Sport Centar

Sjednica IO KSRS: Podrška Igokei, predložen format takmičenja “13+1” u Prvenstvu BiH

Kakva je sudbina košarkaške lige BiH trebalo bi da bude poznato do kraja ove sedmice.

Sjednica IO KSRS: Podrška Igokei, predložen format takmičenja “13+1” u Prvenstvu BiH

Kakva je sudbina košarkaške lige BiH trebalo bi da bude poznato do kraja ove sedmice.

Naime, danas je u BanjojLuci održana sjednica Izvršnog odbora Košarkaškog saveza Republike Srpske, uz prisustvo predstavnika po pet muških i ženskih klubnova iz RS koji se takmiče u Prvenstvu BiH.

Na zasjedanju je pružena jednoglasna podrška šampionu BiH, Košarkaškom klubu Igokea, koji je zatražio da, zbog učešća u ABA ligi i FIBA Ligi prvaka, ne nastupa u prvom dijelu sezone, već da se takmičenju pridruži u Ligi 6 ili Ligi 8, u zavisnosti od formata takmičenja.

Podsjetimo, Igokea se obratila KSBiH sa tim zahtjevom, na šta su nešto kasnije reagovala tri kluba koja predstavljaju BiH u ABA 2 ligi (Široki, Spars Realway i Sloboda), koji su takođe tražili da budu oslobođeni igranja prvog dijela sezone.

Prouzrokovalo je to burnu reakciju preostalih klubova, a prije nekoliko dana održan žrijeb je takmičarskih brojeva, kojem nisu prisustvovali predstavnici klubova iz RS.

Danas je održana sjednica Izvršnog odbora Košarkaškog saveza Republike Srpske, u proširenom sastavu, odnosno uz učešće predstavnika klubova iz Republike Srpske koji igraju u muškoj i ženskoj ligi BiH. Na sastanku je donesen jednoglasan zaključak da liga u muškoj konkurenciji, koja broji 14 klubova, bude u format ‘13 plus 1’, odnosno da se klub koji je prvak BiH i koji igra dva paralelna takmičenja, a u ovom slučaju to je Igokea, pridruži ligi BiH u drugom dijelu šampionata. Moram da napomenem da ne govorim samo o Igokei, već i na sve buduće prvake BiH koji budu igrali ABA ligu i takmičenje pod okriljem FIBA. Zaključili smo da se takav dopis pošalje Upravnom odboru KSBiH do petka, kako bi se klubovi pripremili za licenciranje i kako bi mogli da se prijave za ligu BiH. To je bio jedinstven stav svih i muških i ženskih klubova koji nastupaju u Ligi BiH, dakle govorimo o pet muških i pet ženskih ekipa”, rekao je za Mondo predsjednik Košarkaškog saveza RS Boris Spasojević.

Kakve su alternative ako se KSBiH ogluši o zaključke KSRS?

“Razgovaralo se o više pravaca i alternativa, bilo je i raznih prijedloga i svaki klub je iz svog ugla predlagao neke varijante. Međutim, mislim da smo mi dovoljno ozbiljni i zreli ljudi i podstaknuti smo samo košarkaškim pristupom kao i ostali članovi Upravnog odbora KSBiH, tako da mislim da će se naći kompromis. Napominjem ponovo, nije ovo samo stvar Igokee, već svih budućih šampiona BiH pošto nije ni košarkaški ni sportski da se igraju tri utakmice u toku jedne sedmice. Mislim da je stav jasan, s tim da je pročitano i saopštenje Košarkaškog saveza HB, koji također imaju takav pristup. To je, faktički, dvije trećine bh. klubova, koji zagovaraju takav način igranja, a i sastanak u Sarajevu, koji je održan prije otprilike dva mjeseca, išao je u tom pravcu. Jedanaest klubova je potpisalo da je takav način takmičenja najprihvatljivi. Nije to, dakle, samo stav klubova iz KS RS već i nekoliko klubova iz Federacije BiH. To je jedino pravo i sportsko rješenje, mislim da će Upravni odbor KSBiH to tako i prihvatiti i da će Prvenstvo, koje je zakazano za 3. oktobar, nesmetano da se odvija.”

kkigokeakosarkaski savez rs
KOMENTARI

KOMENTARI