Sport Centar

Saopštenje Sindikata profesionalnih fudbalera: Podrška razvoju ženskog nogometa u BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH danas je izdao saopštenje povodom inicijative o razvoju ženskog fudbala u BiH.

Saopštenje Sindikata profesionalnih fudbalera: Podrška razvoju ženskog nogometa u BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH danas je izdao saopštenje povodom inicijative o razvoju ženskog fudbala u BiH.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Sindikat profesionalnih fudbalera BiH zalaže se za prava igrača u okviru bh. takmičenja. U sklopu našeg djelovanja svakodnevno se susrećemo sa brojnim problemima, sa kojima se sportisti suočavaju i želimo biti pomoć i podrška. U sezoni koja je pred nama nastojimo realizovati brojne nove projekte, inicijative i aktivnosti, a svakako jedno od polja našeg djelovanja bit će i razvoj ženskog fudbala u BiH.

Prije svega želimo istaći brojne pozitivne trendove kada je u pitanju ženski fudbal u BiH. U proteklim godinama isti je doživio porast popularnosti u našoj državi, te se rezultati klubova sve više prate. Također, fudbal je više dostupan djevojčicama kao sport kojeg žele trenirati, a naše mišljenje, nakon analize trenutnog stanja, jeste da ženski fudbal zaslužuje još veću pažnju i praćenje.

Rezultati koji se postižu u domaćim i evropskim takmičenjima kada su u pitanju klubovi domaće Premijer lige BiH za žene su zaista impresivni i svake godine naše predstavnice takmiče se u najprestižnijim evropskim takmičenjima. Na putu ka novim uspjesima trenerica, trenera i igračica potrebna je podrška po svim osnovama jer je potencijal itekako prisutan u našoj državi.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini predložit će krovnoj kući bh. fudbala nekoliko konstruktivnim i inovatnih ideja, kako bi se dodatno unaprijedio ženski fudbal u našoj državi, a kako bi napravili dodatni doprinos u tome, rukovodstvo naše organizacije donijelo je odluku da će sve igračice Premijer lige BiH za žene besplatno učlaniti, te da će Sindikat, poput profesionalnim fudbalerima, svoje usluge pravne zaštite i rješavanja statusnih pitanja ponuditi „pro bono“ fudbalerkama.

U narednom periodu obratit ćemo se svim klubovima Premijer lige BiH za žene, kako bi izvršili proces učlanjivanja fudbalerki i dodajmo i to, da kolektiv sindikata najtrofejnijem ženskom fudbalskom klubu u BiH, kolektivu SFK 2000 Sarajevo, želi puno sreće i uspjeha na predstojećim utakmicama UEFA Lige prvaka za žene, gdje ovaj kolektiv, kojeg vodi selektorica BiH, trenerica Samira Hurem, ima novu, historijsku šansu za prolazak među 32 najbolje evropske ekipe”.

sindikat profesionalnih fudbalera u bih
KOMENTARI

KOMENTARI