što je ogroman novac u bh. košarci, dovoljan da, recimo, za play-off angažujete više nego pristojnog američkog košarkaša. Te troškove, da ponovimo, Igokea na snosi.

Ostali klubovi i košarkaški radnici iz RS, kojima se također čini šteta ovakvim raspletom, ne smiju ni krivo pogledati Igora Dodika i uložiti primjedbu na Igokeinu kabadahijsku strategiju, pa makar po cijenu da košarka u manjem entitetu bude svedena na općinski nivo. Još će čekati politički signal da krenu sa maljevima u rušenje onoga što je ostalo od KSBiH.

Rasturanje Košarkaškog saveza ovdje dolazi kao bonus, dok za samu ligu možemo odavno reći da je u fazi kliničke smrti. Čak ni novinari više ne znaju da li se takmičenje zove Liga 12, Prva liga ili Prvenstvo BiH, a da ne govorimo kako nacionalno nadmetanje više i ne proizvodi kvalitetne igrače – dva najbolja reprezentativca Nurkić i Musa svakako nisu ni igrala domaće prvenstvo.

Da, ružno i bljutavo sve to sada izgleda. Ali, ovaj oktobar 2018. godine po mnogo čemu može biti sudbonosan za bh. košarku.

Ne samo zbog sutrašnjeg sastanka predstavnika klubova, na kojem ćemo saznati da li će Igokea kreirati prvorazredni skandal i pokrenuti kolaps domaće lige, već i onoga što nas čeka krajem mjeseca. Najavljeni ulazak Mirze Teletovića u Upravni odbor KSBiH, kao i preuzimanje uloge predsjednika Saveza, trenutno djeluje kao tračak svjetla.

U ovom beskrajnom sivilu skoro da našu košarku nije mogla zadesiti bolja vijest od ove, da čovjek od velikog imena u svjetskim okvirima preuzme uzde organizacije u rasulu. Uzdamo se u njegove riječi, da ga ne interesuju prazne priče, već samo konkretna djela.

Iskreno se nadamo da Teletović, govoreći o svojoj budućoj ulozi, nije razmišljao samo o reprezentaciji. Nacionalni tim ionako je, zapravo, stolnjak kojim se prekrivaju one ružnije stvari, spašavati treba ligu.

Dosad smo se već uvjerili da oni koji dijele floskule o redu, radu i disciplini zapravo najmanje rade. Tako su i završili skuhani. Zajedno sa žabom. Vjerujemo da će s Mirzom Teletovićem biti druga priča, barem onog trenutka kad uđe u ovaj usijani lonac. Promjene nam svakako trebaju, po cijenu žestokih obračuna i izbacivanja kabadahija.

igor dodikkkigokeakosarkaski savez bihmilorad dodikmirza teletovic
KOMENTARI

KOMENTARI

Pravilnik
Gost

Dobro se neko sjetio da ovo napiše,Igokea već godinama kroji pravila,a KSBiH se isključivo prilagođava ovima u RS

Mirzin fan
Gost

Daj Boze! Teletovica volim, ali ne djeluje mi kao neko ko moze izaci na kraj sa ovim problemima

wpDiscuz