Sport Centar

“Sačuvajmo kulturno blago”: Sarajevo u petak domaćin trke koja nosi predivnu poruku

Udruženje "Dečki u plavom" iz Sarajeva organizirat će u petak u glavnom gradu BiH neformalnu trku pod motom "Sačuvajmo kulturno blago".

“Sačuvajmo kulturno blago”: Sarajevo u petak domaćin trke koja nosi predivnu poruku

Udruženje “Dečki u plavom” iz Sarajeva organizirat će u petak u glavnom gradu BiH neformalnu trku pod motom “Sačuvajmo kulturno blago”.

Trka se održava u znak podrške očuvanju šest institucija kulture od državnog značaja koje i danas djeluju bez riješenog pravnog statusa – Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetničke galerije BiH, Kinoteke BiH i Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe.

Cilj je skrenuti pažnju na značaj kulture i historije, kao i njihovog očuvanja.

“Budući da se ove institucije nalaze u teškoj finansijskoj situaciji posljednjih godina, te da je situacija sa pandemijom izazvala dodatne probleme za kulturu i institucije kulture u BiH jer se kultura našla prva na udaru prilikom izmjena i dopuna budžeta, namjera nam je ukazati na njihov značaj i pozvati sve sugrađane da ih posjete. Svakako želja nam je odužiti se ovim institucijama jer čuvaju našu historiju i rade sjajan posao, a neke od njih (Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH) su i naši direktni partneri u projektu “Two Cities Marathon” koji organiziramo 26. jula u Sarajevu i Istočnom Sarajevu”, kazao je za Fenu predsjednik Udruženja Darko Lončar.

On podsjeća da trenutna epidemiološka situacija i okolnosti dozvoljavaju okupljanje na otvorenom prostoru do 100 osoba, te da je to i maksimalni očekivani broj učenika.

“Trčanje samo po sebi jeste sport koji osigurava fizičku udaljenost između takmičara, a radi njihove sigurnosti obezbijedili smo i zaštitne maske”, istakao je.

Utrka u znak podrške kulturno-historijskim institucijama neće imati takmičarski karakter. Start je u petak, 10. jula u 18.00 sati ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Za utrku nisu potrebne prethodne prijave, dovoljno se prijaviti na startu.

sacuvajmo kulturno blago
KOMENTARI

KOMENTARI