Sport Centar

Šta će uraditi NSBiH: Sve manje nade u nastavak sezone Premijer lige, Sarajevu titula?

Pandemija korona virusa odnijela je brojne živote, ali i donijela ogromnu neizvjesnost u mnoge oblasti.

Šta će uraditi NSBiH: Sve manje nade u nastavak sezone Premijer lige, Sarajevu titula?

Pandemija korona virusa odnijela je brojne živote, ali i donijela ogromnu neizvjesnost u mnoge oblasti.

To se pogotovo odnosi na ekonomiju, turizam, ali i na sport. Zasad se niko ne usuđuje prognozirati na koji će se način organizirati brojna takmičenja nakon što opasnost konačno prođe.

To se odnosi i na Nogometni savez BiH, na čijoj zvaničnoj stranici i dalje dominira vijest o kupovini karata za Evropsko prvenstvo, iako je svima već odavno jasno da će Euro 2020 biti odgođen.

Čelnici NSBiH vjerovatno čekaju sutrašnje izjašnjavanje UEFA-e kako bi se odredili o završetku fudbalskih nadmetanja u našoj zemlji. No, na koncu će ipak sami morati donijeti odluku.

Madridski AS prenosi kako će UEFA sutra održati sastanak sa svim predstavnicima liga koje su trenutno stopirane, te se pokušati dogovoriti o tome koga će proglasiti za prvaka. Zamisao UEFA-e je da trenutni lider na tablici bude proglašen prvakom.

Ljubitelje nogometa u našoj zemlji, naravno, najviše zanima kako će biti zaključena sezona u elitnom rangu, Premijer ligi BiH.

Jasno je da vremena nema mnogo i stoga se jedno rješenje nameće kao najizvjesnije. A to je da se jednostavno spusti zavjesa na PLBiH i da konačni plasman bude određen prema trenutnim stanjem na tabeli.

U najboljem slučaju, ekipe u našoj državi će početi trenirati za mjesec dana. Britanci čak predviđaju da čak do juna njihovi fudbalski klubovi neće nastaviti sa normalnim procesima. To opet ne znači da će vrlo brzo nakon toga biti pokrenuta i takmičenja, niko neće tek tako startati sa utakmicama bez prethodnog uigravanja i serije ozbiljnijih treninga.

Čak i da sredinom maja ponovo bude opet “aktivirana” Premijer liga, što je optimistični scenarij, dva mjeseca su premalo da se odigra svih 11 preostalih kola. Pogotovo ako timovi ne budu u optimalnoj formi, zbog kratkog perioda za pripreme.

A do kraja juna bi ipak morali sve završiti prvenstvo iz prostog razloga što ogromnom broju fudbalera tada ističu ugovori (nekima i ranije).

Dakle, ponovo se vraćamo na opciju proglašavanja sezonom završenom i dodjele trofeja Sarajevu, trenutnom lideru, a zatim i određivanje putnika za Evropu i ekipa koje sele u niži rang po istom principu, odnosno aktuelnom poretku na ljestvici. Možda da se tek odigraju susreti Kupa BiH, s obzirom da je ostala sama završnica.

Metod da se prvak i konačni poredak odredi prema trenutnoj tabeli već je primijenjen u košarkaškim prvenstvima Litvanije i Belgije, dakle itekako serioznim ligama, a uskoro treba očekivati da i mnogi drugi slijede taj primjer.

Dobra je vijest da, s rezultatske osnove, takav rasplet itekako ima smisla. Odigrana su dva kruga nadmetanja u PLBiH, sve ekipe međusobno su odigrale po dvije utakmice. Problem mogu predstavljati niži rangovi takmičenja, gdje to nije slučaj.

Naravno da ništa od pomenutog ne mora na kraju i da se desi, pogotovo u situaciji kada nijedna osoba na planeti ne može predvidjeti koliko će bitka sa pandemijom trajati. No, barem kada je aktuelna sezona domaćeg i svjetskog nogometa u pitanju, odgovore ne bismo trebali dugo čekati…

PLBiH TABELA

fksarajevonogometni savez bihuefa
KOMENTARI

KOMENTARI

Mehmed
Gost

E jsbaji titulu na ovakav nacin. Igraj pa je Zaradi. Po meni niko nebi trebo ispast I niko bit prvak ili 2,3,4 mjesto. Dogodine…

Edoo
Gost

Sarajevo je skoro cijelu sezonu na prvom mjestu … ne moze im se to tek tako ponistiti, a realno kod nas je najcistija situacija … odigrali svako sa svakim dvije utakmice kod kuce i na strani.

Lol
Gost

Kako je najcistisija situacija? 3 boda razlike11 kola do kraja??????? Pa ljudi, ovo je trokružni sistem, nije kraj prvenstva, prekonuto je orije drugog dijela prvenstva… logiko…

Edoo
Gost

Pa odigrane dvije trecine, svako sa svakim odigrao kuci i na strani… ne moze cistije… vanredna je situacija legendo, svi bi voljeli da se odigra 11 kola, ali kad ???

Stop rasizmu
Gost

Pitari jedete govna prije vremena. Sačekajte malo.

gost
Gost

prosječan pitar ovih dana:”Molim te Bože nek umiru ljudi od korone,molim te Bože daj nek više neko u Sarajevu bude zaražen da osvojimo titulu da se sve prekine jer Željo nas je dvaput javno kara0 opet će i uzeće nam titulu koju realno nismo zaslužili ove sezone”..

wpDiscuz