Sport Centar

Skaka: Želimo mobilizirati privatni sektor u projektu organizacije utrke Formule E

Iako Sarajevo ima simbolične nadležnosti zbog nerazrađenog ustavno-pravnog statusa Grada, gradonačelnik Abdulah Skaka smatra da to nije velika prepreka da se Sarajevo razvija u svakom pogledu.

Skaka: Želimo mobilizirati privatni sektor u projektu organizacije utrke Formule E

Iako Sarajevo ima simbolične nadležnosti zbog nerazrađenog ustavno-pravnog statusa Grada, gradonačelnik Abdulah Skaka smatra da to nije velika prepreka da se Sarajevo razvija u svakom pogledu.

Nadležnosti za nas nisu i neće biti nikakvo opravdanje, jer za inicijative Gradske uprave i projekte koje provodimo neće nas spriječiti da se opravdavamo simboličnim nadležnostima, kaže gradonačelnik za Faktor.

U toku su pripreme za svečano otvaranje EYOF-a na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, koje će koštati 936.000 maraka. Ko će učestvovati u ovom spektaklu?

– Ceremonija otvaranja Evropskog olimpijskog festivala za mlade 2019. bit će događaj za pamćenje. Nadamo se da će otvaranje biti poput otvaranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Sarajevo će biti jedan od samo nekoliko gradova u svijetu u kojima će se olimpijski plamen upaliti dva puta. Očekujemo da će Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase” biti ispunjen do posljednjeg mjesta. EYOF je državni projekat oko kojeg smo se svi okupili, okrenut je budućnosti, njegova osnova su mladi, sport, kultura, saradnja, fer takmičenje i promocija svih pozitivnih vrijednosti. Procjene su da će na EYOF-u biti akreditirano oko 6.700 osoba, uključujući takmičare, delegacije, novinare, organizatore, osiguranje, ali i učesnike programa svečanog otvaranja. O detaljima otvaranja ne mogu govoriti, ali uvjeren sam da će svi ostati bez daha, da će taj događaj probuditi emocije i osloboditi pozitivnu energiju koja postoji u ovoj državi. Među ostalim, više od 500 mladih vrijedno priprema program, uključeni su deseci domaćih kompanija, svaki detalj se pažljivo priprema. Sarajevo je grad koji ima olimpijsko iskustvo i znanje da iznese ovaj izazov na najbolji način. Sve ono što je uloženo, a uloženo je, vjerujte, mnogo više truda i rada nego novca, smatramo investicijom za budućnost koja će se višestruko vratiti našim i generacijama koje dolaze.

Planirate i otvaranje Olimpijskog muzeja koji je u međuvremenu renoviran. Koliko je koštalo renoviranje i iz kojih izvora je to plaćeno?

– Obnova Olimpijskog muzeja je u toku, okončani su radovi na fasadi, a tokom ove godine planirano je unutrašnje uređenje i, na koncu, kad sve bude spremno i otvaranje. Obnova je višegodišnji projekat, uložena su značajna sredstva u više etapa, a Grad Sarajevo je u posljednje dvije godine pokrenuo aktivnosti kako bi projekat bio doveden do kraja. Na to smo ponosni, a zahvalni smo svim institucijama i nivoima vlasti koje su nam u tome pomogli.

Iako su neki protiv, ne odustajete od organizovanja utrke Formule E u Sarajevu. Kako osigurati potrebna sredstva, jer se mora u gradu urediti trkaća staza?

– Studija izvodljivosti za održavanje utrke Formule E će dati odgovore na sva pitanja u vezi sa mogućnošću realizacije ovog generacijskog projekta. Neće biti gradnje nove trkaće staze. Govori se o održavanju tzv. ulične utrke kakva se održava u svjetskim metropolama. Studija će jasno pokazati koje infrastrukturne i organizacione potrebe su obaveza, kako bismo našu kandidaturu za domaćina ovog u svijetu sve popularnijeg sportskog događaja ostvarili. Dolazak takvog svjetskog događaja bi imao pozitivne efekte u ekonomskom, sportskom i turističkom pogledu. Radi se o tome da želimo mobilizirati privatni sektor u ovom projektu koji se neće finansirati iz budžeta, nego na bazi realne ekonomije i investicija koje donose profit i ugled ovom gradu i državi. Samo na taj način možemo snažno pokrenuti grad i cijelu državu.

abdulah skakaeyof 2019formula e
KOMENTARI

KOMENTARI