Sport Centar

Selektor je gospodski ponudio ostavku, ali šta je sa onima koji su ga tu postavili?

Ovo je trenutak kada shvatite da gledate jako loš film i želite po svaku cijenu što prije napustiti bioskopsku dvoranu. Sve vam se, jednostavno govoreći, zgadilo. Želite svoj novac nazad.

Selektor je gospodski ponudio ostavku, ali šta je sa onima koji su ga tu postavili?

Ovo je trenutak kada shvatite da gledate jako loš film i želite po svaku cijenu što prije napustiti bioskopsku dvoranu. Sve vam se, jednostavno govoreći, zgadilo. Želite svoj novac nazad.

Tako se osjećala većina navijača nogometne selekcije Bosne i Hercegovine gledajući depresivne slike iz Jerevana, prizore u kojima Mkhitaryan i društvo trpaju mrežu reprezentacije koja se do jučer smatrala legitimnim kandidatom za plasman na Evropsko prvenstvo.

Ostatak kvalifikacija najradije bismo sada svi prespavali i čekali da svane neko novo jutro. Šanse da ugledamo Euro 2020 svedene su na puku teoriju, sada bismo da začepimo nos i usta, otrpimo te četiri preostale utakmice i sačekamo famozni play-off Lige nacija.

A upravo nam je to takmičenje donijelo iluziju da sa Robertom Prosinečkim možemo nešto uraditi. Sve nas je prevarilo. Nismo igrali lijepo, ali reprezentacija je u svakom narednom meču protiv Sjeverne Irske i Austrije pokazivala znakove određenog napretka. Vjerovali smo da će se trend rasta nastaviti u kvalifikacijama.

Kakva zabluda. U kvalifikacijama smo zapravo krenuli opet nazad. Tek je nesretno izgubljeni susret u Italiji ličio na nešto, sve ostalo je bilo rikverc u punoj brzini. Poput bolesnika kojeg postepeno isključuju s aparata, izgledali smo sve gore, dok virus nije u potpunosti metastazirao u Jerevanu. Samo smo čekali da se pojavi ravna linija na monitoru koji bilježi otkucaje srca.

Robert Prosinečki je odmah shvatio. On ovom pacijentu više ne može pomoći. Sam ga je doveo na bolničku postelju serijom neuspješnih operacija, ali ne zna više popraviti njegovo stanje. Pošteno je to i priznao nakon utakmice s Armencima te podnio ostavku.

“Kad sam dolazio vjerovao sam da ćemo se plasirati na Euro. Nismo uspjeli u tome i nasljednik će imati vremena da pripremi ekipu za Ligu nacija. Ja više nisam selektor”, kazao je Žuti.

Šta god mislili o Prosinečkom treneru, ostavite to po strani kad pričamo o njegovoj ostavci. Prosinečki čovjek je ovim potezom, apsolutno netipičnim za većinu njegovih prethodnika, pokazao da je gospodin. Dojam može pokvariti samo ukoliko podlegne nagovaranjima čelnika Nogometnog saveza BiH da promijeni svoju odluku. Jer u dubini svog mozga zna da opet ništa ne može promijeniti.

Ova ekipa sa njim jednostavno neće igrati bolje. Sa samo dva taktička rješenja Žuti je zapravo pročitana knjiga za većinu protivničkih selektora. O izboru igrača da ne pričamo, tu je posebno zglajzao. Za početak, pogazivši svoje obećanje zanemarivanjem Premijer lige BiH (prema kojoj mora imati odgovornost kao selektor nacionalne vrste), ali i nekim čudnim odlukama o davanju prednosti drugoligaškim fudbalerima i članovima egzotičnih azijskih klubova ispred afirmisanih nogometaša evropskog rejtinga.

Svjestan ili ne svojih grešaka, Prosinečki je barem ispao karakter. Ostavka je moralni čin poštenog čovjeka i u tom svjetlu trebamo svi posmatrati nekadašnjeg asa Reala i Barcelone.

Ali, šta je sa onima koji su doveli hrvatskog stručnjaka na čelo reprezentacije? Imaju li oni ikakvu odgovornost? Ili je i to jedan od onih problema za koje je kriv neko drugi?

U nekoliko prijašnjih intervjua, uobičajeno neukusnih i obojenih hvalospjevima, predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić skoro je čestitao samom sebi na tome kako je urađen dobar posao izborom selektora. Kad je postojao rezultat u Ligi nacija, spremno je pospremio zasluge na vlastiti račun. Može li sada, istom analogijom, sebi pripisati barem maleni dio odgovornosti za ovaj katastrofalni rasplet u kvalifikacijama?

Naravno da to nikad neće učiniti. Čak i ovaj potez nagovaranja Prosinečkog da ostane na klupi samo je jeftini trik kojim kupuje vrijeme. Do Žutog mu je zapravo stalo kao do lanjskog snijega.

Hrvatski trener je idealan da mu se sada nastavi tovariti na leđa svaki novi neuspjeh, a naravno da će neki eventualni uspjeh opet pripisati sebi. Uostalom, kompletan Nogometni savez BiH je, vidite, organizacija koja nikad nije kriva ni za šta.

Nisu krivi što ni 24 godine nakon rata još nemamo stadion četvrte kategorije u državi (bitno je da su tražili milione od UEFA-e za novu zgradu), kao što nisu krivi ni što utakmice Premijer lige BiH većina ljubitelja nogometa ne može gledati na malim ekranima. Nisu odgovorni ni za skandale sa licencama, kao ni za poluprazno Bilino polje kad odrede cijenu od 40 KM za meč s Lihtenštajnom…

Ništa oni nisu krivi. Kad im uputite kritiku, to su “naručeni tekstovi”. Nema argumenata, samo vam tako odbruse. Drugačije, očito, i ne znaju odgovoriti. Ili i nemaju argumenata. Nikad nećemo saznati. Pogotovo ništa nećemo saznati iz suhoparnih saopštenja NSBiH koja evidentno piše neko ko ne zna ni razliku između Č i Ć, a u kojima se, recimo, navede kako je “usvojen finansijski izvještaj” – bez navođenja ijedne cifre. Oduvijek su bili transparentni kao kancelarija Kim Jong-Una.

Opet, ne bismo se trebali brinuti po pitanju nogometnih talenata. Uvijek će ih biti, ispod svakog kamena. Ni najgori sistem ovo plodno tlo ne može ugroziti. Imat ćemo igrače za najveće evropske klubove i u decenijama što dolaze… Ali, ako pričamo o reprezentaciji, džaba nam je sve. Uz ovakav Nogometni savez, ne mogu nam pomoći ni svi talenti ovog svijeta.

elvedin begicnogometni savez bihrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI

Jah
Gost

AMAR AMAR, OSIM OSIM!!!

1️⃣9️⃣2️⃣1️⃣
Gost
1️⃣9️⃣2️⃣1️⃣

Amar Osim več vodi reprezentaciju Države Željo!!!

Mihtarijan
Gost

Ma ove ljude u Savezu baš zaboli đončina šta bilo ko od nas misli o njima,napravit će se ludi šta god da se dešava i narednih 100 godina sjediti u foteljama

Bosna
Gost

svaka cast Hajro za tekst, na mjestu. O ovim stvarima treba pricati, pisati i pompu dizati po svim medijima. Zasto to nije tako…

stop
Gost

Pa vi mediji ste likovali kada je ovaj kloc bio medju kandidatima za selektora a poslije svrsavali kada je izabran… da ne spominjem da kloc nije znao vise od 5-6 reprezentativaca kada je dosao a kamo li nesto vise

Chwilla
Gost

Prvo ovog Begica nabiti nogom, pravi se da je fin a takvi su najgori!
Pa poslije njega i sve ostale i ove smradove po kancelarijama koje su zaposlili fudbaleri na jaranskoj osnovi!
Sve stakor do stakora!

Neko is mase
Gost

Begicu bagro mahalaska, j li te Senad Misimovic

wpDiscuz