Sport Centar

Sportske igre mladih: Završena regionalna takmičenja, slijedi veliko finale igara u Sarajevu

BH Telecom Sportske igre mladih su druženjima u Tomislavgradu, Goraždu, Brčkom i Bijeljini završile regionalna takmičenja po gradovima i sve je spremno za Veliko finalno takmičenje Igara u Sarajevu.

Sportske igre mladih: Završena regionalna takmičenja, slijedi veliko finale igara u Sarajevu

BH Telecom Sportske igre mladih su druženjima u Tomislavgradu, Goraždu, Brčkom i Bijeljini završile regionalna takmičenja po gradovima i sve je spremno za Veliko finalno takmičenje Igara u Sarajevu.

Finale će se održati od 3.8. do 7.8., a na njemu će učestvovati 1.950 finalista iz 38 bh. gradova.

U Tomislavgradu su održana takmičenja u nogometu i košarci za obje starosne kategorije, a djevojčice i dječaci su pokazali fer play koji je važan segment Igara i koji Igre promovišu kroz projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a uz finansijsku podršku USAID-a.

Ekipe koje će ovaj grad predstavljati na finalnom takmičenju Igara u Sarajevu su „Svete sočine“, „Krošakaši“ i „Teletabisi“. Iako najmlađa, ekipa „Teletabisi“ je u okviru Coca-Cola Cup-a, takmičenja u nogometu za kategoriju 2004. godište i mlađi, predvođena kapitenom Petrom Križancem, uspjela ostvariti plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu.

„Bez obzira što smo 2007. godište željeli smo se takmičiti iako su svi stariji od nas. Drago nam je što smo na kraju pobijedili i što ćemo ići na finale. Nije nam važno da li ćemo izgubiti ili pobijediti u Sarajevu želimo se dobro zabaviti“ istakao je kapiten ekipe, Petar Križanac.

Posebno interesovanje kod publike u Goraždu izazvale su nogometne utakmice za mlađu kategoriju, 2008. godište i mlađi gdje su se u finalnoj utakmici susrele ekipe FK Drina i FK Goražde. U konačnici, dječaci iz ekipe FK Goražde su se pokazali kao bolji, te uspjeli ostvariti plasman na finale u okviru Poli Cup-a.

„Danas smo pobijedili u Goraždu i radujemo se odlasku u Sarajevo. Nadamo se da ćemo upoznati mnogo novih prijatelja“ izjavio je Emran Hubanjić, kapiten ekipe FK Goražde.

Ekipe „Lavice“ i „Lavovi šmekeri“ predstavljat će Brčko kao najbolji košarkaši u ženskoj i muškoj konkurenciji, dok su se kao najbolji u rukometnim mečevima pokazali dječaci iz ekipe „Lokomotiva“.

„Ostvarili smo pobjedu na Kinder+Sport Cup-u u košarci i odlično se zabavili. Sretne smo što smo prošle na finalno takmičenje u Sarajevo, gdje se, također nadamo dobrom plasmanu“, istakala je Milica Đokić, kapiten ekipe Lavice iz Brčkog.

Posljednji grad domaćin ovogodišnjih Igara bila je Bijeljina, a u ovom gradu takmičenja su završena odbojkaškim mečevima za kategoriju 2004. godište i mlađi. U finalnom meču našle su se ekipe „Kula Gradačac“ i OK Libero iz Bijeljine, a plasman na Veliko finalno takmičenje Igara u Sarajevu obezbjedila je domaća ekipa.

„Pobijedile smo danas na Plazma Cup-u i radujemo se odlasku u Sarajevo. Nadam se dobrom uspjehu i tamo, a možda i plasmanu na Međunarodno takmičenje Igara u Splitu“ kazala je Anđela Đurić, kapiten ekipe OK „Libero“ Bijeljina.

Djevojčice i dječaci koji će Bijeljenu predstavljati u Vakufska Banka Cup-a u šahu su: Sofija Perić, Marko Nikolić, Maša Arsenović i Faruk El-Chekh.

Završenim regionalnim takmičenjima Igre su spremne za državnu završnicu, a finalisti za najveću zabavu. Zahvaljujući domaćinima ovogodišnjih Igara, Gradu Sarajevo i Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo – „Visit Sarajevo“, djevojčice i dječaci iz 38 bh. gradova, će pored takmičenja, imati priliku upoznati glavni grad Bosne i Hercegovine i sve njegove znamenitosti. U saradnji sa Specijalnim partnerom Igara, Olimpijskim komitetom BiH, djeca će na terenima, kroz zabavan način, učiti o olimpijskim načelima te obići Olimpijski muzej BiH.

Takmičenja Igara održavat će se u dvorani Pete gimnazije i Gimnazije Dobrinja, Sportsko-rekreativnom centru Halilovići i u Dvorani Mojmilo.

sportske igre mladih
KOMENTARI

KOMENTARI