Sport Centar

Samo talenat nikad nije dovoljan: Treća liga za novi početak jedne fudbalske barabe

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati fudbaleri koji su nešto prikazali u Milanu nakon 2011., eventualno 2012., godine u kojoj su Rossoneri ostali bez titule poslije velike nepravde. Bilo je tu igrača koji su došli i očekivalo se mnogo, a to nisu pokazali, a s druge strane bio je tu i Jeremy Menez i za njega se može reći da je među onima iz prve rečenice teksta.

Samo talenat nikad nije dovoljan: Treća liga za novi početak jedne fudbalske barabe

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati fudbaleri koji su nešto prikazali u Milanu nakon 2011., eventualno 2012., godine u kojoj su Rossoneri ostali bez titule poslije velike nepravde. Bilo je tu igrača koji su došli i očekivalo se mnogo, a to nisu pokazali, a s druge strane bio je tu i Jeremy Menez. Za njega se može reći da je među onima iz prve rečenice teksta.

Menez je besplatno stigao iz PSG-a u ljeto 2014. godine, nakon što je u Parizu doživio razne anegdote. Mnogo ih je bilo povezano s dešavanjima van terena, a na kraju je ‘popustio’ Zlatanu Ibrahimoviću i odlučio se na prelazak u Milan.

Po dolasku, ionako već godinama razočarani navijači sedmostrukog prvaka Evrope, nisu očekivali doslovno ništa od Francuza koji je, istini za volju, oduvijek pokazivao da sa svojim predispozicijama i talentom svakom klubu može donijeti nešto novo, ali i igrača kojem su brojne “bestovske” stvari bile neuporedivo važnije.

Istina, neutralni fanovi uvijek su, prije šutljivih radilica i igrača koje ne prate afere, birali one sa boemskim stilom života i one za koje se pretpostavlja da bi bili mnogo više u odnosu na ono što su postali. Menez je, uistinu, bio takav, ali mu je karijera protekla igrajući sa balotelijima, ibrahimovićima i sličnim fudbalskim barabama, pa nije toliko dolazio do izražaja.

Balotelli i Menez

Godina za godinom, slagala se jedna vrlo dobra karijera. Kada se jednog dana oprosti, ovaj francuski fudbaler imat će šta da prepriča svojim budućim naraštajima. Na njegovom zidu uramljene će biti slike u dresovima Milana, PSG-a, Rome, Monaca i još nekolicine evropskih klubova, a 24 nastupa za superjaku reprezentaciju Francuske sama govore mnogo toga.

Do odlaska sa San Sira njegova karijera tekla je iole dobrim putem. Tačnije, odličnom stazom koju bi poželio svaki dječak koji se počne baviti fudbalom. No, nakon toga krenuo je sunovrat, a kako je i sam poručio jedne prilike, prelazak iz Milana u Bordeaux značio je i kraj.

Nezadovoljni Menez u Bordeauxu

“Već 2016. godine u Bordeauxu bio sam zasićen fudbalom. Bio sam u tom klubu, ali nisam bio glavom. Imao sam mnogo problema u privatnom životu. Nisam imao više strast za posao. Dosadio mi je fudbalski svijet. Ti svi lažni momci koji su se pretvarali da su mi prijatelji. Nisam više mogao. Moje igre su bile ravne nuli. Samo sam gubio vrijeme”, rekao je Menez prije nešto više od godinu dana, kada se vratio u matičnu zemlju potpisavši za Paris FC.

Iako se nije nikada dokazalo, od popratnog sadržaja karijeru su obilježili skandali sa drogom, alkoholom i partijanje sa ženama što mu je na kraju ‘došlo glave’.

Pokušavao se Menez ‘vaditi’, pa je tako u izjavama navodio pozitivne primjere u karijeri. Kultni gol petom protiv Parme, nastupi za reprezentaciju, veliki transferi u PSG i Milan… Francuz je prelazivši u četvrtu deceniju života nebrojeno puta naglašavao kako je bio dobar i talentovan fudbaler, kako je mogao više, jasno poručivši svima da se kaje što neće zlatnim slovima biti upisan u historijske romane.

“Mogao sam ostvariti mnogo više, ali nisam dovoljno radio na tome. Mislio sam da je talent dovoljan. Svoj stil sam usavršio na ulicama Pariza i vjerovao sam da mogu daleko dogurati. Ljudi su govorili da sam dobar kao Kaka. Nisam nikada imao trenera koji će mi ukazati šta da radim”.

Sedam trofeja u seniorskom fudbalu osvojio je ovaj ofanzivac kojeg je nekada krasila prefinjena tehnika i autentičan stil fudbala. Nije ni malo, ruku na srce, a tu je još i nekolicina iz kolekcije osvojene sa omladinskim kategorijama reprezentacije Francuske. Ipak, igrač koji nastupa u modernoj eri za PSG ‘osuđen’ je na dva ili tri trofeja godišnje, pa je jasno da će i s te strane imati za čime da žali.

Menez u PSG-u

Nakon godina pauze, Menez je ponovo popunio naslovne stranice medija i izborio se za svoj medijski prostor. Od naredne sezone Francuz će igrati, ni manje ni više, nego za italijansku Regginu. Ovaj, nekada standardni član Serije A, u trećem je rangu trenutno, ali je prekid sezone dočekao na vrhu tabele i gotovo je sigurno da će igrati u Seriji B naredne sezone.

Prvo pojačanje i ‘poklon’ navijačima upravo je Jeremy Menez. Za fanove bit će to nada da se uskoro može elitni fudbal zaigrati u Kalabriji. A, pazite sad. Iako je Reggina u trećem rangu i dalje, u klubu će ga dočekati još jedan nestašni sin i nekadašnja nada Milana, Hachim Mastour, izuzetno popularni napadač koji je igrao za Napoli i Atalantu, German Denis, Fiorentinin Reginaldo… Ekipa spremna na sve!

I ovaj transfer najbolji je pokazatelj da Menez žali za mnogo stvari u karijeri. Francuz osjeća da nije rekao posljednju riječ i da je ostao dužan pokazati nešto ljepšu sliku. Nada je da će na stadionu Oreste Granillo ponovo zaigrati u italijanskoj eliti, a uostalom, tu je pružio i najbolje partije tokom karijere.

Kada je odlazio u Meksiko, Menez je javno isticao da je tokom karijere radio nepromišljene poteze. Častio se epitetima ‘glup’ i ‘idiot’, znajući da je sam kriv za činjenicu da neće iza sebe ostaviti naslijeđe kakvo su uspjeli predaniji igrači koje viša sila nije nadarila jednakim fudbalskim umijećem. Možda će imati još jednu šansu da zaigra u Seriji A, ali je put miljama dalek i ne drži više ništa u svojim rukama.

Ukoliko bude imao sreće, sljedeće sezone igrat će protiv Entelle, Salernitane, Pordenonea i drugoligaške družine…

francuskajeremy menezmilanpsgRoma
KOMENTARI

KOMENTARI