Sport Centar

Širokobriježani oprez: Zaboravite na amaterizam, prošle godine su namučili West Ham

Širokobriježani oprez: Zaboravite na amaterizam, prošle godine su namučili West Ham

Birkirkara FC je osnovana 1950. godine, a svoje utakmice igra na Nacionalnom stadionu Ta’ Qali u prijestolnici Malte, Valetti. Klub je u svojoj historiji četiri puta bio prvak Malte, pet puta su osvojili Kup ove otočke državice, a sedam puta Super Kup.

Malteški klubu e na evropskoj sceni igrao ukupno 19 sezona, a samo tri puta je uspio preskočiti prvu prepreku. U sezoni 2001/2002, eliminsali su u kvalifikacijama za Kup Uefa Lokomotivu Tbilsi, a nakon toga sa ukupnih 0:1, ispali od Dynama iz Moskve.

U sezoni 2010/2011 u prvom pretkolu Lige prvaka bili su bolji od Santa Clomne iz Andore sa ukupnih 7:3, da bi ih nakon tog sa 1:3 izbacila slovačka Žilina.

Najuspješniju evropsku sezonu klub je imao pršle godine. Naime, u prvom pretkolu Evrope lige eliminisali su armenski Ulisses, da bi u drugom pretkolu igrali dvomeč sa engleskim West Hamom. U Londonu je bilo 1:0 za Čekićare, a Birkirkara je u revanšu napravila veliku senzaciju i ostvarila najveći reultat u historiji malteškog klupskog fudbala savladavši West Ham sa 1:0, ali ispali su nakon penala.

Dres ovog kluba je prošle sezone nosio legendarni Fabrizio Miccoli, a trenutna vrijednost ekipe je 3,1 miliona eura. U timu je nekoliko internacionalaca iz Hrvatske, Srbije, Nigerije  Argentine.

Prošle sezone su pokazali da znaju biti neugodan protivnik,  pa tako Širokobriježani moraju ozbiljno pristupiti ovome meču.

riad bajicterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI