Sport Centar

Sarajevski mitovi i zablude o Vincentu Tanu

Otkako je postao većinski vlasnik upravljačkih prava u Fudbalskom klubu Sarajevo, Vincent Tan jedna je od omiljenih tema među navijačima i sportskim radnicima u našem glavnom gradu, ali i u BiH.  Stoga i ne čudi da je tekst američkog Bloomberga, da malezijski milijarder želi prodati udio u četiri kluba koja su pod njegovom šapom, izazvao posljednjih dana veliku pažnju fudbalske javnosti u našoj zemlji.

Sarajevski mitovi i zablude o Vincentu Tanu

Sam Tan informaciju nije decidno potvrdio, već je za BBC dao dvosmislenu izjavu kako “trenutno ne razmatra prodaju klubova, ali da bi razmislio kad bi ponuda bila prava”. Šta god to značilo. No, nad svakim njegovim glagolom lebdi armija navijača sarajevskog tima i iščekuje konkretniju informaciju o budućnosti voljenog kluba.

Dok ima fanova koji ni u snu ne žele vidjeti Tana na izlaznim vratima Koševa, sve je više onih, paradoksalno, koji Malezijca doživljavaju kao svojevrsno razočarenje. Zbog čega? Odgovor se vjerovatno krije u neutemeljenim visokim očekivanjima, ali i tračevima i mitovima stvorenim o azijskom biznismenu tokom nekoliko zadnjih godina.

Sam ulazak Tana u FK Sarajevo mnogi navijači su dočekali euforično. S pravom, jer s Tanovim dolaskom u bordo klub prekinut je crni niz od sedam godina bez titule državnog prvaka. No, nakon toga je i formirana bajka kako će Sarajevo krenuti stazom apsolutne dominacije u Premijer ligi BiH, a Malezijac će u ovaj fudbalski kolektiv ubrizgati još stotinu miliona “nečega”. No, nije se desilo. I nije bilo realno očekivati da će Tan za FKS izdvojiti novac koji troši na svoju omiljenu nogometnu investiciju, Cardiff City.

Ipak, gledajući sirovu statistiku, Tan je Sarajevu donio više nego Cardiffu. Brzo je zaboravljena činjenica da je krajem 2013., kada je milijarder preuzeo vlasnički udio u Sarajevu, klub bio, bokserskim rječnikom, na konopcima. Nagomilan je dug veći od osam miliona KM, omladinski pogoni su bili rastureni, a sve manje su potencijalni sponzori kucali na vrata Titove 38b. Sarajevo je bilo pred stečajem.

Feđa Kusturica, uspješni Sarajlija s adresom u Hong Kongu, tada je ponudio slamku spasa nagovarajući Tana i njegove savjetnike da ulože u bordo klub. Prije toga je Kusturica, inače bordo fanatik, također bio u kontaktima s potencijalnim ulagačima u FKS, koristeći vlastite veze, a jedan od njih je bio i Tony Fernandes, vlasnik engleskog QPR-a. Međutim, niko nije imao sluha za njegove ideje. Osim Tana, kojeg je pričom o BiH “inficirao” njegov intimus Mohamed Mahatir, bivši malezijski premijer i veliki prijatelj naše zemlje.

Tan je, dakle, ulaganje u Sarajevo vidio kao priliku da pomogne Bosni i Hercegovini, unoseći zdravi kapital. Ipak, zli jezici su i tada plasirali priču kako Malezijac samo želi profitirati ulaskom na naše tržište “na mala vrata”, preko FK Sarajevo. Navodno, Tan samo želi graditi hotele u BiH, a fudbalski tim ga previše ne zanima. Problem je što ova teza drži vodu poput tvrdnje da na Mjesecu ima života. Ako bi Tan zaista želio graditi hotele u BiH, poput mnogobrojnih inozemnih kompanija koje to uveliko čine, šta ga spriječava? I zbog čega bi mu trebalo Sarajevo?

Također, dugo vremena je bila aktivna teorija kako Vincent Tan iz BiH želi crpiti nogometne talente i jednostavno ih ustupiti, bez ikakve naknade, svojim ostalim klubovima, Cardiffu, Kortrijku i Los Angelesu. I, evo, prošle su četiri godine, a samo je jedan igrač iz FKS, Tomislav Barbarić, krenuo tom stazom i potpisao za Kortrijk. I to za više nego pristojno obeštećenje, koje bi svaki klub u BiH objeručke prihvatio.

Za vrijeme Tanove “vladavine” u Sarajevu su sanirani milionski dugovi, uspostavljena puno ozbiljnija klupska infrastruktura i dovedena više nego pristojna nogometna pojačanja. Istina, Tan je puno više uložio u Cardiff, ali velški klub je ispao u drugi razred engleskog prvenstva, dok je Sarajevo osvojilo dva trofeja u tom periodu. To, valjda, govori da puno više znači desetak miliona maraka uloženih u FKS, nego deset puta veća svota investirana u klub suočen sa nemilorsdnom finansijskom konkurencijom na Ostrvu.

Sem toga, Vincent Tan je priča o nemogućem. Priča o tome da je, uprkos našem apsurdnom Zakonu o sportu, moguće da bogati investitor, uz dovoljno želje i truda, spasi jedan bh. kolektiv od leta u ambis i vrati na staze stare slave. Tan je čovjek koji želi pomoći, što je pokazao i nakon katastrofalnih poplava 2014. godine izdašnom humanitarnom donacijom ugroženim područjima u BiH.

I, opet, nije dosta. Jer Tan je, valjda, kriv i kada FKS ne pogodi s nekim lažnim pojačanjem, kada klupske razmirice izlaze na vidjelo, a fudbaleri ne pružaju partije na nivou igrača s najboljim primanjima u PLBiH… Tan nam je kriv. I zato neki pišu po društvenim mrežama da mu žele vidjeti leđa. Iako je jedina prava istina da je Malezijac najbolja vijest koja se dogodila našem klupskom fudbalu u zadnje dvije decenije.

 

bh premijer ligacardifffksarajevokortrijkmalezijavincent tan
KOMENTARI

KOMENTARI

patriota
Gost

Zubanovicu pusti se Tana i Sarajeva da zivimo u normalnoj drzavi vasa tema bi bila kako neko moze da radi normalno sa 2,5 miliona poreskog duga koji nije u reprogramu.Svugdje u svijetu su porezni duznici ti koji urusavaju sistem drzave jedino su kod nas heroji jer prave tribinu od para koje su izmoljakali a da apsurd bude veci ta ista drzava kojoj duguju porez po raznim osnovama im daje pare za izgradnju iste a to sto nasi roditelji i drugi zbog poreskih duznika svaki mjesec strepe za penzije nikom nista.

GrandeMiske
Gost

Tekst o Tanu i FKS a kompleksasu puca cir zbog zeljine tribine.. Pucace cirevi i dalje, dobro se obezbijedite lijekovima..

joSe
Gost

@patriota
kada ste zadnji put platili kiriju za koristenje gradskog stadiona? koristite javno dobro desetljecima bez naknade a pricas da zelju gura drzava.. gledaj svoja posla i mani se najtrofejnijeg kluba..

Hamo i Gile
Gost

Plati porez picko!

Sparr
Gost

Nano nano hamo čopa pite

Sparr
Gost

Tan vrhunski lik samo fulio klub

zeljo
Gost

jedino rijesenje za pitare je da se spoje sa bracinom vrbanjusom ako braco pristane

hase
Gost

Napiši svoj komentar

hase
Gost

Kada se vi niste ujedinili sa Pofaličkim, neće niko nikada. Prvo, morate znati da Vam je sve država dala. U bivšoj Jugi Vaso Miskin Crni napravio stadion, a sada stolice kupuje kako ko stigne “DIVNE LI PRIĆE”, pa dođoše i ovi Koldžini i ovi Mešini da Vam pomognu.

Da skratim,

Uvjek će te biti Štrumpfovi simpatični,sa stolicama, koje su Vam drugi ljudi iz sadake dali.

Hamza Breza
Gost

Zeljeznicmar

wpDiscuz