Sport Centar

Sebastien Loeb vraća se na Dakar reli 2019. godine

Najbolji reli vozač svih vremena, Francuz Sebastien Loeb (44), otkrio je da će u januaru 2019. ponovo učestvovati u Dakar reliju, i to kao nezavisni takmičar.

Sebastien Loeb vraća se na Dakar reli 2019. godine

Najbolji reli vozač svih vremena, Francuz Sebastien Loeb (44), otkrio je da će u januaru 2019. ponovo učestvovati u Dakar reliju, i to kao nezavisni takmičar.

Loeb je, nakon povlačenja iz Svjetskog reli prvenstva prije šest godina, tri puta vozio najtežu svjetsku reli utrku – Dakar reli, a najbolji rezultat ostvario je 2017. godine sa drugim mjestom za Peugeot Total, iza timskog kolege Stephana Peterhansela.

Nakon što se prošle godine povukao sa Dakara zbog nezgode na pješčanim dinama u Peruu i povrede suvozača Daniela Elene, činilo se da legenda motosporta nikad više neće nastupiti u ovoj trci. Međutim, nakon što je prošle sedmice kao gostujući vozač pobijedio u utrci Svjetskog reli prvenstva u Španiji, odlučio je da pokuša još jednom.

„Odluku da idem na Dakar donio sam u posljednji čas, ali i dalje sam gladan pobjede. U poređenju s ostalima, vjerovatno nam nedostaje pripreme. Ali, isto tako, nisam zaboravio sve ono što sam naučio u prošle tri godine. To je avantura, i radujem se što ću je ponovo doživjeti“, izjavio je Loeb, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za razliku od prethodne tri godine, kada je nastupao u fabričkim automobilima, ovog puta na Dakar ide kao nezavisni vozač i pokušat će da postane prvi „privatnik“ koji je pobijedio još od Jean-Louisa Schlessera 2000. godine. Automobil koji će voziti, uz Elenu kao navigatora, bit će Peugeot 3008DKR, sličan onom u kojem je 2017. godine bio drugi.

U svom poduhvatu imat će podršku Red Bulla, a brigu o njegovom vozilu vodit će nezavisni francuski tim PH Sport.

Ovo, 41. po redu izdanje Dakar relija, po prvi put će u potpunosti biti održano u jednoj zemlji, od 6. do 17. januara 2019. godine. Najbolje svjetske reli vozače čeka oko 5.000 kilometara trke u 10 etapa, a Loeb ima malo vremena za testiranje.

„Cijelu karijeru uvijek su me smatrali favoritom. Iako me, naravno, pobjeđivanje motiviše, važno je i zabavljati se. Zato će učešće u Dakaru 2019 sa Danielom, kao privatni autsajderi, biti fantastičan izazov. Spreman sam da pokušam. Bit će to pomalo kao moja tri nastupa u Svjetskom reli prvenstvu ove godine, gdje je uspjeh bio daleko od zagarantovanog“, rekao je Loeb.

On će svoje vozilo testirati privatno u decembru, prije starta relija u Limi, gdje će ponovo sresti svoje stare suparnike, kao što su Peterhansel, Carlos Sainz, Cyril Despres i Nasser Al-Attiyah.

Loeb se iz Svjetskog reli prvenstva (WRC) povukao prije šest godina, nakon devet uzastopnih titula. Nakon toga se takmičio u GT utrkama i rallycrossu, a povremeno je kao gostujući vozač nastupao i u WRC-u. Ove sezone je imao tri gostujuća nastupa za tim Citroen Racinga, a prošle sedmice u Španiji je na reliju Katalonija zabilježio svoju 79. pobjedu, prvu nakon pet godina.

Loeb se iz Svjetskog reli prvenstva (WRC) povukao prije šest godina, nakon devet uzastopnih titula. Nakon toga se takmičio u GT utrkama i rallycrossu, a povremeno je kao gostujući vozač nastupao i u WRC-u. Ove sezone je imao tri gostujuća nastupa za tim Citroen Racinga, za koji je prošle sedmice u Španiji pobijedio na reliju Katalonija.

reli dakarsebastien loeb
KOMENTARI

KOMENTARI