Sport Centar

Skandal u vezi namještanja rezultata: S osumnjičenim povezano nekoliko bh. fudbalera

Velika afera potresa Belgiju, a tamošnji mediji uveliko se bave brojnim hapšenjima i cijelom situacijom tokom koje je zbog navodne upletenosti u namještanje utakmica uhapšen Ivan Leko, hrvatski trener koji trenutno vodi Club Brugge.

Skandal u vezi namještanja rezultata: S osumnjičenim povezano nekoliko bh. fudbalera

Velika afera potresa Belgiju, a tamošnji mediji uveliko se bave brojnim hapšenjima i cijelom situacijom tokom koje je zbog navodne upletenosti u namještanje utakmica uhapšen Ivan Leko, hrvatski trener koji trenutno vodi Club Brugge.

Istraga je još uvijek u toku, a tužiteljstvo je otvorilo dosje o pranju novca te istragu usmjerilo prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića.

Spomenuti Veljković, kako piše “VTM”, ima jaku poveznicu s Lekom čiji je posrednik bio prilikom njegovog igračkog transfera u Lokeren, a sredio mu je i prvi trenerski posao u OH Leuvenu, piše Jutarnji list.

Nemamo šta skrivati, sve je čisto. Naravno da ćemo sarađivati s istražiteljima i dati im sve tražene informacije. Dokazat ćemo da je sve čisto i u redu. Štitit ćemo našeg trenera Ivana Leku, on nije kriv, izjavio je Bart Verhaeghe, predsjednik Club Bruggea, za belgijski De Tijd.

Belgijci Veljkovića predstavljaju kao čovjeka iza kojeg je puno poslova s transferima igrača i trenera, a Leko nije jedino poznato ime s ovih prostora koje se s njim povezuje. Tu se tako, između ostalih, navode i Karlo Letica, Ivan Tomečak, Mario Carević te još niz fudbalskih lica s ovih prostora.

Navodno je Leko ispitan, dok Bayat i Veljković još uvijek nisu.

Belgijski HLN potrudio se sastaviti podužu listu imena s kojima je Veljković sarađivao, a na njoj se nalaze:

Mats Rits, Ivan Leko, Hamdi Harbaoui, Besnik Hasi, Brecht Dejaegere, Jakov Filipović, Karlo Letica, Ivan Tomečak, Peter Maes, Sergei Milinković-Savić, Jordan Lukaku, Adam Marušić, Aleksandar Janković, Koen Persoons, Killian Overmeire, Milan Kosanović, Ivan Obradović, Ervin Zukanović, Edin Cocalić, Sofiane Hanni, Marko Mirić, Đorđe Jovanović, Dalibor Veselinović, Milan Jovanović, Aristide Bancé, Jonathan Legear, Mbark Boussoufa, Bojan Jorgačević, Georges Leekens, Zvonko Milojević, Vladan Kujović, Filip Mladenović, Slavoljub Muslin, Joao Carlos, Moussa Maazou, Uroš Delić, Predrag Filipović, Ivan Vukomanović, Jugoslav Lazić, Sulejman Smajić, Miloš Marić, Mijat Marić, Mirsad Bešlija, Mario Carević, Tomislav Mikulić, Đorđe Despotović, Tome Pacovski, Fatos Beqiraj.

Dakle, tu su i tri bh. fudbalera Ervin Zukanović, Edin Cocalić, Sulejman Smajić, kao i Dalibor Veselinović koji je nedavno obukao dres Zrinjskog, a s Veljkovićem je sarađivao i aktuelni skaut FK Željezničar Mirsad Bešlija, koji je nekad igrao u Belgiji.

Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i o namještanju rezultata utakmica iz prošle godine. Tužiteljstvo je otvorilo dosije o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu “L'Eco” i “Le Soir”.

Racije, konkretno njih 44 kako piše list “L'Echo” su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudija, kod jednog advokata, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inostranstvu – u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crnoj Gori, Srbiji i u Makedoniji.

dalibor veselinovicedin cocalicervin zukanovicmirsad beslijasulejman smajic
KOMENTARI

KOMENTARI