Sport Centar

RSBiH: Ukoliko sjednica bude blokirana, jasno je da je na sceni politika nepriznavanja Statuta

Rukometni savez Bosne i Hercegovine oglasio se saopštenjem za javnost kojeg potpisuje Amir Zahirović, potpredsjednik RSBIH, a koje vam prenosimo u cijelosti.

RSBiH: Ukoliko sjednica bude blokirana, jasno je da je na sceni politika nepriznavanja Statuta

Rukometni savez Bosne i Hercegovine oglasio se saopštenjem za javnost kojeg potpisuje Amir Zahirović, potpredsjednik RSBIH, a koje vam prenosimo u cijelosti.

“Kao potpredsjednik Upravnog odbora RSBiH (u ostavci) koje je registrovano rješenjem Ministarstva pravde BiH br. UP09-07-1-1268/17 od 22.06.2017. godine dužan sam da obavijestim javnost o sljedećem:

O situaciji u Rukometnom savezu BiH smo izvještavali i tražili rješenja od Predsjedništva BiH, Vijeća Ministra, Premijera Federacije, Ministarstva civilnih poslova BiH u kojem smo imali i sastanke, Ministarstva financija FBiH dok smo sa Poreznom upravom BiH u sporu. Održano je deset sjednica Upravnog odbora i tema svakog je bila porezna registracija. Nakon što smo u kopiji dobili pismo iz EHF u kojem nas upozoravaju da će nas suspendirati ako ne završimo proces porezne registracije, ne otvorimo račun i ne saniramo dug, kao odgovorni ljudi poduzeli smo određene aktivnosti, iako u tehničkom mandatu.

Otvorena su pitanja, a koja zbog svoje složenosti ne mogu biti riješena po kratkom postupku. U posljednjim danima okupili smo respektabilne ljude iz sportskog i javnog života u BiH koji su obavili razgovore u Predsjedništvu BiH, te Poreznoj upravi FbiH, a sve s ciljem konačnog rješavanja porezne registracije i izbjegavanja suspenzije EHF. Međutim, određene strukture unutar RSBiH su se odlučile na svoj vid borbe koji je u ovom trenutku u suprotnosti sa svim važećim zakonskim i podzakonskim aktima, a samim time i Statutom RSBiH.
Upozoravali smo na to da organiziranje bilo kakvog takmičenja bez samog Saveza predstavlja avanturu i nelegalan čin, a upozoravali smo i na potrebu usaglašavanja rješenja iz registra udruženja u RSRS, ali nažalost, nismo naišli na razumijevanje. Ono što smo uspjeli je da, zahvaljujući našem istaknutom kulturnom radniku i bivšem Ministru kulture i sporta KS gosp. Emiru Hadžihafizbegoviću vratimo kancelarijski prostor u Ćemaluši 6. Ono što se otvara kao realni problem je način sazivanja Skupštine 26.08.2018. godine, jer pozivi nisu odrađeni po Statutu RSBiH, niti zavedeni u protokol. Tražio sam od svih aktera da poštuju Statut, te pravosnažne odluke. Također, iz medija saznajem da su se predstavnici članica RS BiH (RSFBiH i jedan od dva RSRS) sastajali i predlagali rješenja. Nažalost, niti jednom na sastanke nisu pozvani još uvijek legalni i legitimni predstavnici RSBiH, upisani u registru Ministarstva pravde BiH.

Prijedlozi sa kojima sam upoznat preko medija vode u apsolutnu anarhiju i ugrožavaju samo postojanje RSBiH. Žalosti me činjenica da niti jednom nisam pročitao da su ponuđeni konkretni prijedlozi za rješavanje pravne zavrzlame i porezne registracije i izbjegavanje suspenzije od strane EHF-a, a obaviješteni smo da će sve aktivnosti EHF-a podržati i IHF. Osnivanje dva pravna subjekta su neprihvatljiva sa stanovišta RSBiH, i interes svih rukometnih radnika trebao bi biti uređenje krovnog Saveza. Pravna je avantura registrovati dva nova pravna subjekta, a predstavljati da će isti biti pod kontrolom Saveza. Po važećoj zakonskoj legislativi RSBiH je jedini nadležan za rukometni sport u tom obliku na nivou BiH.

Prijedlog za održavanje zajedničke sjednice UO RSBiH, UO RSFBiH i UO RSRS sam već uputio i očekujem da se članovi izjasne. Sjednica je predložena za četvrtak, 23.08.2018. godine u 17:00 sati u prostorijama Saveza. Ukoliko i ova sjednica bude blokirana kao i Skupština 21.07.2018. godine kada predstavnici iz RSRS nisu došli te svojim postupkom prouzročili blokadu Saveza koja traje već mjesec dana, onda će biti jasno da je na sceni politika nepriznavanja Statuta RSBiH i urušavanje RSBiH. Pozivam predstavnike osnivača da ne zaobilaze legalne i legitimne predstavnike Saveza jer slika koja se sada šalje je takva da nemamo iste stavove i da imamo paralelne sisteme rada. Na taj način, EHF će ostati dosljedan tome da će nas suspendirati, a obaviješteni smo da će i IHF podržati isto.

Nadam se da će rukometni radnici u BiH prepoznati nastojanja svih onih uključenih u proces rješavanja problema i da ćemo postići kvalitetno rješenje. Rukometaši i rukometašice ne smiju biti taoci krize, ali isto tako ni izgovor za ostvarivanje određenih ciljeva.
Iako rukometni sport zaslužuje najbolje, u ovom trenutku kada ga opterećuju mnogi problemi, strahujem da prijedlozi izvaninstitucionalnih rješenja vode u dalju agoniju. Rješenja koja se nude ne posmatraju RSBiH kao sistem sa velikom odgovornošću i obimom aktivnosti. Nadam se da će Skupština biti sazvana u skladu sa Statutom, i da se nećemo dovesti u situaciju da se ista poništava. Ostavke u ovim presudnim trenucima kada je izostala podrška za sistemsko i zakonsko rješavanje nagomilanih problema stvar su etike i odgovornosti naspram rukometnog sporta u BiH”, navodi se u saopštenju.

amir zahirovicrsbih
KOMENTARI

KOMENTARI

Anto
Gost

Briga EHF..oni NEMAJU SRBE i ne znaju sta su muke isusove!

wpDiscuz