Sport Centar

Šiljak otkrio: Željezničar u velikim dugovima, nisu isplaćeni izvođači radova, bivši igrači…

Fudbalski klub Željezničar je u finansijskoj dubiozi. Ukratko, ovo je zaključak izlaganja Mirsada Šiljka, direktora Plavih, na današnjoj sjednici Skupštine.

Šiljak otkrio: Željezničar u velikim dugovima, nisu isplaćeni izvođači radova, bivši igrači…

Fudbalski klub Željezničar je u finansijskoj dubiozi. Ukratko, ovo je zaključak izlaganja Mirsada Šiljka, direktora Plavih, na današnjoj sjednici Skupštine.

Šiljak je skupštinskim delegatima prezentirao nansijsko stanje u klubu koje nije nimalo ružičasto, piše Faktor.

“Stanje na računima je nula KM! Računi su blokirani. Naredne sedmice očekujemo da N/FSBiH kroz fond solidarnosti za omladinske škole uplati 43.000 eura i tako će računi biti deblokirani”, kazao je Šiljak.

U izlaganju je obrazložio da dug Željezničara u ovom trenutku iznosi oko tri miliona KM, a iz izlaganja se moglo zaključiti da je ovo dug koji je bivša uprava predvođena Senadom Misimovićem ostavila u amanet novim čelnicima Plavih.

“Postoje obaveze prema redovnim dobavljačima i prema dobavljačima izvođačima građevinskih, eletro i ostalih radova na stadionu Grbavica. Obaveze prema dobavljačima na današnji dan iznose 630.000 KM! Obaveze prema izvođačima građevinskih, elektro radova iznose 225.000 KM. Obaveze prema izvođaču radova koji je promijenio teren iznosi 315.000 KM. Obaveze po pitanju hibrida koji je postavljen na terenu iznose 350.000 KM. Ovu obavezu preuzeo je N/FSBiH. Prije dva dana došao je dopis iz Saveza da će oni to izmiriti. Međutim, ne piše kada”, raportirao je Šiljak, dodavši:

“Što se tiče ostalih obaveza klub je prije godinu kod Ziraat banke dobio kredite od 800.000 KM. Od toga 160.000 KM je granica prema dobavljaču sportske opreme. Nakon toga FK Željezničar ima kredit od 200.000 KM koji se uredno u mjesečnim ratama vraća. Naš klub također ima revolving u iznosu od 140.000 KM koji je obnovljen u mjesecu novembru. Revolving u iznosu 300.000 KM dospio je na naplatu 21. decembra. Što se tiče ovog revolvinga. Postignut je dogovor da se prolongira do naplate drugog dijela transfera Anela Šabanadžovića, koji treba da se desi u mjesecu januaru. Ta druga rata treba da iznosi 250.000 eura i od tog dijela će se zatvoriti ovaj revolving u iznosu od 300.000 KM”.

Zatim, klub je ušao u nabavku LED displeja za reklamiranje i tu je ostala obaveza od 181.000 KM. Klub svaki mjesec uredno izvršava obaveza u iznosu od cirka 4.000 KM. Ostala je još jedna pozajmica u iznosu od 20.000 KM. Osim toga, kako tvrdi Šiljak, postoje obaveze i prema uposlenicima kluba, igračima i trenerima, sadašnjim i bivšim…

“Što se tiče doprinosa klub je proteklom periodu radio u skladu sa svim zakonima i propisima države BiH. I treba čestitati bivšim članovima upravljačkih struktura što su doveli klub na zavidan nivo što se tiče poslovanja. Isto tako treba im čestitati na unapređenju infrastrukture stadiona Grbavica. Sve je napravljeno kako treba bez ikakvih manipulacija i mahinacija”, kazao je Šiljak, a potom izdiktirao nova dugovanja:

“Od ostalih obaveza klub ima neisplaćene doprinose za oktobar u iznosu 96.000 KM, plate i doprinosi za novembar (uposlenici, igrači, štručni štab, administracija i omladinski pogon) u iznosu 225.000 KM. Dalje, klub ima obavezu po transferima za igrače koje su nas napustili kao i sudska tužba i presuda bivšeg trenera Slavka Petrovića u iznosu od 34.000 KM. Za raskid ugovora klub je Mehremiću ostao dužan 5.000 KM, kao i igraču Projiću u iznosu od 10.000 KM”, kazao je Šiljak.

Da nije sve tako crno, Šiljak je skupštinskih delegatima prezenirao potraživanjima koja ima Željezničar.

“Klub ima i potraživanja u iznosu od 823.000 KM” tvrdi Šiljak.

Objasnio je da AEK za Šabanadžovića treba uplatiti drugu ratu u iznosu od 488.957 KM (300.000 KM ide Ziraat banci). Udinese je za Riada Bajića dužan 139.594 KM, Partizan za Gorana Zakarića 97.791 KM, Basaksehir za Bajića 93.879, a FK Sarajevo je Želji dužno 3.450 KM. Tvrdi da će novac od svih ovih potraživanja na računu Željezničara biti u januaru naredne godine.

Skupštinskim delegatima odgovorio je da je Šabanadžovićev transfer u AEK iznosio 450.000 eura (200.000 eura je već leglo na račun kluba), te da će AEK platiti bonus od 150.000 eura ako izbori Ligu prvaka. Otkrio je da je novac od UEFA-e, odnosno nastupa Želje u Evropi već potrošen.

“Ti novci su došli u oktobru i ti novci su potrošeni. To je bio iznos od 956.000 KM”, istakao je Šiljak.

fkzeljeznicarmirsad siljak
KOMENTARI

KOMENTARI

DImitrije
Gost

Gdje je do sada bila ova transparentnost? Ne smije se zaboraviti da e ovaj Šiljak kažnjavao igrače oduzamanjem plate i onda smo se čudili zašto nedostaje sportski segment?
Najgore je tek pred nama.

SILJAK OSIM
Gost

Siljak je kaznjavao i pravio haos i nezadovoljstvo medju navijacima jer je familija Osima.Da li je Amar naplatio kamate i navodni dug?Blam

ekonomista
Gost
kako upakovano. kada pravis nesto ides u racunicu, placeno ce ti biti kada meni legne lova. posto lova od aek tek treba da krene na racun, taman projekcija dugova se pokriva projekcijom uplate i poslovanje bi s novom godinom bilo na pozitivnoj nuli. prica dugovanja na sva zvona i izmedju redova onako stidljivo provucena naplata, govori jasno o svjesnoj manipulaciji u javnosti da se ocrni uprava. sta ste htjeli, novu tribinu, novi travu a da na racunu bude milion. od cega? de uozbiljite se malo. upravo je zabrinjavajuce da ovako pricate, jer onda ne poznajete kako se pliva u bh… Čitaj više »
POSTENJE
Gost

Ekonomisto ko si da si covjek posten ti si.Siljak je zlo kluba a inace je bliza familija Asime,majke Amara.Spijun koji je rovario a pricu o dugovima odlicno si prokomentarisao.Svaka ti cast.

Senći
Gost

Pocrkajte plaćenici grobara i mafijaša Misimovića. Što ne pišete o dugu kojeg je napravio u klubu.

POSTENJE
Gost

Senci 1+1 = 2 Siljak udari po dugovima a stidljivo na.kraju spomenu i prihode.Senad je spasio klub od bankrota i stecaja
Znas li sta je cilj Amara i njegove klike.Dovesti klub do stecaja pa ga kupiti za dzaba
Cista komunisticka formula unistavanja pa privatizacije preduzeca.Senad je podigao vrednost kluba na 100 miliona a Amar ce kupiti klub za milion.Shvatas li igru?

10101010
Gost

Da je to sve tako crno, cemu slavlje, cemu sampanjac, zar nije klub u belaju, sto se slavi ako je klub u teskoj besparici?

oj safete sajo sarajlijo
Gost

Mutno da ne može biti mutnije.Gade me se ova objašnjenja zaokružena na hiljade.Da je ovom Šiljku čehra lopovska vidi se iza krivine.

wpDiscuz