Sport Centar

Sarri otkrio zašto je došao u Juve: Nikada nisam vidio nešto takvo, ovo je krunisanje moje karijere

Maurizio Sarri je danas u Torinu i zvanično predstavljen kao novi trener Juventusa.

Sarri otkrio zašto je došao u Juve: Nikada nisam vidio nešto takvo, ovo je krunisanje moje karijere

Maurizio Sarri je danas u Torinu i zvanično predstavljen kao novi trener Juventusa.

Italijanski stručnjak se na konferenciji za medije obratio javnosti.

“Juventus mi je dao tu mogućnost i ovo je krunisanje karijere koja je 80 posto bila ekstremno teška. Osjećam da moram sve da respektujem i da dam sve od sebe”, rekao je Sarri, a onda otkrio i zašto je pristao da preuzme klupu Stare dame.

Kada me je Juventus kontaktirao, osjećaj je bio snažan. Nikada nisam vidio da je neki klub toliko posvećen tome da dovede trenera u posljednjih 30 godina i to me je ubijedilo. Nikada nisam vidio toliko direktora, toliko posvećenih da dovedu jednog trenera. Bili su ujedinjeni i ubjeđeni u svoj izbor”.

Naravno, novinare je interesovalo kako je Sarri, kao čovjek kome je Napoli u krvi, došao u Juventus.

“Morate da imate jasne ideje na vašem putu. Navijao sam za Napoli jer sam rođen u Napulju. Imao sam ideju da možemo da budemo kompetitivni na nacionalnom nivou. Dao sam sve od sebe. U posljednjih nekoliko mjeseci u Napoliju sam imao sumnje između moje posvećenosti klubu i navijačima i profesionalnog osjećaja da avantura mora biti gotova. Tokom mojih razmišljanja Carlo Ancelotti se pojavio i to je vjerovatno bila moja greška. Dobio sam ponude, želio sam da odem preko granice i nisam želio direktno da pređem u neki drugi italijanski klub. Premier liga je bila sjajno iskustvo, ali sam u drugom dijelu sezone osjetio profesionalnu i ličnu želju da se vratim u Italiju”, rekao je Sarri.

Osvrnuo se kratko Sarri i na period proveden u Chelseaju.

“Imali smo dugačak put ispred nas. Kada sam išao po engleskim stadionima shvatio sam koliko naši italijanski nisu adekvatni. Bila je to kulturalna promjena. U smislu organizacije i taktički mi smo ispred Engleske. Uzbuđen sam zbog ove sezone Serije A zbog povratka Antonija Contea, Marka Giampaola u Milan…”, nastavio je Sarri.

U kakvom će sistemu igrati Juventus?

“Moramo prvo da vidimo na koje igrače možemo da računamo, da razgovaram sa igračima i vidim u kom sistemu ćemo igrati. Prethodnih godina sam imao 4-3-3, ali taj sistem u Chelseaju je bio dosta drugačiji u odnosu na onaj u Napoliju. Igrao sam prije toga i 4-3-1-2 prije nego što sam počeo 4-3-3, tako da ćemo vidjeti”.

Imat će priliku Maurizio Sarri da trenira jednog od najboljih fudbalera u historiji, Cristiana Ronalda.

“Trenirao sam mnogo dobrih igrača, ali sa Ronaldom se i ja pomjeram nivo iznad. On je na vrhu svijeta. On ima svaki rekord u svijetu fudbala i pomoći ću mu da postavi nove znajući da sam učestvovao u tome”.

juventusmaurizio sarri
KOMENTARI

KOMENTARI