Sport Centar

Šta je važnije biti u životu Luciana Spallettija: Trener ili egocentrik?

Bez dvojbe, prijateljstvo ili bilo kakav drugi odnos između dvije osobe gotovo ništa ne bi značio i ne bi imao tu snažnu i toliku bitnu podlogu bez uzajamnog povjerenja i pružanja osjećaja da te neko cijeni, voli i poštuje. To je ključ. Bez toga, teško da ima napretka. 

Šta je važnije biti u životu Luciana Spallettija: Trener ili egocentrik?
FOTO: Spalletti: Potezi koji izazivaju, najblaže rečeno, čuđenje

U fudbalu i sportu općenito, ta veza još više dobija na značaju i važnosti. Onog trenutka kada nečije povjerenje dođe u pitanje i po najjeftinijoj cijeni bude prodano, a da razlog tome bude bizaran, nejasan ili neopravdan, tu se sva kola zaustavljaju. Provjerena formula uspjeha uvijek je ležala u međusobnom povjerenju – trenera, igrača, rukovodstva i svih ostalih u jednom klubu.

U trenucima kada je njegova Roma na gostovanju kod Pescare vodila rezultatom 0:4, a pri tome držala sve konce u svojim rukama i vodila glavnu riječ na terenu, trener Luciano Spalletti povukao je neočekivan potez. S obzirom da se igrao 71. minut, pitanje pobjednika davno je bilo riješeno, ali potpuno nejasna i nelogična bila je odluka da trener Vučice iz igre izvadi Edina Džeku.

Kapiten reprezentacije BiH je, u tom trenutku, bio na diobi prvog mjesta liste strijelaca Serije A, a s obzirom na vrlo raspoložene saigrače koji su ga “tražili” u većini akcija, do tog trenutka nije postigao niti jedan gol i samo je bilo pitanje kada će se upisati u listu strijelaca. Ta izmjena nikom osim Spallettiju nije “legla”. On je, po ko zna koji put, uspio pokazati ko je glavni i čija riječ je najbitnija. To uvijek ima cijenu, a ona je kod napadača nekad preskupa.

Ljut je bio Edin Džeko što je primoran napustiti teren. Igrao je sjajan meč, učestvovao u gotovo svim akcijama svoje ekipe, bio direktni asistent kod jednog pogotka i onda, kada je za njegovo igranje i zalaganje trebala doći nagrada, on je napustio teren.

Trener koji ga je kroz čitavu sezonu gurao naprijed, kritikovao ga od početka tjerajući ga da postiže više golova, hvalio ga onda kada su ga svi kudili, iz svima nejasnog razloga odlučio se na izmjenu. Kao da nije mario za njegovu želju da bude najbolji strijelac. Uz sve pomenuto, ta želja možda je najviše Edinova, zatim kompletne Bosne i Hercegovine, a i bordo polovina Rima navija za Dijamanta da na kraju završi kao najbolji strijelac italijanskog prvenstva.

Spalletti je egocentrik. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati treneri koji bi imali hrabrosti, ali i srca da jednog Francesca Tottija pošalju na zagrijavanje i da, nakon punih 60 minuta pored aut-linije, ne uvedu najveću legendu u historiji Rome u igru. Tu ne postoje dobre namjere, to je klasično skretanje pažnje na sebe. To radi Luciano.

I ta utakmica protiv Lazija, koja se igra u sljedećem kolu i do koje ima i previše dana da Edin odmori, nije apsolutno nikakvo opravdanje. Nije i ne može biti za nekoga ko je jedini špic u Romi, za igrača koji je kompletnu sezonu iznio na svojim leđima, igrao svih 90 minuta skoro svaku utakmicu, gurao Romu onda kada je bilo najteže, igrao najbolje onda kada je Vučica igrala najgore. Najkraće, Edin je nosio, i dalje nosi Romu u borbi za scudetto, koliko god on nerealno trenutno izgledao.

Teško je shvatiti ovu odluku Spallettija, a najlakše se staviti u poziciju Džeke i shvatiti zbog čega je bio ljut. On ovo nije zaslužio. Trebao je samo tih 20 minuta i još jednu dobru loptu kako bi bio usamljen na vrhu liste strijelaca Serije A, barem u ovom trenutku. Ovako, Spalletti je vukao rizičan potez. Vrijeme će pokazati kolika je njegova cijena.

edin dzekoluciano spalletii
KOMENTARI

KOMENTARI

Edin
Gost
Kenane Hadzicu, kako glup i pristran clanak. Rekao bih tipicno bosanski, nigdje logike, nigdje veze, nigdje mrvice objektivnosti. Ti trazis od Spalletija da on uvazi zelju Dzeke i cijele Bosne i Hercegovine i da ostavi Dzeku u igri. Spalleti egocentrik? Pa covjek je trener i on je taj kojeg se pita, nije Dzeko. On je odgovoran za rezultate, igru i na kraju i za mjenjanje. Dzeko psuje treneru mater i jebe mu sve zivo i Spalleti je egocentrik. Ja bih ga suspendovo 5 utakmica, da zna sta smije a sta ne smije raditi. Nije Dzeko Messi ni Ronaldo, a i… Čitaj više »
Ruff
Gost

Nama je u Bosni sve nejasno, haj ti buraz na neka svedski portal pa tamo lupetaj.

Edin
Gost

Taj vam je ista jasno ne bi zivjeli kako zivite!
Svedski? Lupetanje!

Solomon
Gost

Trenerova se zadnja pita

Name
Gost

Neobjektivan clanak.

wpDiscuz