Sport Centar

Stefan Čuković i Olivera Jevtić pobjednici Trke za demokratiju

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu jutros je održana treća po redu "Trka za demokratiju" u organizaciji Ambasade Republike Turske u BiH.

Stefan Čuković i Olivera Jevtić pobjednici Trke za demokratiju

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu jutros je održana treća po redu “Trka za demokratiju” u organizaciji Ambasade Republike Turske u BiH.

Oko 500 učesnika uspješno je, trčanjem ili šetnjom, prešlo dionicu dugu 3,5 km duž sarajevskog Vilsonovog šetališta. Cilj događaja bio je slanje podrške svim narodima diljem planete koji promovišu vrijednosti mira, demokratije, solidarnosti i humanosti, kao i poticanje građana na aktivan i zdrav život.

Ispred Ambasade Republike Turske u BiH, trku je otvorio Nj.E. gospodin Haldun Koč, te se prisutnima obratio prigodnim riječima.

„Raduje me što i ove godine imamo veliki broj učesnika, te što ćemo, još jednom, zajedno trčati u ime demokratije i solidarnosti. Narod Bosne i Hercegovine je iskoristio svaku priliku da pokaže svoj bratski odnos sa Turskom. Tako je bilo i u teškim vremenima kad su se građani naše države borili za spas demokratije, a tako je i danas kad su vremena mnogo bolja i kad ovakvim događajima podsjećamo na značaj očuvanja demokratskog društva.”, rekao je Koč, te zahvalio svim učesnicima trke koji na ovaj način doprinose jačanju prijateljskih i bratskih odnosa između naših naroda.

Koč se takođe zahvalio svim turskim institucijama koje su pružile značajnu podršku organizaciji ove trke: Natron-Hayat d.o.o., ZiraatBank, TIKA – Turska agencija za koordinaciju i kooperaciju, Yunus Emre institut, te Fondacija Maarif.

U muškoj konkurenciji najbolji je bio Stefan Čuković s vremenom 9:32, dok je pobjedu u ženskoj konkurenciji odnijela Olivera Jevtić s vremenom 10:41. Drugo mjesto osvojili su Stenli Kipruto (9:40) i Selma Zrnić (11:09) dok su trećeplasirani bili Uroš Gutić (10:14) i Lucia Kimani (11:21). Pored zasluženih medalja i pehara, najbolja tri trkača i trkačice u obje kategorije organizatori trke nagradili su i bogatim nagradnim fondom u iznosu od 300, 200 i 100 KM.

trka za demokratiju
KOMENTARI

KOMENTARI