Sport Centar

Selektor sjajnih bh. odbojkašica: Uspjeh bi bio osvajanje Evropskog prvenstva, ali za to nije momenat

Odbojkaški savez i ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je prije desetak dana u slovenskom Mariboru osvojila zlatnu medalju na završnom turniru CEV Srebrene lige te izborila plasman u Zlatnu ligu, zahvalili su na podršci Gradu Zenica i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, ali i građanima tog grada te Zeničko-dobojskog-kantona.

Selektor sjajnih bh. odbojkašica: Uspjeh bi bio osvajanje Evropskog prvenstva, ali za to nije momenat
FOTO: FENA

Odbojkaški savez i ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je prije desetak dana u slovenskom Mariboru osvojila zlatnu medalju na završnom turniru CEV Srebrene lige te izborila plasman u Zlatnu ligu, zahvalili su na podršci Gradu Zenica i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, ali i građanima tog grada te Zeničko-dobojskog-kantona.

Predsjednik OSBiH Alija Fatić uručio je tom prilikom Kasumoviću i zlatnu medalju sa Final foura Srebrene lige, čime se građanima i gradonačelniku tog grada zahvalio za ukazano gostoprimstvo tokom dva kvalifikacijska turnira CEV Srebrene lige. Zenica je, prije toga, početkom maja, bila domaćin i drugog kvalifikacijskog turnira za Evropsko prvenstvo 2021. godine, za koji su nastup, također, izborili u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici.

“Možda ta pomoć nekome zvuči da je prevelika – ona je tolika kolika je bila, ali je bila od srca…Želim da prenesem poruke i pozdrave predsjednika Evropske odbojkaške asocijacije (Aleksandar Boričić) gradonačelniku i građanima Zenice i obećanju da samo Zenica, iduće godine, može dobiti Final four Zlatne lige. To je, znači, zvanično ponuđeno”, kazao je danas na pres konferenciji u Gradskoj upravi Zenica predsjednik OSBiH Alija Fatić, koji je i najavio da će “učiniti sve da se to i desi u Zenici”.

Zenica će i dalje podržavati. Grad Zenica će biti radostan domaćin tome, pomoći ćemo na sve načine da građani Zenice imaju priliku pogledati razne vrste sportova, pogotovo reprezentativne”, kazao je Kasumović, koji je odbojkašicama čestitao na postignutim uspjesima.

Domaćinima je zahvalio i selektor Stevan Ljubičić.

“Ova medalja, koja sada stoji oko gradonačelnikovog vrata, ovdje je “kovana”. Mi smo, odavde, pošli; ovdje smo izborili plasman na Final four i još jednom hvala. Nadam se da neće biti jedina medalja oko našeg i oko Vašeg vrata te da će u budućnosti biti i nekih sjajnijih odličja”, kazao je Ljubičić.

Zahvalio je i članovima svog stručnog štaba; OSBiH i predsjedniku Fatiću, koji su mu ukazali povjerenje da vodi bh. tim. O tome su, napomenuo je, „dogovor napravili još u januaru 2020. godine“.

“Samo je zbog situacije sa Covidom sve to, malo, bilo prolongirano. Možda je, na kraju, i ispalo onako kako je zacrtano da bude- u nekom pravom tajmingu i pravom momentu. Najveću zahvalnost i čestitke od srca igračicama koje su, naravno, najbitniji element u cijeloj priči, bez kojih ništa od ovoga ne bi ni bilo. One su, kako ste ih nazvali – Zmajice. Ako sam ja dobro zapamtio”, kazao je Ljubičić.

Napomenuo je kako, možda, nema veliko trenersko iskustvo, ali da u svojoj trenerskoj karijeri, rad sa bh. odbojkašicama je bio rijedak primjer ekipe „koja toliko poštovanja iskazuje jedna prema drugima; prema ljudima koji su bili u i oko reprezentacije“.

“Još jednom želim da im zahvalim na svemu i da se nadam da će biti još bolje. Da ih, u budućnosti, ti odnosi i ovi uspjesi neće iskvariti”, kazao je Ljubičić, koji je podvukao kako im puno znači i „podrška medija te naroda i javnosti u BiH“.

Ljubičić je najavio kako će već do 1. jula objaviti spisak kandidatkinja za nastup na Evropskom prvenstvu, koje će od 18. augusta do 4. septembra biti održano u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

“Na spisku će biti izmjena, jer Jelena Mlađenović zbog klupskih obaveza odlazi za Južnu Koreju, a Iman Isanović se vraća na koledž u SAD. One sigurno neće biti na ovom spisku. Ostale djevojke su tu, a vidjet ćemo i neka nova imena koja ćemo ubaciti. Postoji, opet, jedna ideja i inicijativa, da grupi seniorki priključimo i jedan određen broj mlađih igračica, koje bi činile zasebnu grupu i s kojima bi se više radilo na usvajanju i usavršavanju individualne tehnike”, najavljuje Ljubičić.

Najavio je da će pripreme početi 21. jula na Ilidži. Što se tiče odigravanja pripremnih utakmica, pozivi su stigli od od odbojkaških saveza Grčke, Češke, Estonije…

“Mi smo trenutno u nekom razmatranju šta je to za nas u ovom momentu najpovoljnije da prihvatimo – gdje ćemo se osjećati najkomotnije i gdje ćemo imati najadekvatnije uslove da odigramo prijateljske utakmice”, kazao je Ljubičić.

BiH će na EP-u igrati u grupi A, koja će biti smještena u Begradu te u kojoj su, osim domaćina Srbije i BiH, još i Francuska, Azerbejdžan, Rusija i Belgija.

U odgovoru na novinarsko pitanje šta je cilj, odnosno šta bi bio uspjeh, a šta bi ga, eventulno, zadovoljilo u tako jakoj grupi na EP-u, Ljubičić kaže da bi za njega uspjeh bio da osvojimo EP!

“Ali, mislim da realno za to nije momenat. Realno, ja se iskreno nadam da ćemo, prije svega, mi pužiti svoj maksimum na EP-u. Da reprezentujemo sebe, Savez i državu na pravi način. Ja bih, iskreno, bio zadovoljan jednom pobjedom u grupnoj fazi pa, možda, nešto i više”, istakao je Ljubičić.

stevan ljubiciczenska odbojkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI