Sport Centar

Sezona nepovjerenja i pustih tribina: Klubovi Premijer lige BiH čekaju odgovor na ključno pitanje

Domaći fudbal, onako frišak iz rerne, spreman je za serviranje. Ogladnili su mnogi nogometni sladokusci u našoj zemlji, nakon više od četiri mjeseca dočekat će konačno da gledaju utakmice bh. klubova u međusobnim okršajima.

Sezona nepovjerenja i pustih tribina: Klubovi Premijer lige BiH čekaju odgovor na ključno pitanje

Domaći fudbal, onako frišak iz rerne, spreman je za serviranje. Ogladnili su mnogi nogometni sladokusci u našoj zemlji, nakon više od četiri mjeseca dočekat će konačno da gledaju utakmice bh. klubova u međusobnim okršajima.

Takav je, kakav je – nije savršen, ali je naš. I poželjeli smo. Precrtavanje datuma na kalendaru se bliži kraju, sve je bliže 1. avgust, kada bi trebala krenuti nova sezona Premijer lige BiH.

Naravno, svi znamo da to sigurno neće biti ono na šta smo navikli. Za početak, potpuno je izvjesno da će jesenji dio sezone biti odigran bez gledalaca na tribinama.

“Po trenutnom stanju, publika neće moći na stadione, utakmice će se igrati pred praznim tribinama. Vidjet ćemo šta će biti do početka prvenstva. Fudbalski savez sigurno neće biti protiv povratka navijača, zbog njih se fudbal i igra. Vidjet ćemo kakav će biti i stav nadležnih organa”, kazao je nedavno Elmir Pilav, direktor Sektora za sport Nogometnog saveza BiH.

Možda je pokušao djelovati optimistično, ali njegova izjava ipak klizi u pesimizam. Čak bismo mogli ustvrditi da niko u NSBiH ne zna ni kome bi se trebao obratiti po pitanju dozvole za prisustvo publike na stadionima.

Savez zapravo još uvijek nema ni precizno izrađen medicinski protokol koji bi trebao biti nametnut učesnicima ligaških takmičenja u našoj zemlji. Da li će, uostalom, ista pravila o prevenciji od korona virusa važiti za svako takmičenje – Premijer ligu i Prvu ligu FBiH ili Prvu ligu RS?

Da li će u nižim rangovima restrikcije biti blaže, jer nemaju novca? Kako će se sve odraziti na amaterske klubove, koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem? Hoće li NSBiH konačno dati nešto novca ekipama za troškove testiranja i provođenja ostalih zdravstvenih mjera?

Od odgovora na ova pitanja, koliko god to zvučalo dramatično, ovisi sudbina bh. nogometa. Vremena je sve manje, lopta samo što se nije opet zakotrljala na bh. travnjacima. A znamo šta su fudbalski radnici u BiH dosad dobili od organizacije koja bi se najviše trebala baviti pomenutom problematikom. Ništa.

Čelnici Nogometnog saveza BiH, za početak, nisu još ni nagovijestili kako misle reagovati na molbu Mladosti da se njihove utakmice u uvodna dva kola nove sezone, protiv Sarajeva i Borca, odgode zbog slučaja zaraze čak 12 igrača ekipe iz Doboja kod Kaknja.

Konfuziju su dodatno podmazali konstatacijom da čekaju upute iz UEFA-e. Koja zasad nije ništa slično poslala, recimo, ni Nijemcima, pa se opet sezona Bundeslige u strogo kontrolisanim uslovima odigrala do kraja. Zato što su znali šta rade i na desetinama pisanih stranica definisali mjere kojih se svi učesnici utakmica moraju pridržavati. UEFA im nije trebala.

Za razliku od Nijemaca, naš Savez ne zna šta radi. Odnosno, tamo se nikome i ne radi, hodnicima zgrade na Bulevara Meše Selimovića 97 više vremena se troši na personalna lobiranja uoči Izborne skupštine NSBiH, nego na razvijanje protokola za održavanje ligaških mečeva.

Što je najgore, Nogometni savez BiH nije odgovorio na ključnu misteriju. Još prije nekoliko sedmica treneri mostarskih timova Feđa Dudić i Mladen Žižović, čijih je nekoliko igrača “pokupilo” virus uoči početka priprema, postavili su konkretno pitanje – koji scenario nas čeka ukoliko se nešto slično desi tokom sezone?

Zaista, šta ako se jedan ili više fudbalera jedne ekipe zarazi? Idu li svi u samoizolaciju? Odgađaju se njihove utakmice? Za koliko vremena? Šta ukoliko se nagomila broj odgođenih mečeva? Ili će utakmice ekipa sa zaraženim nogometašem, kako se uveliko u UEFA-i razmatra po pitanju susreta eurokupova, biti registrovane 0:3 u korist protivnika?

Svi ovi upitnici tek se zabijaju u zid šutnje NSBiH.

Tamo su čak bili toliko bezobrazni da su tražili od klubova da sami sastave prijedloge za mjere koje će provoditi prije, tokom i poslije utakmica. Kada dobiju 12 različitih sugestija, valjda će poslije, kao sa švedskog stola, odabrati ono što im se najviše dopada.

Zbunjeni rukovodioci bh. kuće nogometa, evidentno nedorasli bilo kakvoj krizi, a kamoli ovoj pandemijskoj, tako su dodatno doprinijeli ambijentu nepovjerenja koji se počeo javljati među samim klubovima.

Javna je tajna, koju niko neće izgovoriti naglas u medijske mikrofone, da premijerligaši zapravo ne vjeruju više jedni drugima kada se radi o testiranim igračima. Sumnjaju da će, pogotovo nakon što takmičenje krene, pojedini klubovi sakrivati zaražene fudbalere i eventualnu prisutnost virusa u vlastitim redovima.

Naravno da onda imamo uvod u potencijalnu katastrofu. Neregularno takmičenje? To će biti najmanji problem.

nogometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI