Sport Centar

Securitas pendrecima zaustavlja poštare

Securitas pendrecima zaustavlja poštare

Securitas, koji je po svojoj osnovnoj namjeni, kompanija za čuvanje lica i objekata, teško da može iskustva sa poslovnog terena prenijeti na fudbalski teren. Njihova jedina šansa protiv igrača BH Pošte, koja je u više navrata u ranijim sezonama savladali Securitas, jeste da ponesu pendreke na utakmicu.

Poštari su u naponu snage, a mali problem im može predstavljati činjenica da su previše sigurni u sebe, te činjenica da su Aldina Janjoša i Mirzu Ajanovića počele stizati godine, te su sve češće povrijeđeni. Jedno je sigurno, Eldin Hasanović na golu Securitasa, imat će priliku da se još jednom dokaže i da pomalo uspori zahuktale Džafu i Krku.

TVSA i Dom zdravlja ove sezone igraju po sistemu toplo-hladno, Kantonalci su nešto “topliji”, nego zdravstveni radnici, koji u svojim redovima imaju najviše fizioterapeuta, pa se ponekad čini da na terenu dvorane Amel Bečković traže “nove žrtve”, koji će nakon utakmice biti primorani zatražiti masažu ili oporavak.

Višak kilograma imaju i igrači TVSA, ali nedostatak trke u pojedinim momentima utakmica, nadoknađuju glasnošću na terenu, što je sigurno igra kakva će odgovarati Domovima zdravlja, koji u svojim redovima također imaju nekoliko dežurnih prigovarača sudiji.

City Park i Tržnice/Eyot nemaju povijest utakmica iza sebe. Izabranici Fikreta Mulića se polako dižu iz pepela nakon lošeg starta, dok sa druge strane malonogometaši Tržnica važe za pritajene favorite kompletne lige. Dokazali su da svima mogu pomrsiti račune i napraviti probleme, a samo ih je nekoliko minuta i nedostatak sreće dijelio i od trijumfa nad poštarima.
Duel između ove dvije ekipe donijet će i vjerovatno puno golova, s obzirom na to da su napadi bolji dio ekipe, a i jedni i drugi igraju sa motom, “ne možemo primiti, koliko možemo dati.”

Vatrogasci su ove sezone jedna od najnepoželjnijih ekipa na terenu. Za razliku od mnogih timova u Bussines ligi, Vatrogascima je prvenstveni cilj odbraniti svoj gol, a šta naprave u napadu, napravili su. Možda je razlog tome što su slabije pokretljivi prema naprijed, ili što su često gledali italijansku Seriju A u vrijeme kada se igrala totalna odbrana – Catenaccio.
Protiv raspucanog Čardaklije, koji ne bira protivnike, već neumoljivo rešeta mreže, Vatrogasci će imati ozbiljan problem. BH Telecom želi ove sezone osvojiti naslov, a Junuzović, Mahmutović, Suljić i pomenuti Čardaklija znaju pronaći put do mreže.

Duel Bosnalijeka i FDS-a trebao bi donijeti dopadljiv nogomet. Obje ekipe vole nadigravanje, lijepe poteze, efektne golove i ne vole se previše raspravljati sa sudijama, pa će ljudima u crnom, ovo biti jedna od lakših utakmica za “sviranje”, što se pak ne može reći za duel u kojem će igrati ekipe Lutrija/MUP i Farmavita.

Mehmedalija Zilić, voditelj Lutrije i MUP-a, ne priznaje poraz kao opciju, a njegovo strastveno vođenje ekipe treba doći i pogledati. Svoju strast je prenio i na igrače, pa su Selimović, Musić, Zilić-junior, te Velagić ko “osice” na terenu, jer popularni Meša ne trpi nezalaganje.

Uostalom, fond igrača s kojim raspolaže, dopušta mu česte rotacije, što se ne može reći za Farmavitu. Njima nedostaje svježine, posebice uz samim završnicama. Da se utakmice igraju po dva puta 15 minuta, Farmavita bi možda bila u samom vrhu, pa im pravilo od dva poluvremena po 20 minuta nikako ne ide u korist.

Derbi kola igraju ekipe Fan/Regulator i Amadeus/Oslobođenje. Braća Ferhatović napravila su respektabilnu ekipu, koju predvodi Tarik Cerić. Nekadašnji igrač Sarajeva, Rijeke, Olimpika…, postigao je više od 50 posto pogodaka svoje ekipe, jer najviše i trči.

Po imenima, Fan/Regulator je najzvučnija ekipa Bussines lige, ali davno je dokazano da se nije dovoljno samo pojaviti. Upravo su njihova imena i stara slava motiv za sve protivnike, pa tako i za ekipu Amadeus/Oslobođenje, kojoj je najveća prednost činjenica da imaju najviše igrača koji nose veličinu M. Istina, Miković i Avdibegović sve su bliže XXL-u, pa najčešće igraju poziciju sidraša.

Ostali M-ovi su tu da trče, a to rade odlično i ove sezone su jedna od ekipa koja ima cilj otići do vrha, a pri tome pokušati promovisati nekog od svojih igrača u najboljeg strijelca. Za sada im ide dosta dobro i tako će vjerovatno i ostati, ukoliko Avdibegović uspije izbalansirati ekipu na pravi način.

almir osmanhodzicterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI