" /> SC analiza: Bol zbog ispadanja kadeta je prolazna, profit je neuporedivo dugotrajniji – Sport Centar
Sport Centar

SC analiza: Bol zbog ispadanja kadeta je prolazna, profit je neuporedivo dugotrajniji

"Igrali smo dobro, ali nije bilo sreće. Za dlaku nam je izbjegao historijski rezultat", konvencionalna je floskula koja prati bosanskohercegovački sport od njegovog nastanka, no, ako se nekad nešto od nabrojanog može iskoristiti, onda je to baš sad slučaj, dan nakon pobjede kadetske reprezentacije BiH nad Srbijom.

SC analiza: Bol zbog ispadanja kadeta je prolazna, profit je neuporedivo dugotrajniji

Tri utakmice koje su, do nekog trenutka, sve išle u istom pravcu, na kraju su završene sa potpuno drugačijim ishodima. Katastrofa protiv Njemačke, nesretan poraz protiv Irske i pobjeda protiv već formiranih srbijanskih fudbalera koji nastupaju za reprezentaciju od koje se uvijek mnogo očekuje, bilans je nastupa kadetske selekcije Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Bodovno, skroman učinak, ali ko god je pratio sva tri meča, može biti ponosan na selekciju koja je izborila drugi uzastopni Euro i tako postavila (pre)težak “zadatak” za sve ostale fudbalske selekcije u BiH.

Mladim momcima koji su srcem predstavljali svoju domovinu (mnogi su mogli nastupiti i za druge zemlje, ali su odabrali najdraži grb reprezentacije koju smatraju svojom op. a.) apsolutno ništa se ne može zamjeriti. Dali su sve od sebe, a kako junak pobjede protiv Srbije, Armin Imamović, reče u jednom trenutku, kratke kopačke su nas dijelile od historijskog plasmana u nokaut fazu velikog takmičenja.

Ono što je obilježilo sve tri utakmice koje je BiH odigrala na stadionu NK Pomorca u Kostreni, jeste katastrofalan start susreta i mnogo bolja igra u nastavku. Protiv Njemačke prvi gol je primljen već u drugoj minuti i naši momci su morali stizati rezultat, što je protiv takve fudbalske velesile nemoguć zadatak. U drugom duelu protiv Irske gol smo primili u sedmoj minuti i tada smo opet morali stizati rezultat. Iako su naši momci izgledali bolje na terenu, lopta naprosto nije htjela u gol koji bi nam donio bod. Kasnije se ispostavilo da je baš taj pogodak našu reprezentaciju vratio kući, jer je gol razlika presudila u korist Irske.

U trećem meču protiv Srbije, ponovo ista priča. Kao što vam je to vjerovatno i poznato od ranije, Srbija je propustila fenomenalnu priliku u četvrtoj minuti, kada se Filip Stuparević obrukao i iz blizine gola pogodio našu stativu. U prvih desetak minuta Srbija je bila mnogo bolji rival, ali su naši momci u potpunosti preokrenuli situaciju na terenu u Kostreni.

Dakle, sa sigurnošću se može reći da je našoj reprezentaciji “presudio” loš početak svakog od navedenih susreta. Šta je tačan razlog uspavanog ulaska u meč, nikad nećemo saznati. Iako su rezultati oscilirali u mečevima koji su iza nas, nevjerovatna je sličnost u svakom od njih, pa čak i u ubjedljivom porazu od Njemačke, jer su naši momci u nekoliko navrata bili bolji od favorizovanog protivnika u drugom poluvremenu, što zvuči paradoksalno kada se uzme u obzir konačni rezultat.

Ipak, ako se nešto može izvući pozitivno iz nastupa na Euru, to je nevjerovatna širina na klupi reprezentacije BiH. Trener Sakib Malkočević je tokom sve tri utakmice pravio fenomenalne izmjene, a koji god fudbaler je ušao u igru, pokazao se kao pojačanje u našem timu. To može otkriti samo jedno, a to je da imamo izuzetno širok dijapazon igrača u ovom uzrastu.

Mlade bh. fudbalere uskoro očekuje okupljanje sa U-19 reprezentacijom pod vodstvom Tonija Karačića, a većina hrabrih momaka koji su nastupili u Hrvatskoj će biti na spisku. Iako smo u prvoj fazi okončali nastup, dobili smo mnogo toga a to će biti evidentno sada već u ozbiljnijem uzrastu fudbalera. Srdačni momci, koji su pokazali nezapamćeno zajedništvo za jednu fudbalsku selekciju u BiH, su osvojili srca čak i neutralnih gledalaca na obalama Jadrana. Iako to možda rezultati nisu prikazali, zapisnik skauta dvostrukog prvaka Evrope, portugalske Benfice, ostao je popunjen igračima sa bh. sportskim državljanstvom nakon uzbudljivih sedam dana koji su iza nas.

euro 2017kadetska reprezentacija bihsakib malkocevic
KOMENTARI

KOMENTARI

Ofskroz Barca
Gost

Svaka čast za objektivan komentar!

wpDiscuz