Sport Centar

Spasio klub ekonomski i fudbalski: Za upravu Slobode Zlatan Nalić je jednostavno bio prevelik

Šok? Može se reći. Informacija o odluci Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sloboda da u narednoj sezoni trener ne bude Zlatan Nalić iznenadila je mnoge, ne samo tuzlanske nogometne fanove.

Spasio klub ekonomski i fudbalski: Za upravu Slobode Zlatan Nalić je jednostavno bio prevelik

Šok? Može se reći. Informacija o odluci Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sloboda da u narednoj sezoni trener ne bude Zlatan Nalić iznenadila je mnoge, ne samo tuzlanske nogometne fanove.

Nakon sezone u kojoj je praktično premašen klupski cilj malo ko je očekivao ovakvu “zahvalnicu” čelnika ekipe sa Tušnja šefu stručnog štaba, pogotovo pred obilježavanje stogodišnjice kolektiva.

Podsjetimo, Nalić je u Tuzlu stigao kao stručnjak sa pedigreom evropskog prvaka, titulom osvojenom sa mladom selekcijom Švedske. Kako je više puta istakao, ponudu Slobode prihvatio je prije svega iz familijarnih razloga (njegov otac je bivši igrač tuzlanske ekipe).

Misija je bila – opstati u Premijer ligi BiH, napraviti adekvatan temelj u igračkom kadru, a potom naredne sezone pokušati s dodatno osnaženim timom jurišati na vrh tabele. Nalić je ove sezone svoj zadatak obavio više nego uspješno, s obzirom da je Sloboda u nekoliko navrata čak bila smještena na poziciji koja vodi u Evropu, a brige o samom opstanku davno premostila.

Pritom su broje otežavajuće okolnosti pratile ekipu. Tu se ne radi samo o oskudnom igračkom kapacitetu, već i o onom osnovnom – primanja su itekako kasnila. Sam Nalić je 10 mjeseci odradio bez ijedne plate.

S dolaskom novog rukovodstva prije par mjeseci vjerovalo se da će barem taj segment biti revitaliziran, ali – para i dalje nije bilo. Tačnije, nova uprava nije dosad unijela ni marku u klub.

Klub je čak bio pred uskraćivanjem licence za takmičenje u Premijer ligi BiH zbog dugova. I tu je Nalić opet doslovce spasio Slobodu. Kako saznajemo, trener je iz vlastitog džepa izdvojio više od 60.000 KM kako se klub ne bi obrukao i stogodišnjicu praktično dočekao u nižem rangu.

No, u međuvremenu je postao i smetnja zbog vlastitih ambicija o građenju konkurentnije Slobode i zahtjeva o dodatnom ulaganju kako bi ekipa naredne sezone pokušala ostvariti plasman u Evropu. Čak je i dostavio listu potencijalnih pojačanja koja bi trebala zaokružiti plan.

Trenutni sastav Upravnog odbora, s druge strane, ne dijeli sa njim tu viziju. Odnosno, nema ni približno ideju kako bi ojačao ekipu i podigao ambicije na stepenicu više. Da ne govorimo o povezanosti novog Slobodinog predsjednika Seada Kozlića sa menadžerskom agencijom i igračima koji bi “morali” igrati naredne sezone.

I šta su onda odlučili u UO? Jednostavno rješenje – “zahvalili” su se Zlatanu Naliću. Genijalno, zar ne? Riješili su se problema jednim potezom, pritom čak ostavili mogućnost da sada izaberu trenera koji neće biti tako visokih prohtjeva.

Nalić je u Švedskoj trenutno, pitanje je hoće li se uopšte vraćati na ovo trusno područje, možda je i sam u međuvremenu shvatio da više ne treba napuštati komfor Skandinavije zbog emotivnih avantura u domovini.

Uprava će dobiti par mjeseci mira do početka nove sezone, povremeno iznoseći floskule o velikom klubu i sposobnom rukovodstvu u koje ni sami ne vjeruju.

Ispaštat će jedino navijači. Oni najveći, sa Slobodom u srcu…

fkslobodasead kozliczlatan nalic
KOMENTARI

KOMENTARI

Denis
Gost

Uz svo poštovanje, informišite se kada pišete o nečemu. Gospodin Nalić je bio asistent u stručnom štabu švedske mlade reprezentacije. Nije bio selektor, već asistent. Šta je konkretno asistirao, da li je vodio trening ili bio kondicioni trener, da li je brinuo o ishrani i zdravlju ekipe, donosio i skupljao lopte, ne zna se. Nakon toga je bio trener amaterske ekipe (vjerovatno prepoznali kvalitet) iz Švedske i postao trener Slobode. Kao treneru, Sloboda mu je najveći domet do sada! Ima lijepu priču i način odjevanje, što je za svaku pohvalu. O trenerskim dostignućima govore rezultati…

Tuzlak
Gost

Pa ja ne vidim da igdje piše da je bio selektor, već prvak Evrope sa tom reprezentacijom Šveđana. Titula mu svakako pripada ako je bio u stručnom štabu, kao asistent ili nešto treće. Drugo, očito misliš da bi ti ostvario bolje rezultate s ovakvom ekipom Slobode i uz neredovna primanja igrača? Treće, čudi me da nisi prokomentarisao ovo što je lik iz svog džepa dao pare za licencu,,, Najlakše je pljuvati, zato nam i jeste ovako

Denis
Gost
Izvini, gdje sam ja to popljuvao Nalića kao osobu? Ovde pričamo o Naliću kao treneru. Reci šta od gore navedenog nije tačno? Mediji ga predstavljaju kao “spasioca” BH fudbala, kao šampiona evropskog kalibra, a on prvi pravi trenerski posao ima u Slobodi. A to što mu je Sloboda ovako vratila je na čast tim ljudima, ali iskreno Sloboda nažalost postaje i po tome poznata. Znači odvoji osobu i trenera, pričamo o treneru. Ako je trebao ostati trener, jer je platio Slobodine dugove, onda onaj Faik koji je Slobodi oprostio dug od 200.000 KM prije par sedmica ima veće pravo biti… Čitaj više »
ZMAJ
Gost

SVE STO SI NAPISAO SAMO DA DODAM PRIJE SLOBODE TRENIRAO JE SAMO JEDAN AMATERSKI KLUB TURSKIH GASTARBAJTERA A DIPLOME DOBIO ZNA SE KAKO KOD NAS SE DOBIVAJU

Lijepi Huso
Gost

Bravo Hajrudin Prolić,dobar tekst.
Nažalost mi nečemo razvijati ozbiljan fudbal
u ovoj zemlji,ili napraviti iskorak.
Gospodin Nalić je imao absolutno dobre namjere,
opečenito za naš fudbal u domovini da nešto razvijemo sa ovom omladinom i talentovanom djecom.
Pozdrav za vas

Tuzlak
Gost

Otjerali su Husića i Musemića,sada Nalića itd
Oko Slobode se umješali nespobni ljudi koji smatraju da mogu napraviti bolje nego prehodnici.

Cera
Gost

Daj ga u Čelik …..

wpDiscuz