Sport Centar

Sjećanje na “Sarača”: Kako je rukometni svijet 1986. upoznao Zlatana Saračevića

Vladimir Maksimov, jedan od najvećih igrača i trenera, zvao ga je "najboljom ljevicom u historiji rukometa", svuda je ostavio trag, osvojio brojne trofeje i medalje… Zlatan Saračević, legendarni rukometaš Borca, Medveščaka, Zagreba, Veszprema, Nimesa, Bordeauxa, Creteila, jugoslovenske i hrvatske reprezentacije, u nedjelju navečer je iznenada preminuo u 60. godini.

Sjećanje na “Sarača”: Kako je rukometni svijet 1986. upoznao Zlatana Saračevića

Vladimir Maksimov, jedan od najvećih igrača i trenera, zvao ga je “najboljom ljevicom u historiji rukometa”, svuda je ostavio trag, osvojio brojne trofeje i medalje… Zlatan Saračević, legendarni rukometaš Borca, Medveščaka, Zagreba, Veszprema, Nimesa, Bordeauxa, Creteila, jugoslovenske i hrvatske reprezentacije, u nedjelju navečer je iznenada preminuo u 60. godini.

Dugogodišnja “Saračeva” karijera prepuna je trofeja i uspjeha, a sudbina je htjela da nas napusti baš kada se navršava 35 godina od Svjetskog prvenstva u Švicarskoj, takmičenja na kojem ga je upoznao rukometni svijet. Bilo je to vrijeme kada reprezentativni rukomet nije bio “devalviran” kao danas jednim ili čak dva velika takmičenja godišnje.

Tokom ’70-ih i ’80-ih najbolji svjetski rukometaši su za svoje reprezentacije nastupali na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima koja su se održavala u ciklusu od četiri godine. Nakon što su u odsustvu komunističkih zemalja (osim Rumunije) osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu, jugoslovenski rukometaši su pravu priliku da dokažu kvalitet imali dvije godine kasnije na Svjetskom prvenstvu.

Mundijal održan u Švicarskoj od 25. februara do 8. marta 1986. godine okupio je svjetsku rukometnu kremu. S jedne strane su bili osvajači olimpijskih medalja – Jugoslavija, SR Njemačka i Rumunija – a s druge “bojkotaši” Los Angelesa – SSSR, DDR, Mađarska, Čehoslovačka, Poljska – željni osvete i megdana nakon četiri godine koliko je prošlo od prethodnog Svjetskog prvenstva u SR Njemačkoj.

Ako se ovome dodaju nadolazeće jake rukometne selekcije – Španija, Danska, Južna Koreja, Island – jasno je da je to bilo možda najjače dotadašnje prvenstvo.

Zoran “Tuta” Živković, selektor rukometne reprezentacije Jugoslavije, kome je pomagao legendarni Banjalučanin Abas Arslanagić, u Švicarsku je poveo reprezentaciju u kojoj je bilo dosta igrača iz BiH: Zlatan Saračević i golman Zlatan Arnautović iz banjalučkog Borca, Muhamed Memić iz dobojske Sloge, Zavidovićanin Jasmin Mrkonja (tada član Metaloplastike). Ovoj grupi može se pridodati i Jovica Elezović, lijevi bek rođen u Vrbasu, 1986. gastarbeiter u Njemačkoj, rukometaš koji je najveće igračke uspjehe ostvario u dresu banjalučkog Borca.

Okosnicu reprezentacije činili su igrači tadašnjeg jugoslovenskog i evropskog prvaka Metaloplastike – Bašić, Vujović, Vuković, Isaković, Portner, Mrkonja – no važnu ulogu imali su i Arnautović (proglašen za najboljeg golmana Mundijala), Cvetković (Crvena Zvezda), Rnić (Proleter)… Na svom prvom velikom takmičenju Zlatan Saračević imao je ulogu zlatnog džokera, uvijek spremnog da uskoči i svojom ubojitom ljevicom trese protivničke mreže.

Žrijeb na SP u Švicarskoj bio je nemilosrdan: Rukometna reprezentacija Jugoslavije našla se u grupi zajedno sa selekcijama SSSR-a i DDR-a! Put ka zlatnoj medalji na Mundijalu, jedinoj tituli koja je tada nedostajala u ruznici, “Plavi” su počeli pobjedom nad SSSR-om 26:22 (13:11) u reprizi finala prethodnog SP u Njemačkoj. Utakmicu odigranu 25. februara 1986. u Aarauu obilježio je sjajni Zlatan Arnautović.

Dva dana kasnije uslijedio je nešto lakši posao s Kubom u Luzernu: Jugoslavija je pobijedila 32:28 (15:13). Posljednja utakmica u grupi bila je najteža: Jugoslavija – DDR 22:20 (10:9) u Luzernu 28. februara 1986. Tako su “Plavi” u drugu rundu prenijeli maksimalna četiri boda.

Onda je došao najslabiji dan selekcije Zorana Živkovića. Drugog marta u Oltenu, Jugoslavija je igrala blijedo protiv Španije ali uz dosta sreće zabilježila pobjedu 18:17 (10:8), pri čemu je “Crvena Furija” imala posljednji napad za izjednačenje.

Na redu je bio okršaj sa domaćinom Švicarskom, reprezentacijom koju je s klupe predvodio Sead Hasanefendić, čovjek koji je osam godine ranije (1978) kao trener Željezničara u Sarajevo donio prvu i jedinu titulu prvaka Jugoslavije.

Kada je tog 4. marta 1986. Zoran Živković odlučio odmoriti neke igrače, malo ko je mogao slutiti u kakvom svjetlu će se ukazati Zlatan Saračević. Od početka utakmice “Sarač” je briljirao, svojim elegantnim “skok-šutem” je nemilosrdno rešetao mrežu domaćina. Na odmoru je bilo 15:7 za Jugoslaviju, na kraju 27:19. Učinak Zlatana Saračevića bio je najbolja pojedinačna predstava Svjetskog prvenstva: 10 šuteva i 10 golova!

I pored maksimalnog učinka u pet dotadašnjih utakmica, jugoslovenski rukometaši još nisu osigurali finale: 6. marta u Luzernu, u reprizi finala Olimpijade u Los Angelesu, valjalo je pobijediti SR Njemačku. Nakon teške rovovske borbe “Plavi” pobjeđuju 19:17 (9:8)) i zakazuju finale sa Mađarskom.

Iako je reprezentacija Mađarske bila autsajder u finalu, puleni Lajosa Mocsaija skupo su prodali kožu u Zürichu 8. marta 1986. Nakon izjednačenog rezultat (12:12) na poluvremenu, u nastavku su stvari došle na svoje mjesto: Pred 12.350 gledalaca Jugoslavija je pobijedila 24:22 i sa 100-postotnim učinkom – sedam pobjeda u sedam utakmica – osvojila titulu svjetskog prvaka.

Ostat će zapisano da je Zlatan Saračević postigao dva gola u jednoj od najvećih pobjeda jugoslovenskog rukometa. Tako je Saračević, u prvom nastupu na nekom velikom takmičenju, osvojio zlatnu medalju. “Sarač” je u tom trenutku imao nepunih 25 godina, 29 nastupa i 83 gola u reprezentativnom dresu. Do kraja karijere postat će i olimpijski prvak 1996. u Atlanti u dresu reprezentacije Hrvatske.

Zbogom, legendo.

Jugoslavija – Mađarska 24:22 (12:12)

Cirich, 8. mart 1986. Sporthalle. Gledalaca 12.350. Sudije: Wester i Nilsson (Švedska).

JUGOSLAVIJA: Arnautović, Rnić (1), Vuković (1), Saračević (2), Elezović, Grubić (1), Mrkonja (3), Vujović (4), Cvetković (6), Holpert, Isaković (6), Bašić. Selektor: Zoran Živković.

MAĐARSKA: Hoffmann, P. Kovacs (5), M. Kovacs (3), Fodor (1), Kenyeres, Ivancsik (5), Szabo (1), Horvath (3), Kuntra, Gyurka (2), Marosi (2), Oros. Selektor: Lajos Moscai.

zlatan saracevic
KOMENTARI

KOMENTARI