Sport Centar

Slamku spasa Bosni više niko ne nudi: Da li je ovo stvarno kraj ili ima još?

Završetak svakog holivudskog spektakla sa etiketom branda Marvel zapravo nije klasični kraj. Dok se kotrljaju slova na odjavnoj špici, iznenada se pojave još dvije-tri završne scene koje su manje-više nebitne za suštinu filmske storije.

Slamku spasa Bosni više niko ne nudi: Da li je ovo stvarno kraj ili ima još?

Završetak svakog holivudskog spektakla sa etiketom branda Marvel zapravo nije klasični kraj. Dok se kotrljaju slova na odjavnoj špici, iznenada se pojave još dvije-tri završne scene koje su manje-više nebitne za suštinu filmske storije.

Nešto u tom stilu posljednjih godina gledamo u Košarkaškom klubu Bosna (Royal). Taman kada pomislimo da je priči zaista došao kraj, ukaže se neka slamka spasa za koju se ponovo uhvati bivši prvak Evrope.

Međutim, sve se opet svodi na životarenje. Vremena kada je Skenderija bila krcata čak i na utakmicama protiv Heliosa ili FMP-a danas djeluju kao glas iz davno zaboravljenog sna, scenarij koji je izgorio u plamenu i više nikad neće biti ponovo napisan.

Trunka nade se javila prije dvije sezone, kada je Bosna, prethodno revitalizirana zahvaljujući fuziji sa KK Royal, klubom koji je i “izmišljen” kako bi se spasio nekadašnji gigant, igrala finale državnog prvenstva. Plan je bio jednostavan – kolektiv će poslovati preko Royalovih računa, a milionski dugovi “starijeg brata” bit će ignorisani (mada je bilo i stidljivih najava da će se postepeno otplaćivati rate iz prošlosti).

I zaista je djelovalo kako to ima nekog smisla, ali ispostavilo se da je finale sa Igokeom bio samo sjaj u travi, jer već naredne sezone potpuno bespotrebno je napravljen megalomanski plan paralelnih nastupa na tri fronta – ABA 2 liga, Evropski kup i Prvenstvo BiH. Navodno, sponzori su postavili uvjet igranja u Evropi, ali je na koncu ispala skuplja pita nego tepsija. Ekipa je trošila više nego što su nove mecene bile spremne platiti…

Bosna je tako ušla u dobro poznatu klopku, uzet je prevelik zalogaj koji niko u klubu nije mogao progutati. Istina, doveden je pristojan igrački kadar, čak to i nije tako loše izgledalo (mada su u nekim susretima igrači padali od iscpljenosti), ali javio se problemčić – trebalo je isplaćivati košarkaše.

Uslijedio je famozni štrajk, neodlazak na utakmicu ABA 2 lige u Ohridu, a dio igrača rezolutno je napustio Bosnu. Sve se ponovo počelo raspadati. Čak je bilo upitno hoće li Bosna imati osam košarkaša sa utakmicu domaćeg prvenstva protiv Vogošće. I opet – slamka spasa. Tada se ukazao Harun Mahmutović, bivši generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH preuzeo je poziciju predsjednika Upravnog odbora, našao određena sredstva za gašenje požara.

U tom kopernikanskom obratu na koncu je ostvaren i svojevrstran rezultatski uspjeh. Osvojeno je treće mjesto u Prvenstvu BiH i izboren nastup u ABA 2 ligi, iako je u jednom trenutku bio upitan čak i plasman u Ligu 6 (druga faza domaćeg takmičenja u kojoj nastupa šest najboljih bh. klubova).

Danas? Gledamo stari film. Bosna je ponovo rastavljena na proste faktore. Ista je matrica, stvoreni su novi dugovi, beskonačni krug davljenja u živom blatu je nastavljen. Mahutmović je podnio ostavku, Upravni odbor nije zakazao sjednicu ko zna otkad, seniorska ekipa praktično i ne postoji. Nema nijednog igrača, nema trenera. ABA je otkazala učešće Bosni u drugoj regionalnoj ligi, u pitanju je i nastup u domaćem prvenstvu.

Privredni subjekti očito više ne namjeravaju spašavati Bosnu, iako je malo čudna bila jedna konstatacija s početka prošle sezone, kada su iz kluba molili novinare da ne stvaraju negativnu atmosferu – zbog sponzora. Svim direktorima i predsjednicima uprava kompanija trebalo bi ipak biti jasno da nikad nije sramota dati novac za Bosnu, koliko god da igra loše ili kakvi god da je problemi pogađaju. Bosna je nešto iznad korporativne filozofije i aktuelnih pravila marketinga. Naša ljubav, naša mladost – sjećate se?

Čudan je i taj odnos grada i države. Ministarstvo kulture i sporta bez ikakvih problema nedavno je izbrojalo po 100.000 KM za evropske “uspjehe” Sarajeva i Željezničara, jer su ekipe iz bh. prijestonice izbacile liliputance iz Armenije i Estonije. Iz današnje perspektive, nakon što su oba kluba deklasirana već na sljedećoj stepenici kvalifikacija Evropske lige, taj potez čak djeluje i komično. Politički poeni? Pomoći Bosni, ako ćemo analizirati taj kontekst, može donijeti i političke bodove, pogotovo u situaciji kad niko drugi ni štapom ne želi dohvatiti grb bivšeg prvaka Starog kontinenta.

Boša Tanjević, nakon primanja državne nagrade, upravo je i konstatovao kako dva kluba zaslužuju podršku države – RK Borac i KK Bosna – kao istinski promoteri bh. sporta. Dragog Bošu, međutim, političari ne slušaju ni kad se slikaju sa njim, iako njegova inteligencija može progutati Parlament u djeliću sekunde. Za razliku od njih, Tanjević zna šta priča. Nesreća Bosne, Borca i ostalih bivših titana bh. sporta jeste da blagajna ipak stanuje na političkoj adresi.

Zrinjski je postao košarkaški prvak BiH sa budžetom nešto većim od 400.000 KM. Razmislite malo o tome.

Ili je bolje konačno sve pustiti da ode niz vodu? Bio jednom jedan prvak Evrope…

“Da bi te ljudi voljeli, moraš prvo umrijeti”, ironično je komentarisao Eduardo Berizzo, bivši trener Seville kojem je svojevremeno dijagnosticiran rak.

On se ipak izvukao i preživio. Za sarajevski klub, pak, očito više nema spasa. Možda je i tako bolje. Ako svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, marksovskim rječnikom, onda je jasno da i više nemamo sportsku publiku koja zaslužuje Bosnu.

aba 2 ligabogdan tanjevickkbosnaroyal
KOMENTARI

KOMENTARI

Bosnaš
Gost

Sramota da niko ne želi uložiti novac u Bosni,makar i zbog vlastite promovcije,jer se u košarci mogu napraviti veći rezultati sa manje novca nego u fudbalu

Volim Te Bosno
Gost

Najlakše je tuđim klincem gloginje mlatit’. Ako je mogao onaj lik sa Sparsima napraviti dobru priču, zašto neko ne bi mogao i sa brandom kakav je KK BOSNA.

Vjeruj da će se pred izbore možda neko i pojaviti da pokupi koji poen, ali budimo realni – hoće li iko promijeniti svoj glas zbog tog poteza? Teško…

& kao što Balaš divno reče (primjenjivo za mnoge/većinu situacija u našoj nam BiH): Krivi smo mi…

Bosnas
Gost

Prvo neka pohapse one koji su doveli Bosnu u ovu situaciju, strovalili je u provaliju pa neka onda ugase klub i pocnu ispocetka kao npr. Sloboda. Ovo je agonija koja traje godinama, a dug prema Poreznoj upravi raste li raste…

wpDiscuz