Sport Centar

Saopštenje UO RSBiH: Neka nama nepoznata lica sebi pripisuju uspjeh reprezentacije

Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine izdao je saopštenje za medije nakon plasmana našeg nacionalnog tima na Evropsko prvenstvo.

Saopštenje UO RSBiH: Neka nama nepoznata lica sebi pripisuju uspjeh reprezentacije

Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine izdao je saopštenje za medije nakon plasmana našeg nacionalnog tima na Evropsko prvenstvo.

Prije svega UO RSBiH čestitao je reprezentativcima i stručnom štabu na historijskom plasmanu na Evropsko prvenstvo, a zatim je i negirao neke natpise i tvrdnje.

Saopštenje vam prenosimo u potpunosti.

“Poštovani,

povodom plasmana rukometne reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo i napisa po pojedinim portalima i sredstvima informisanja u vezi rada Upravnog odbora RSBiH kroz kvalifikacioni ciklus muške seniorske reprezentacije, nalazimo potrebnim obratiti se javnosti i iznijeti tačne činjenice i okolnosti koje su obilježile rad Saveza kroz netom završene kvalifikacije.

UO RSBIH želi najprije čestitati svim igračima i stručnom štabu zbog plasmana na Evropsko prvenstvo, čime su dali nemjereljiv doprinos istorijskom uspjehu rukometnog sporta u BiH, ali i sporta uopšte, dali podstreka mladim generacijama rukometaša da nastave njihovim putem, te na najbolji način promovisali državu BiH.

Ni u kom slučaju, nam nije namjera ovaj uspjeh rukometne reprezentacije pripisivati Upravnom odboru RSBiH, jer te zasluge najprije pripadaju igračima i stručnom štabu, ali smatramo da ne treba ulogu UO nipodaštavati iznošenjem neistinitih tvrdnji i okolnosti.

Sadašnji UO RSBiH preuzeo je dužnost u Savezu u avgustu mjesecu 2018. godine i prošao je sa igračima i stručnim štabom kompletan kvalifikacioni ciklus za plasman na Evropsko prvenstvo. Ne sporimo ogromne naslijeđene nagomilane probleme u Savezu, od kojih izdvajamo nedostatak ID broja i nepostojanje računa, i koje pokušavamo riješiti ali i pored toga nastojali smo reprezentaciji obezbjediti uslove za odigravanje kvalifikacionih utakmica.

Apsolutno nisu tačni određeni napisi i saopštenja kako su neka druga lica plaćala putovanja, hotele, pripreme za reprezentaciju, obzirom da je UO RSBiH obezbjedio sredstva za sve utakmice reprezentacije, i putovanja i hotele i pripreme i podlogu za odigravanje utakmica u Tuzli i drugo, sve to uz nesebičan volonterski rad članova UO RSBiH i u veoma teškim i složenim uslovima bez izvornih prihoda – kotizacija, članarina, licenci, kao i donacija koje se mjere u više stotina hiljada KM, a sva sredstva su obezbjeđena radom članova UO RS BIH kroz prodaju reklamnog prostora na utakmicama naše reprezentacije, znatan dio i kroz pomoć osnivača RS FBIH. Potrudili smo se i ne žalimo, jer nam to jeste posao, da igračima i stručnom štabu obezbijedimo sve moguće uslove za rad na okupljanjima. Uslovi za dobar rade ove reprezentacije su obaveza svih nas i mi smo se potrudili da imaju najbolje. Konstantne priče da reprezentacija na duga putovanja ide autobusom, da selektor plaća avionske karte su prošlost i stvari koji mi sebi nismo mogli, ni smjeli dopustiti. Svako ko redovno prati reprezentaciju i ima bilo kakav kontakt sa našim igračima i stručnim štabom zna da nije bilo dugih putovanja autobusom i da niko drugi, do Rukometni savez BiH, nije plaćao avionske karte i smještaj.

Stoga, UO RSBIH izražava veliku zabrinutost zbog pokušaja privatizacije i politizacije rezultata rukometne reprezentacije BiH, pojavljivanja u javnosti nama nepoznatih lica koja nezasluženo pripisuju sebi uspjeh reprezentacije. Oni politički puleni, koji ovih dana drže lekcije o funkcionisanju i načinu rada UO RSBiH, pripisuju sebi zasluge za rezultate, trebali bi možda pokazati šta su konkretno uradili za ovu reprezentaciju. Pozivamo ih i da ponude konkretna rješenja za situaciju u kojoj se nalazi rukometni sport u BiH, jer smo siti istrošenih floskula da je „stanje katastrofalno” – kao da mi to sami ne znamo. Svima koji misle da mogu naći rješenje nudimo da se priključi radu Upravnog odbora RSBiH, a da se ostave komentara po društvenim mrežama kojima sebi pokušavaju „ubrati” političke poene i ostvariti ličnu.

Također, smatramo nekorektnim održavati proslave uspjeha reprezentacije, a da na istu nisu pozvani Predsjednik, Potpredsjednici i članovi UO RSBiH, ali to predstavlja najmanji problem u odnosu na probleme u Savezu, na čijem rješavanju rade isključivo članovi UO RSBiH, uz napomenu da će UO RSBiH i dalje stajati uz mušku reprezentaciju, kao uostalom i uz sve druge reprezentativne selekcije, te nesebično doprinositi obezbjeđenju uslova za igranje utakmica reprezentacija.

S iskrenim poštovanjem,

UO RSBiH”, stoji u saopštenju Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH.

rsbihrukometna reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI