Sport Centar

Smailagić otklonio sve dileme o reprezentaciji za koju želi igrati: Čekam poziv Đorđevića

Golden State Warriorsi su na NBA draftu izabrali Alena Smailagića sa 39. pozicije, a poslije dobrih igara u Ljetnoj ligi i potpisali ugovor sa 18-godišnjim Beograđaninom.

Smailagić otklonio sve dileme o reprezentaciji za koju želi igrati: Čekam poziv Đorđevića

Golden State Warriorsi su na NBA draftu izabrali Alena Smailagića sa 39. pozicije, a poslije dobrih igara u Ljetnoj ligi i potpisali ugovor sa 18-godišnjim Beograđaninom.

“Još mi se sve okreće i nisam svjestan svega. Očekujem da dobijem neku minutažu, da pokažem da tu pripadam, pa tokom godine da rastem. Golden State je svoju dinastiju izgradio dobrim odabirima na draftu, mnogo pickova druge runde se tu dobro pokazalo,” rekao je Smailagić za Večernje novosti.

Prošli sezonu proveo je u Razvojnoj G ligi, u filijali Warriorsa, a jedan detalj posebno mu je ostao u sjećanju.

“Poslije jedne utakmice koju sam presjedio, Steph Curry mi je prišao. Bio sam oduševljen. Čovjek koji je milioner, NBA zvijezda i koji uopšte nije imao razloga da priča sa mnom mi se obratio. Ja sam bio u lošem raspoloženju što nisam igrao, međutim, on mi je rekao: “Mali, polako, imaš 18 godina, ne moraš nigdje da žuriš. Ja sam bio na koledžu u tvojim godinama.” Meni je to mnogo prijalo i dalo snagu da nastavim dalje, nije morao ništa da kaže, a dečko je prišao i pričao sa mnom kao da mi je brat rođeni.”

Dobro je zapamtio i DeMarcusa Cousinsa, koji se ovog ljeta iz Golden Statea preselio u Los Angeles Lakerse.

“Malo sam se pokačio sa DeMercusom na jednom treningu. Rekao mi je da mu se sviđa što sam borben, ali da ću, ako ga udarim još jednom, vidjeti šta će se desiti. Nisam znao šta da radim, mnogo je jači od mene, morao sam da ga bijem ali da niko ne vidi.”

Smailagić je odrastao i košarku počeo da igra u lokalnom klubu iz Koteža odakle je i otišao u SAD.

“Muta Nikolić je 2017. htio da me dovede u Partizan, imao sam predugovor sa Dinamikom, ali su mi rekli da ću igrati u juniorima, a to sam već imao u Beku, koji je mnogo bolji u mlađim selekcijama i, generalno, odličan klub za mlade igrače. Dobija se minutaža i igra se sa mnogo jačim igračima, žargonski rečeno – drvosječama, koji, kad te udare, udare te tako da zapamtiš. Malo je falilo da odem u Dinamik, da je Muta ostao vjerovatno bih i otišao tamo, ali Bog je ovako htio.”

Mladi košarkaš je igrao za kadetsku i juniorsku reprezentaciju Srbije, a vjeruje da će se izboriti i za mjesto u najjačem sastavu. Iako su neki mediji pominjali čak i opciju igranja za BiH (Smailagićevi roditelji su Bošnjaci iz Tutina), on je otklonio svaku dilemu za koji nacionalni tim želi igrati.

“Bilo je poziva da igram za mlađe selekcije, ali sam imao obaveze u Americi i jednostavno nisam stigao. Sada čekam poziv selektora Aleksandra Đorđevića, kojem ću se rado odazvati. Nisam se čuo sa njim, ali sam pričao sa Bogdanom Bogdanovićem, koji mi je poželio puno sreće i poručio: “Vidimo se na terenu,” naglasio je Smailagić.

alen smailagicgolden state warriors
KOMENTARI

KOMENTARI