Sport Centar

Sin legendarnog kapitena BiH potpisao za Bayern: Sad je sve moguće, ovo nije prolazna priča

Tokom velike karijere, Samir Avdić imao je blistave trenutke, kako u dresu evropskih klubova čije je boje branio, tako u onom najdražem, reprezentacije BiH.

Sin legendarnog kapitena BiH potpisao za Bayern: Sad je sve moguće, ovo nije prolazna priča

Tokom velike karijere, Samir Avdić imao je blistave trenutke, kako u dresu evropskih klubova čije je boje branio, tako u onom najdražem, reprezentacije BiH.

No, legendarni kapiten naše košarkaške reprezentacije debelim flomasterom će ipak potcrtati i ljeto 2018. godine – kada je njegov sin Rijad potpisao ugovor sa slavnim Bayernom iz Minhena!

Prošle sezone Avdić junior bio je jedan od najboljih igrača drugog tima berlinske Albe, kao 19-godišnjak ostvario izuzetnu statistiku u trećem rangu njemačke klupske košarke (10,2 poena, 4,3 skoka) te tako privukao pažnju ljudi iz bavarskog giganta.

U razgovoru za SCsport.ba priča kako je došlo do transfera, oslikava impresije o minhenskom klubu, otkriva planove za budućnost…

“Vjerovatno neću ništa novo reći, ali evo – zaista sam došao u veliki klub. Alba jeste itekako ozbiljna sredina, čak i u njemačkim okvirima, ali ovo je sasvim druga dimenzija. Interes Bayerna javio se još prošle sezone. Prišao mi je Oliver Kostić, jedan od pomoćnih trenera, uz našeg Emira Mutapčića, u stručnom štabu trenera prvog tima Bayerna Dejana Radonjića. Pitao me da li bih došao u Minhen, nastavio karijeru kod njih. Načelno sam pristao, a po nedavnom završetku mog ugovora sa Albom stigao u Bavarsku i potpisao za Bayern. Sada se otvaraju brojne mogućnosti, jer ovaj klub zaista nudi sve što treba igraču u razvoju”.

U početku će biti priključen drugom timu minhenskog kolosa, koji se takmiči u drugoj njemačkoj ligi, a vremenom biti priključivan treninzima prvotimaca.

“Sa igračima iz prvog tima još se nisam susreo, oni su trenutno na pripremama u Italiji, ali izvjesno je da ću povremeno trenirati i sa njima. Naravno, ukoliko budem napredovao u pravom smjeru, potpuno je otvorena opcija priključivanja prvoj ekipi, koja se, osim u domaćem prvenstvu, ove sezone takmiči i u Euroligi. U svakom slučaju, vrlo ozbiljno djeluje i Bayernov drugi tim, tu nisu samo mlađi igrači, već i nekoliko iskusnijih”, priča Rijad Avdić.

Po pitanju adaptacije, mnogo mu je savjetima pomogao bivši reprezentativac BiH Nihad Đedović.

“Sreli smo se još u Sarajevu nedavno. Naglasio je kako stoji na raspolaganju, posavjetovao me kako da se ponašam u određenim situacijama, objasnio način rada sa Bayernovim trenerima… Generalno sam dobro prihvaćen u klubu, zaista sam naišao na toplu dobrodošlicu, od sportskog direktora Marka Pešića, pa do svih ostalih”.

Impresioniran je uvjetima u klubu koji predstavlja neku vrstu simbola Bavarske i Njemačke.

“Bio sam zadovoljan i u Albi, da se razumijemo. Tu sam ispunio i neki cilj koji sam zacrtao na početku sezone. No, ovo je već ogromna stepenica više. Tek kada postanete dio Bayerna shvatite šta je to. Jednom kada uđete u ovu familiju, imate osjećaj da zauvijek ostajete, da to nije prolazna priča. Uslovi za rad su nevjerovatni, sve što možete zamisliti, od onoga što imate na raspolaganju tokom treninga do opreme za regeneraciju”.

Ne krije da mu je želja jednog dana krenuti stopama oca, barem kada je u pitanju reprezentacija BiH.

“Bio sam pozivan na okupljanja bh. selekcija u kategorijama U-16 i U-18. Naravno da bih se rado odazvao i kada bi me sutra zvali u seniorsku reprezentaciju BiH. To je san. Nositi dres domovine. Za košarkaša nema veće časti”.

bayern munchenrijad avdic
KOMENTARI

KOMENTARI

Mirza
Gost

Svaka cast! Samir Avdic je bio sjajan kosarkas i pravi predvodnik odlicne generacije, anjegovom sinu zelim da ga i nadmasi!

wpDiscuz