Sport Centar

Srbija zvanično predstavila novog selektora: Plasman na EP je glavni cilj, bez obzira što nismo krenuli najbolje

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković rekao je da se nalazi pred najvećim izazovom u karijeri i da će učiniti sve da se ekipa poslije 20 godina plasira na Evropsko prvenstvo.

Srbija zvanično predstavila novog selektora: Plasman na EP je glavni cilj, bez obzira što nismo krenuli najbolje

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković rekao je da se nalazi pred najvećim izazovom u karijeri i da će učiniti sve da se ekipa poslije 20 godina plasira na Evropsko prvenstvo.

Doskorašnji selektor Crne Gore danas je promovisan na mjestu selektora Srbije kao nasljednik Mladena Krstajića sa potpisom ugovora na dvije i po godine, prenosi Tanjug.

“Godinama se pripremam za ovu konferenciju za medije, opet sam sretan i zadovoljan. Privilegija je i čast biti selektor svoje države. Imao sam puno izazova, mnoge sam rješavao na najbolji način, a ovaj mi je verovatno najveći. Sigurno ću najviše uložiti znanja i energije kako bismo ostvarili potreban rezultat”, rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu Hilton.

On je dodao da je plasman na Evropsko prvenstvo glavni cilj.

“U fudbalu dok se igra postoje šanse. Ne znamo kako će protivnici odigrati međusobno. Ne zavisi sve od nas i igrača, ima spoljnih faktora. Ako je neko bolji neka pobijedi. Plasman na EP je glavni cilj, bez obzira što nismo krenuli najbolje. Želim makismalno patriotsku atmosferu kako bismo napravili uspjeh”, poručio je Tumbaković.

On nije želio da priča o plej-ofu Lige nacija i sav fokus stavio je na kvalifikacije.

“Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra. Imamo težak raspored, ali ima još pet mečeva da vratimo rezultat”, rekao je on, a na pitanje da li je neuspjeh ako se propusti EP odgovorio:

“Ako ne ostvarimo, Bože moj. Idemo dalje”.

Za pomoćnike dovešće Aleksandra Jankovića i Darka Belojevoća, a plan je i da privoli Zorana Mirkovića.

Oko sistema igre, napadačkog koji je gajio kada je donio Partizanu šest titula prvaka države, kaže da je drugačija situacija u reprezentaciji.

“Partizan je igrao prepoznatljiv fudbal i to ide iz trenerovog ubjeđenja. To je proces, pravi se i generalno ne priznajem sisteme kao brojke, već igrače na terenu. Da li ću igrati sa jednim, dvojicom ili nijednim napadačem nije toliko bitno. Krajnji cilj je borbenost, strpljenje i atmosfera”, zaključio je on.

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković najavio je da će razgovarati sa Lukom Milivojevićem i Matijom Nastasićem, otpisanima kod njegovog prethodnika Mladena Krstajića, oko povratka u nacionalni tim, ali i sa nekolicinom igrača koji nisu bili pozivani.

Milivojević i Nastasić od prošlog ljeta nisu više među “Orlovima”, bilo je i prepucavanja u javnosti, ali je Tumbaković poručio da će svaki bitan igrač dobiti prostor.

“Imamo svoje principe u radu, nikada se nisam najboljih odricao. Uvijek sam ih iskoristio. Vrata reprezentacije nikome nisu zatvorena, u naredna dva mjeseca biće puno razgovora”, rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare u Hiltonu.

On je dodao da će svako ko donosi kvalitet moći da dođe do izražaja pod njegovim vodstvom.

“Nisu samo njih dvojica u priči. Ima onih koji su standardni i oni sa manjom minutažom. Niko neće biti zakinut, trudiću se da budem pravedan. Napravićemo platformu”, naveo je on, ali i naglasio da još uvijek ne zna kakav će odgovor da dobije od Milivojevića i Nastasića.

ljubisa tumbakovicsrbija
KOMENTARI

KOMENTARI