Sport Centar

Šampionski (s)Klopp i nova igra sudbine

Čudno je kako sudbina nekada zna strašno da izaziva, nervira i tjera ljude na najcrnje slutnje, najteže riječi i najgora moguća djela. Kada hoće, ona ne bira ni vrijeme, ni mjesto, ne zanima je ni ime, veličina, broj, ljepota, posljedice... Može biti bolno okrutna, voli da se igra i stvara neke nevjerovatne priče, a pri tome, na početku i na kraju, rezerviše sebi glavnu ulogu.

Šampionski (s)Klopp i nova igra sudbine

Tog dana u hramu engleskog fudbala, neobrijani, u najavama nezainteresovani, hladni i pažnje željni Jose Mourinho pokorio je Anfield. Nije mario za sredstvo, namirisao je krv, iskoristio dobro poznati recept i produžio agoniju koja je u tom trenutku trajala 24 godine.

Duboka je to rana, ona boli najviše. Pehar prvaka se na Anfieldu prikazao kao fatamorgana pred onim koji ga je želio najviše. Fatamorgana je od vječnog heroja i superjunaka napravila tragičara. Najomiljeniji ukućanin doslovno se okliznuo na najlakšem zadatku i dopustio da tajmer za odbrojavanje nastavi nesmetano raditi. To je igra sudbine.

Danas, godinu i po od pada na posljednjem stepeniku za sami vrh, Liverpool je krenuo u novi pohod. Čvršći i zreliji, neki novi Redsi, prepuni samopouzdanja i međusobne ljubavi navijača i igrača, jurišaju u maratonskoj trci prema dalekom cilju, nadaju se i očekuju da je ovo nova zlatna prilika i već pripremaju teren kako se prošlost ne bi ponovila. Preživjeli su tornado koji ruši sve redom, još brže se oporavili i krenuli dalje s nekim novim licima i herojima.

Nije ova situacija ponovljeni scenario, ni već ispričana priča, ovo je nešto sasvim drugačije. Novi Liverpool satkan baš po mjeri Jurgena Kloppa ima pobjednički gard. Igra bez pardona, ne odustaje kada je teško i puni mreže do kraja kada ima priliku za to. To je novitet, jer sve od čega je prošlo 20 godina kao da se nije ni desilo.

Nijemac već zna način na koji će stati na crtu jačima od sebe, ne oklijeva pri ulasku u najopasnije i najmračnije uličice i vjeruje u konačnu pobjedu. Ta šampionska krv trenutno teče kroz vene njegovih igrača. Teče i daje nadu da je stigao njihov trenutak i kucnuo čas da sve crne serije i dugi post bez titule prvaka postanu samo jedan mali dio prošlosti.

Dug je put ispred Liverpoola i trenutka kada će možda onaj tragičar iz 2014. godine, podići trofej, ako se Gerrard, kao bludni sin, u januaru uopšte vrati na Anfield. Prepreka je previše, a zvijeri koje s istim ciljem love svoje plijenove nikada nije bilo više. Sposobnost Kloppa da vlada među najjačim može odigrati veoma važnu ulogu u cilju da Redsi opet budu ono što su nekada bili i to se na popularnom Kopu, najodanijoj tribini Anfielda, već sada osjeti.

Biti najbolji u masi ne znači i biti najjači od svih. Ni inteligencija kao pojedinačna sposobnost ne može biti presudna, niti najbolji možeš biti ako se baš tebi poklope sve ostale stvari. Bivši trener Borussije Dortmund već ranije je pravio sklop tri  šampionska elementa i prkosio zakonima u kojima na kraju pobjedu nosi onaj od kojeg su to svi očekivali.

Ako trenutna igra i rezultati nisu ponovljeni scenario, onda način na koji Klopp vodi jedan klub svakako da jesu. Onaj ko se nije uklapao u taktiku stručnjaka iz Stuttgarta, sada je već bivši fudbaler Liverpoola. Onaj ko slagalici može doprinijeti svojim znanjem već je opravdao očekivanja, a skupo plaćenih zvijezdi po obećanju u klubu nema, jer one za odanost jedne svlačionice, koja prema Kloppu donosi rezultate, nisu potrebne.

A sudbina? Priča koju ona stvara ne trpi greške u sistemu, već nudi trenutke u kojima se ostaje bez daha. Klopp i Kop, u potpuno drugom univerzumu ali s istim orkestrom. Bit će da je njemu suđeno šampionsko slavlje uz pjesmu ”You’ll never walk alone”, samo ovaj put nastup imaju oni od kojih to i počinje. Jer, tako to radi Njeno Veličanstvo Sudbina…

euroliga
KOMENTARI

KOMENTARI