Sport Centar

Kako smo ispustili NBA talenta: Zubac je trebao nastupati za BiH, sami smo ga poslali Hrvatskoj

Košarkaška Amerika nakon sinoćnje pobjede oslabljenih Lakersa (bez LeBrona Jamesa) u gostima kofd moćne Oklahome (138:128) bruji o imenu s ovih prostora. Ivica Zubac.

Kako smo ispustili NBA talenta: Zubac je trebao nastupati za BiH, sami smo ga poslali Hrvatskoj

Košarkaška Amerika nakon sinoćnje pobjede oslabljenih Lakersa (bez LeBrona Jamesa) u gostima kod moćne Oklahome (138:128) bruji o imenu s ovih prostora. Ivica Zubac.

Centar hrvatske reprezentacije odigrao je za kalifornijske Jezeraše utakmicu života, “uništio” Thunder sa 26 poena i 12 skokova. Što je najvažnije, Zubac je do impresivnog učinka došao potezima u ključnim trenucima, kada se lomila utakmica.

NBA analitičari jedinstveni su sada u ocjeni kako je riječ o košarkašu koji predstavlja budućnost NBA. Hrvatski mediji takmiče se u hvalospjevima. A mogla je to biti naša, bosanskohercegovačka priča.

Naime, Ivica Zubac je rođen 18. marta 1997. godine u Mostaru, odrastao u Čitluku. Trebao je nastupati za omladinske selekcije BiH. Ipak, praktično smo ga sami poslali Hrvatskoj, a sve je lijepo objasnio Sulejman Begović, proslavljeni bh. stručnjak i svojevremeno predsjednik Stručnog savjeta Košarkaškog saveza BiH, u lanjskom intervjuu za SCsport:

“Ivica Zubac, što sada igra za Los Angeles Lakerse i što je trenutno prvi centar hrvatske seniorske reprezentacije – on je bio na pragu da zaigra za BiH. Broj njegovog oca i danas imam u mobitelu. A znate zašto Zubac ne igra za nas? Zato što smo njegove papire dali Hrvatskom košarkaškom savezu u zamjenu za dozvolu da Andrija Stipanović igra za BiH. Tadašnjem bh. selektoru Aci Petroviću i stručnom štabu trebao je centar, našli su Stipanovića, ali je on ranije igrao za mlade reprezentacije Hrvatske. Iz Zagreba su potom Košarkaškom savezu BiH poslali jasnu poruku – dajte nam papire za Zupca, koji je iz Čitluka, mi ćemo vama Stipanovića. Tako je i bilo, naš Savez je pristao na pogodbu. Napravljena je ogromna greška, jer niko tada nije gledao dugoročno. A zamislite samo da imamo centra Lakersa u reprezentaciji…”

 

ivica zubaclos angeles lakerssulejman begovic
KOMENTARI

KOMENTARI

Nermin
Gost

Nigdje veze, imamo mi Centra Nurkića pa nam isto tako dođe. Ako odigra jednu utakmicu u godini za repku mi se radujemo kao mala djeca lizalu. E tako bi bilo i sa tim Zubcem.

wpDiscuz