Sport Centar

Sarajevski derbi danas na Grbavici: Osim i Marinović kriju adute pred meč s velikim ulogom

Proteklog vikenda odigrano je pet utakmica 20. kola m:tel Premijer lige BiH, ali početak nogometnog proljeća obilježit će zapravo današnja utakmica, kakav god njen ishod bio.

Sarajevski derbi danas na Grbavici: Osim i Marinović kriju adute pred meč s velikim ulogom

Proteklog vikenda odigrano je pet utakmica 20. kola m:tel Premijer lige BiH, ali početak nogometnog proljeća obilježit će zapravo današnja utakmica, kakav god njen ishod bio.

Na Grbavici se sastaju ljuti gradski rivali, Željezničar i Sarajevo. Pritisak? Naravno. Favorit? Ne postoji u ovim mečevima.

Sarajevski derbi, 122. prvenstveni, odnosno ukupno 142. Utakmica koja bi itekako mogla odrediti nastavak sezone.

Ulog je veliki. U slučaju pobjede domaćina, Plavi bi prišli lideru na šest bodova zaostatka i tako, sasvim sigurno, unijeli nemir u svlačionicu prvaka, neporaženog u prošloj godini. S druge strane, trijumf bi Sarajevu, uz 11 bodova prednosti nad prvim pratiocem (Široki Brijeg), otvorio put prema trećoj uzastopnoj tituli.

Ono što ipak izdvaja aktuelni obračun sarajevskih velikana od nekih prijašnjih duela jeste činjenica da ni u jednom taboru ne znaju kako će izgledati protivnička strana. Tokom zimske pauze izmjene su pretpjeli igrački kadrovi plavog i bordo tima, isprobane su i neke nove taktičke ideje u prijateljskim susretima.

Obje ekipe su svoje generalne probe odigrale iza zatvorenih vrata, bez publike i direktnog prenosa (Sarajevo – Goražde 1:1, Željezničar – Široki Brijeg 1:0). Jasna je bila namjera trenera Amara Osima i Vinka Marinovića da sakriju adute, ali i mane, pred očima suparnika.

“Prva utakmica je uvijek specifična, jer ne znamo na čemu smo. Treba proći par kola da se ekipe poslože. Eh, kada igraš protiv lidera, ne zna se da li je dobra stvar ili nije, igrati prvu utakmicu. Teoretski možda i jeste dobro, jer ako su prvi, bolji su od ostalih, a možda sve ostale ekipe imaju na svojoj strani faktor druge utakmice. S druge strane, i mi nismo toliko loši”, kaže Osim.

Marinović ipak vjeruje da će, više nego taktika ili bilo šta drugo, inspiracija pojedinca biti odlučujuća u današnjem obračunu:

“Maksimalno smo se spremali za ovu utakmicu i to je utakmica koja je specifična. Prvo što je prva u ovoj godini, a drugo, zato i što je derbi utakmica koja sigurno nosi poseban značaj. Takve utakmice odlučuju detalji, tako obično bude. Jedan nadahnuti pojedinac kojeg izbaci ekipa, nadam se da će to biti igrači koji će biti na našoj strani i da ćemo uspješno završiti utakmicu”, ističe strateg bordo tima.

Susret počinje u 17.30 sati, glavni sudija je Irfan Peljto iz Sarajeva. Utakmica će biti u direktnom prenosu na kanalu Arena Sport 1, koji je praktično dostupan svima u BiH preko Arena Cloud aplikacije (besplatna do 15. marta).

amar osimfksarajevofkzeljeznicarvinko marinovic
KOMENTARI

KOMENTARI