Sport Centar

Selimović: Spars od opština i grada nije dobio ni marke, morali smo prepoloviti budžet

U prostorijama OKK Spars danas je održana konferencija za medije podovom utakmice 6. kola ABA 2 lige između OKK Spars i KK Helios Suns Domžale, na kojoj se, pored utakmice, pričalo i o drugim stvarima koje se dešavaju u i oko kluba.

Selimović: Spars od opština i grada nije dobio ni marke, morali smo prepoloviti budžet

Košarkaši Sparsa u neredna četiri dana očekuju susrete protiv slovenskog Heliosa u regionalnoj ABA 2 ligi i tuzlanske Slobode u domaćem prvenstvu. 

Nakon neočekivano slabog starta u ABA 2 ligi, u kojem su Sparsi zabilježili svih pet poraza, trener Goran Šehovac podnio je ostavku, a Uprava  je odlučila da sarajevski tim s klupe privremeno vodi direktor tog kluba Nermin Selimović. 

Već u prvom nastupu Sparsi su prije dva dana u Bratuncu savladali istoimenu ekipu, u okviru 4. kola Prvenstva BiH.    – U tom susretu momci su dali sve od sebe,  energetski smo bili na jednom izuzetnom nivou. Drugo poluvrijeme smo prelomili, kako smo i zamislili, i na kraju se dobro i završilo. Iskreno se nadam da je ovo početak naših dobrih rezultata – kazao je Selimović danas na pres-konferenciji u Sarajevu. 

On je naveo da nema nikakvih trenerskih ambicija, te da će tu dužnost obavljati privremeno.  

Ono što je trenutno dostupno na tržištu slobodnih trenera u ovom trenutrku ne zadovoljava naše ukuse ili je to nešto što prelazi budžet koji mi možemo da pokrijemo, tako da je Uprava kluba odlučila da ovako nastavimo, a da tražimo rješenje. To može biti za pet dana ili mjesec, teško je reći”, rekao je Selimović.  

Dugogodišnji trener Sparsa Marko Trbić, pod čijim je vodstvom klub ostvario najbolje rezultate, ‘prekomandovan’ je u omladinski pogon, po kojem su Sparsi propoznatljivi u cijelom regionu. Njegov povratak na poziciju trenera prvog tima, po riječima Selimovića nije aktuelan.  

Trbić se vratio u omladinski pogon. Rad sa mladim. Siguno će biti na većoj razini nego što je bio prethodnih godina. Sve snage ćemo usmjeriti da okupimo najtalentovaniju djecu, da s njima dobro radimo i da oni popunjavaju prvi tim”, kazao je Selimović. 

Nakon izuzetno uspješene prošle sezone, koju je Selimović ocijenio kao najboju u istoriji kluba, ekipa je u novu sezonu ušla s finansijskim problemoma, zbog slabog odziva sponzora i nikakve pomoći nadležnih opštinskih, gradskih i kantonalnih struktura.

U klubu je jako loša situacija po pitanju pronalaska sredstava od sponzora. U prošloj sezoni imali smo izuzetan rezultat, ali i jako je mali odziv sponzora. Ukupno je bilo samo tri do pet posto sponzorskog novca, da ne pričamo o pomoći vlasti, opština i gradske uprave, apsolutno ništa. Da mi sami to nosimo na svojim leđima je nemoguće. Morali smo se vratiti jedan korak unazad. Budžet je prepolovljen za više od 50 posto u odnosu na prošlu sezonu. Situacija u klubovima iz država regiona nije ni slična kao kod nas”, kazao je Selimović. 

Sparsi sutra u dvorani Grbavica dočekuje ekipu Heliosa iz Domžala, koja je dosad zabilježila tri pobjede i dva poraza. 

Radi se o dobroj ekipi, o čemi najbolje pokazuju njihovi rezultati na otvaranju sezone. Očekujem da sutra budemo na jednom dobrom energetskom nivou, da s dosta pameti, dođeno do prve pobjede u ABA 2 ligi“, rekao je Selimović.  

Igrač Sparsa Branislav Đekić također očekuje tešku utakmicu sa slovenskim timom. 

Ekipa Heliosa pokazala je kvalitet u prethodnim utakmicama. Moramo da svu svoju energiju i koncetraciju usmjerimo ka tome da prekinemo loš niz koji smo napravili u ABA ligi. Moramo na terenu da pokažemo da imamo kvalitet”, kazao je Đekić. 

Utakmica 6. kola ABA 2 lige bit će odigrana sutra od 17.30 sati, dok je susret protiv tuzlanske Slobode, u okviru 5. kola Prvenstva BiH, na programu u nedjelju od 18.00 sati.

nermin selimovicokkspars
KOMENTARI

KOMENTARI