Sport Centar

Sosa izabrao Njemačku, UEFA rekla ne: Izvinjavam se i stavljam na raspolaganje Hrvatskoj

Hrvatski fudbaler Borna Sosa, koji je danima u centru pažnje, izvinio se javnosti i poručio da želi ipak igrati za Hrvatsku.

Sosa izabrao Njemačku, UEFA rekla ne: Izvinjavam se i stavljam na raspolaganje Hrvatskoj

Hrvatski fudbaler Borna Sosa, koji je danima u centru pažnje, izvinio se javnosti i poručio da želi ipak igrati za Hrvatsku.

Sosa je odlučio promijeniti sportsko državljanstvo i zaigrati za Njemačku, što je i sam potvrdio nakon razgovorima sa predstavnicima Fudbalskog saveza ove zemlje, no pogriješio je.

Naime, Sosa prema UEFA-inim pravilima nema pravo nastupa za drugu reprezentaciju, pa je saopštenjem za javnost uputio izvinjenje. Fudbaler porijeklom iz Posušja je odlučio ponovo staviti se na raspolaganje Hrvatskoj.

“Proteklih se dana u mom životu dogodilo mnogo toga što je na meni ostavilo traga, posebno na mojoj sportskoj karijeri.

Neću bježati od vlastite odgovornosti za situaciju u koju sam se doveo, iako sam u trenutku kad sam donosio odluku o svojoj reprezentativnoj karijeri vjerovao da činim ispravnu stvar.Donio sam pogrešnu odluku i pritom ispao naivan.

Kao i svaki sportaš, i ja sam kao dijete sanjao nastupe na velikim natjecanjima. Sanjam ih i dalje, bez razmišljanja o novcu ili drugim materijalnim vrijednostima, a sanjam naravno i nastupe na europskim i svjetskim prvenstvima.

No niti u tom snu nemam iluzija da me mnogi neće shvatiti i za to ih ne krivim. Odgovornost za ovu situaciju je samo moja; od pogrešnog shvaćanja što mi komuniciraju iz Hrvatskog nogometnog saveza, pa do odluke koju sam donio, očigledno motiviran da do cilja stignem drugim, možda i kraćim putem.

Za mlađe hrvatske selekcije debitirao sam 2012. godine i odigrao 56 utakmica. Bilo je tu boljih i lošijih nastupa, ali ponosan sam na svaku utakmicu koju sam odigrao u hrvatskom dresu.

Odluka koju sam donio bila je pogrešna i za nju sam trebam snositi odgovornost. Ako Hrvatski nogometni savez i izbornici smatraju da unatoč svemu mogu pridonijeti uspjehu naših reprezentacija, ja ću se njihovom pozivu odazvati i staviti na raspolaganje.

Na kraju, ovim se putem iskreno ispričavam hrvatskoj (sportskoj) javnosti, navijačima hrvatske nogometne reprezentacije te Hrvatskom nogometnom savezu kojem zahvaljujem na strpljenju, razumijevanju i korektnosti koju su mi pokazali u ovoj situaciji”.

borna sosahrvatskanjemacka
KOMENTARI

KOMENTARI