Sport Centar

Sarajevski klubovi u lovu na Zrinjski, Zenica opet živi za Čelik

Utakmicama 19. kola nakon višemjesečne pauze nastavlja se BH Telecom Premijer liga Bosne i Hercegovine u fudbalu, a nakon čega će se igrati dugo najavljivani i očekivani play off za prvaka, odnosno play out u borbi za opstanak.

Sarajevski klubovi u lovu na Zrinjski, Zenica opet živi za Čelik

Liga 12 u prvom dijelu sezone donijela je donekle zanimljiv, ali ne pretjerano kvalitetan fudbal i tek će doigravanje pokazati koliko je smanjenje lige doprinijelo stvarnom poboljšanju elitnog fudbalskog takmičenja u našoj zemlji.

Tri pretendenta za naslov

Jedno je sigurno, biće jako zanimljivo kako na vrhu, tako i u borbi za opstanak. Lider Zrinjski u nastavak sezone ulazi sa četiri boda viška u odnosu na Sarajevo i sa novim trenerom Ivicom Barbarićem. Plemići su u prvom dijelu sezone u jednom trenutku imali, činilo se, nedostižnu prednost u odnosu na najbliže rivale, ali nekoliko kikseva omogućilo je Sarajevu i Željezničaru da uhvate priključak.

Aktuelni šampion je u svoje redove doveo nekoliko novih i provjerenih igrača, te kada se uzme sve u obzir, bodovna prednost i širina igračkog kadra, sigurno je da su Plemići prvi favoriti za odbranu naslova prvaka, ali s obzirom da će u doigravanju imati po dva meča protiv svakog rivala i u Mostaru znaju da je put do titule još uvijek dug.

Sarajevo bez velikih najava, ali i bez velikih pojačanja dočekuje drugi dio prvenstva. Za razliku od nekih ranijih sezona Bordo tim u nastavak šampionata ulazi sa skoro nepromijenjenim sastavom što bi mogla biti određena prednost u borbi za vrh, ali činjenica je da tim sa Koševa ima i “kraću klupu” u odnosu na najveće rivale. Upravo od toga će u mnogome zavisiti ambicije Sarajeva, jer sa postojećim kadrom moraju se uzdati i u dozu sportske sreće – da će ih zaobići povrede i kartoni, a pozitivna atmosfera iz finiša jesenjeg dijela mogla bi biti pokretačka snaga u borbi za trofeje.

Željezničar je tokom pauze odradio veliki posao kako u “logističkom” smislu, tako i u jačanju igračkog kadra sa nekoliko zvučnih pojačanja. Plavi sa Grbavice ne kriju visoke ambicije, ali sa dozom opreza kao glavni cilj postavili su izlazak u Evropu. Euforija se već može osjetiti među navijačima koji sa nestrpljenjem čekaju da na “novoj” Grbavici bodre svog Želju. Plavi imaju kvalitet, pozitivan ambijent, ali i velika očekivanja nakon niza sušnih godina. Petrović i njegovi izabranici dobar rad tokom pauze moraju potvrditi i na terenu, jer ove sezone se na Grbavici očekuje barem jedan trofej.

Široki u nezavidnoj situaciji

Krupa i Radnik Bijeljina bili su najprijatnija iznenađenja prvog dijela šampionata i u preostala četiri kola regularnog dijela očekuje se da kapitalizuju stečenu bodovnu zalihu ulaskom u doigravanje za prvaka, što bi za obje ekipe bio veliki uspjeh, ali ni njihova prednost nije toliko izražena da već sada mogu računati na to i pred njima je jako težak zadatak da dođu do cilja. Vrlo važno je da su uspjeli zadržati ključne igrače, pa sa određenim optimizmom ulaze u nastavak sezone.

Za još jedno mjesto koje vodi u play off borit će se Sloboda i Široki Brijeg. Tuzlaci imaju tri boda više od tima sa Pecare, koji u nastaku skoro da nema pravo na kiks ukoliko želi da uđe u doigravanje za prvaka, a novi trener Goran Sablić je pokušao promijeniti sistem igre tokom priprema i sa 4-3-3 ubrzati igru koja je većim dijelom jeseni bila negledljiva, te će biti zanimljivo da li će Širokobriježani u nastavku sezone igrati bolji fudbal nego u prvom dijelu prvenstva. S druge strane, Tuzlaci imaju dobru ekipu koja je tokom pauze doživjela određene promjene, ali okosnica ekipe je ostala ista i sa Tušnja su jasno poručili da prvo žele ući u Ligu za prvaka, a zatim napasti jednu od pozcija koja vodi u Evropu.

Čelik i Olimpic ”stali na noge”

Mladost DK i Vitez imaju dobru bodovnu zalihu u borbi za opstanak, te ne bi trebali imati većih problema u misiji očuvanja statusa premijerligaša. Prilika je to možda za obje ekipe da pokušaju afirmisati i mlađe snage, ali sigurno je da ipak neće previše kalkulisati dok i matematički ne budu sigurni.

Konačno, tri najugroženije ekipe Metalleghe, Čelik i Olimpik vodit će veliku borbu za još jednu poziciju koja garantuje očuvanje premijerligaškog statusa. Kraljevi iz Jajca imaju šest bodova više u odnosu na Zeničane i Vukove, ali pristigla pojačanja na Bilino polje i Otoku pokazatelj su da će biti neizvjesno do kraja. I Čelik i Olimpik u nastavak sezone ulaze mnogo jači, sa potpuno izmijenjenim ekipama i sa nekoliko provjerenih igrača. Crno-crveni sa Bilinog polja imat će i veliku podršku sa tribina, jer se nakon dugogodišnjeg bojkota na tribine vraćaju Robijaši, a i “gradski oci” konačno su odlučili stati iza Čelika kao simbola Zenice. Olimpik je dobio novu Upravu, najmlađi sarajevski premijerligaš se uspio stabilizovati nakon trubulentene jeseni i svi na Otoci vjeruju da mogu ostati u društvu najboljih.

Mnogi su mišljenja da i pored bodovne prednosti Metalleghe neće izdržati trku sa Čelikom i Olimpikom, ali sigurno je da i Kraljevi imaju svoju računicu.

Nadamo se da će nastavak prvenstva prije svega donijeti bolji i zanimljviji fudbal nego jesenas. Iako je ulog veliki nadamo se da neće biti ekscesa na terenima i na tribinama, te da će se Liga 12 pokazati kao pun pogodak ka ozdravljenju bh. klupskog fudbala.

dan nezavisnosti bihfkkrupafkmladostdkfkolimpikfkradnikfksarajevofkslobodafkzeljeznicarhskzrinjskinkceliknkmetalleghenksirokibrijegnkvitezterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI