Sport Centar

Sosa: Odlučio sam igrati za Njemačku jer sam shvatio da u Hrvatskoj ne računaju na mene

Nezaboravan dan je iza Borne Sose, jednog od najvećih hrvatskih talenata koji je blistavom igrom u Bundesligi isprovocirao legendarnog Olivera Bierhoffa i Njemački nogometni savez da mu po hitnom postupku srede njemačko državljanstvo i status u njihovoj reprezentaciji.

Sosa: Odlučio sam igrati za Njemačku jer sam shvatio da u Hrvatskoj ne računaju na mene

Nezaboravan dan je iza Borne Sose, jednog od najvećih hrvatskih talenata koji je blistavom igrom u Bundesligi isprovocirao legendarnog Olivera Bierhoffa i Njemački nogometni savez da mu po hitnom postupku srede njemačko državljanstvo i status u njihovoj reprezentaciji.

Mladi bek upravo je odradio najvažniji transfer u karijeri i objavio da će u budućnosti nastupati za Njemačku, dok je Hrvatska tako ostala bez igrača kakvog je čekala 20-ak godina, još od oproštaja Roberta Jarnija.

Sosa je jedan od najboljih ofenzivnih braniča u Europi, igra na poziciji lijevog beka i briljira u dresu Stuttgarta, gdje je 2018. godine stigao iz Dinama u transferu teškom šest miliona eura. Bio je član i povremeni kapiten mlade reprezentacije Hrvatske, ali nikad nije dobio poziv iz A selekcije. Kada je u petak objavljena vijest o akviziciji njemačkog saveza, krenula je panika u svim strukturama Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Sosa je pristao za Index ispričati svoju stranu priče te je iznio tvrdnje koje bi mogle nanijeti veliku štetu odgovornim operativcima HNS-a, ako se utvrdi da su jedan drugome radili iza leđa ili neozbiljnošću narušili ugled hrvatske reprezentacije.

Borna, za početak nas zanima kako si. Kako se osjećaš na kraju ovakvog dana?

Odlično. Malo je bio naporan dan, ali dobro je, super sam.

U hrvatskim medijima tvoj transfer u reprezentaciju Njemačke je tema dana, ali puno je različitih poruka i oprečnih izjava. Jesi li stigao nešto od toga pročitati?

Da, vidio sam izjave u hrvatskim medijima i odgovorit ću na sve što me pitate.

Kaži nam što je istina. Zašto si odlučio igrati za Njemačku?

Odlučio sam se za Njemačku jer smatram da već imam 24 godine, tri godine igram u Bundesligi, a i dalje sam bez nastupa u A reprezentaciji. Shvatio sam da Hrvatska ne računa na mene i da smatraju da na mojoj poziciji imaju bolje igrače. Poštujem taj stav i njihovu odluku, nema ljutnje i ostajemo u dobrim odnosima. Moja je odluka da odem igrati za Njemačku

Jesi li o tome ranije pričao s ljudima iz HNS-a?

Nisam tip koji čeka da drugi povlače poteze, ja ih povlačim kad mislim da je to dobro i potrebno. Odluku sam donio osobno. Ove sezone nisam imao nikakav kontakt s osobama iz hrvatske A reprezentacije i nitko me nikada nije zvao iz HNS-a. Prvi put s Dalićem sam razgovarao jutros, kada je izašla vijest da sam se odlučio za reprezentaciju Njemačke.

Je li istina da si dobio garanciju da ćeš debitirati protiv Malte u kvalifikacijama za Katar?

To nije istina. Dalić mi nije rekao da ću debitirati protiv Malte niti smo ikada razgovarali. Postojale su špekulacije, pričalo se o tome, i vi ste pisali da je Dalić o tome govorio, sve je to bilo nešto u rukavicama. Službeno nikad nisam dobio nikakav poziv iz reprezentacije Hrvatske.

Kakav je dojam na tebe ostavio direktor njemačkog saveza, proslavljeni napadač Oliver Bierhoff? 

Njemački savez je najjači savez na svijetu, a Bierhoff kao glavni operativac pokazao se kao čovjek od riječi. Smiren je i drži do onog što kaže, u Njemačkoj ne možeš drugačije funkcionirati. 

Koliko traje operacija tvog priključivanja timu Njemačke? 

Cijela priča traje oko dva-tri mjeseca. Napravili su sve da što prije riješimo državljanstvo i na tome sam jako zahvalan. 

Kako je počelo?

Saznali su da je moja mama rođena u Njemačkoj i stupili su u kontakt sa mnom. Krenuli smo u proces i stalno smo komunicirali. Dolazili su na svaku utakmicu koju sam igrao. Kazali su da im odgovaram kao igrač za sustav njemačke reprezentacije.

Jesi li ikada upoznao selektora Zlatka Dalića? 

Ne sjećam se, mislim da sam ga jednom u životu vidio, ništa službeno. Ovako, u HNS-u su dva mjeseca imali informaciju da imam ponudu Njemačke. Ja sam osobno to javio jednom direktoru.

O kome je riječ, u HNS-u nema puno direktora? 

Nije važno, zaista ne bih o imenima. Gotovo je. Rekao sam im da imam ponudu Njemačke i da s njima razgovaram. To je bilo to, nitko mi se iz HNS-a nije obratio nakon toga. Oni su donijeli svoju odluku, ja sam donio svoju, nema nikakvog zla i ne treba stvarati tenzije.

Sigurno si pročitao komentare dijela navijača koji dižu tenzije, kako se nosiš s tim? 

Pokušavam objasniti ljudima da je ovo odluka poslovne prirode. Mnogi me zovu izdajnikom, ali ne razumiju da ja i dalje volim Hrvatsku najviše na svijetu i to će uvijek biti moja zemlja, zemlja moje obitelji i prijatelja. Ne igram za hrvatsku reprezentaciju, ali i dalje volim svoju zemlju. U poslovnom svijetu ja sam se odlučio igrati nogomet za Njemačku.

Jesi li već na popisu Njemačke za Euro, imaš li kakav mig izbornika Loewa? 

Ne znam hoćemo li stići do Eura riješiti u FIFA-i promjenu mog državljanstva, stvar je tehničke prirode i to možda neće biti riješeno do Eura. Ali to nije krucijalno za mene, ja razmišljam o idućih 10 do 12 godina u reprezentaciji Njemačke.

Ideš li u Bayern na ljeto, o tome se stalno priča. Jesu li priče istinite? 

Što se tiče transfera u Bayern, gdje ima dima, ima i vatre. Bit će zanimljiv prijelazni rok. 

Bit će zanimljivo i ako izboriš mjesto na Euru, možda se i vidimo. Hoćeš li navijati za Hrvatsku? 

Da, osim ako igra protiv Njemačke, ha-ha. Hrvatska će uvijek biti moja prekrasna zemlja, a u Njemačkoj sam se odlučio nogometno razvijati. Hvala svima koji su mi na tom putu odlučili pomoći.

borna sosanjemackazlatko dalic
KOMENTARI

KOMENTARI