" /> Sedamnaest dana, petnaest crvenih i jedno pitanje: Da li je Trump zreo za titulu? – Sport Centar
Sport Centar

Sedamnaest dana, petnaest crvenih i jedno pitanje: Da li je Trump zreo za titulu?

Prođe sedmica Lige prvaka, Monaco, Real i Juventus napraviše odličan posao, Lisice imaju sebi svojstvene razloge da sanjaju polufinale. Bilo je divno, ali sve dok se "prave" ekipe ne vrate u takmičenje namijenjeno najboljim timovima svijeta, epicentar sportskih dešavanja u prvoj polovini godine, za mene i još par ovakvih zanesenjaka, bit će Svjetsko prvenstvo u snookeru koje čekamo od prošle godine, tačno u ovo doba.

Sedamnaest dana, petnaest crvenih i jedno pitanje: Da li je Trump zreo za titulu?

Skoro godina prođe otkako je Mark Selby drugi put postao prvak svijeta i drugi put kompletirao triple-krunu. U tom epskom finalu mentalnom dominacijom razbio je Dinga i tako su snovi Kineza da postane prvi azijski prvak svijeta raspršeni na posljednjoj stepenici.

Zahvaljujući Barryju Hearnu, prvom čovjeku krovne kuće svjetskog snookera (WPBSA), ove godine nam dobrih igara nije falilo. Od svog nastanka, pa preko moderne ere, nikad više turnira nije bilo. Crucible Theatre će dočekati 19. rangirni turnir ove sezone. Sve što se dogodilo u sezoni, pada u zaborav, bar na nekoliko dana, i ništa više nije bitno.

U Sheffieldu će se ove sezone osjetiti slavljenička atmosfera. Kultni Crucible Theatre slavi 40 godina domaćinstva najboljim na svijetu, pa je zbog toga ove sezone napravljena nešto veća promocija, iako baš i nisam siguran koliko je promocija potrebna ovakvom spektaklu.

Na nedavno završenom China Openu igrači su pokušali dohvatiti najboljih 16, kako bi izbjegli kvalifikacije koje su, tradicionalno, iscrpljujuće i u njima se nerijetko dogoti skalp favorita. Tako smo “izgubili” velikog šampiona i dvostrukog prvaka svijeta Marka Williamsa koji je igrao finale China Opena, a onda doživio poraz u posljednjem kolu kvalifikacija od Stuarta Carringtona. Nećemo gledati dvojicu igrača koji su u sezoni 2016/2017. osvojili svoje prve velike turnire. Mark King, prvak Northen Ireland Opena se oprostio u finalnoj rundi kvalifikacija, a osvajač German Mastersa, Anthony Hamilton, se oprostio od Sheffielda još i ranije.

Mark Selby i dominacija kakvu ni sam nije sanjao

Bilo bi sve, samo ne pošteno, staviti nekog kao prvog favorita, a da to ne bude Mark Selby. Čovjek koji je dvije godine na prvom mjestu rang-liste, čovjek koji brani titulu u Cruicibleu i čovjek koji otvara Svjetsko prvenstvo sutrašnjim duelom. Selby završni turnir dočekuje u odličnoj formi. Eh, sad. Šta za Šaljivdžiju iz Leicestera znači da je u dobroj formi, to niko ne zna. Poznat je po tome da, kada ne igra dobro, najbolji je igrač svijeta i niko ga ne može savladati. Svojom, nazovimo je, sekundarnom igrom i mentalnom snagom samljeo je svakog protivnika koji je, u meču protiv Selbyja, osjetio da može do pobjede i da je superioran nad svjetskim prvakom u svim bilijarkskim disciplinama, uključujući i onu najtežu i najbriljantniju o kojoj danas trošimo riječi.

Svjetski bukmejkeri su na Selbyja ponudili koeficijent koji iznosi 4, što je, istini za volju, vrlo dobar koeficijent koji je takav zahvaljujući progresu Judda Trumpa u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ronnie O’Sullivan i armija navijača se nadaju petoj tituli

Najpopularniji snooker igrač svih vremena čeka na šestu titulu od 2013. godine. Prebrodio je sve krize, postao ambasador ovog sporta, nasmijan dolazi na turnire i ponovo pokazuje sav raskošni talenat koji mu je Bog dao i s kojim je osvojio srca više ljudi nego znaju za ovaj sport, ako smijem to reći.

The Rocket je u januaru postao rekorder po titulama na uglednom Mastersu u Londonu. Osvojio je sedmu titulu u “Ally Pallyju” i tako postao nedodirljiv, ako nije i bio uvijek. Odličnu formu sa tog turnira želio bi prenijeti i na Svjetsko prvenstvo, ali će ove sezone konkurencija biti fenomenalna, pa ga tako čeka sve, samo ne lagan posao.

Trump konačno više nije bezobrazni dječak, već klasni šampion

Ponos skromnog Whitchurcha je u ovoj sezoni osvojio već dva rangirna turnira (European Masters i Players Championship), ali bi te dvije titule zamijenio za onaj pehar koji će podići neko 1. maja u Crucibleu. Za Trumpa se sve, manje-više, oduvijek znalo. “Bezobrazni” snooker i vanserijski talenat će mu kad-tad donijeti titulu svjetskog prvaka, a mnogi smatraju da je baš to 2017. godina. Više nije klinac koji plijeni pažnju gledalaca atraktivnim potezima koji ostaju upamćeni, a pobjede ne dolaze. Više nije dječak koji bi radije potrošio polovinu svoje zarade na turnirima kako bi kupio cipele u koje će svi gledati, a ne u poteze na stolu. Uozbiljio se i 2017. je definitivno godina u kojoj Judd može do svjetskog vrha i statusa “besmrtnog”.

Higgins, Robertson, Hawkins, Bingham i tri azijska igrača napadaju titulu iz drugog plana

Općepoznata je stvar da se snooker najbrže razvija u Aziji. Interesantno, ali ne i senzacionalno, zvuči činjenica da samo u Kini postoji više profesionalnih snooker klubova nego u kompletnoj Evropi. Liang Wenbo je na English Openu osvojio svoju prvu veliku titulu i tako postao tek 4. igrač iz Azije, nakon Dinga, Wattane i Fua, čiji dom krasi originalni primjerak trofeja rangirnog turnira. Time, ne samo da je sebi dao na samopouzdanju, već je i olakšao posao Dingu Junhuiju koji već godinama na leđima nosi breme jedinog igrača iz Kine od kojeg se mogu očekivati trofeji.

Niko ne zna šta se ove godine događa sa Neilom Robertsonom. “Thunder from Downunder” je prošle sezone igrao maestralno i činilo se da će osvojiti drugu titulu prvaka svijeta, ali je jednostavno zakočio. Sezonu 2016/2017. otvara briljantno, osvajanjem Riga Mastersa, ali nakon toga više ništa nije napravio. Mnogi smatraju da su vansnookerski problemi utjecali na igru šampiona iz Australije, ali je on to sve demantovao. Titulu prvaka svijeta je osvojio 2010. godine i sigurno je da se na tome ne želi zaustaviti. Ipak, ukoliko bude pružao partije kao iz ostatka ove sezone, morat će pričekati još koju godinu.

I na kraju, kakvo bi bilo Svjetsko prvenstvo da se ne dotaknemo velikog šampiona i, prema svim mogućim analizama, najkompletnijeg igrača koji je ikad uzeo štap u ruke, Johna Higginsa. Veliki šampion je osvojio četiri titule prvaka svijeta, a u finišu 2016. godine je svojim igrama pokazao da još uvijek nije rekao svoju posljednju riječ. Ove sezone ne spada u red prvih favorita, ali je, kao takav, najopasniji i niko ga ne smije otpisati sve dok je i posljendnja “crna” na stolu.

john higginsjudd trumpmark selbyronnie o'sullivansnookerworld championship snooker
KOMENTARI

KOMENTARI