Sport Centar

Roy Keane: U Francuskoj ćemo učiniti Irsku ponosnom

Roy Keane: U Francuskoj ćemo učiniti Irsku ponosnom

Keane je u stručnom štabu Martina O'Neilla obavljao posao njegovog asistenta, ali mnogi irski mediji, pa i sam selektor tvrde kako je njegova uloga na putu ka EP bila ogromna.

“Ovo je veliko dostignuće igrača, menadžera, Fudbalskog saveza Irske. Bila je ovo teška noć, teška grupa i težak baraž. Igrači zaslužuju kredit, zaslužuju da nacija bude ponosna na njih, bili su fantastični”, kaže i Keane i nastavlja:

“Da budem iskren nisam morao uraditi previše toga. Očigledno je da je mendažer napravio prave poteze. Imali smo grupu igrača koji su vrijedno radili i dali sve od sebe za zemlju. Ja sam vjerovatno učinio jako malo, nisam siguran da mogu čak opravdati i moju platu. Menadžer O'Neill zaslužuje veliki kredit, jer on je donosio odluke, a većina njih je bila ispravna.”

Keane je za britanske medije istakao kako je sedam mjeseci dovoljno vremena da se Republika Irska kvalitetno pripremi za turnir u Francuskoj.

“Možemo uživati i slaviti nekoliko narednih noći, ali želimo na Evropsko prvenstvo otići i učiniti naciju ponosnom. Postoji dosta prostora za napredak. Imamo puno igrača koji su na zalasku karijere, moramo pronaći mlađe kako bi ih uključili u reprezentaciju. Biće to zanimljivih nekoliko mjeseci i radujem se tome. Naravno, nadam se da ćemo odabrati dobru grupu igrača i na vrijeme im tempirati formu”, zaključio je Keane.

U baražu za EURO 2016 Republika Irska je u dvije utakmice bilaa bolja od BiH. Nakon 1:1 u Zenici 13. novembra, Irci su sinoć u Dublinu slavili sa 2:0 i po treći put se plasirali na Evropsko prvenstvo.

Tokom svoje blistave igračke karijere Keane je za Manchester United odigrao 326 zvaničnih utakmica i postigao 33 gola. Igrao je još Cobh Rambiers, Nottingham Forest i Celtic. Sa 19 osvojenih klupskih trofeja, od čega je 17 sa Manchesterom, najtrofejniji je irski fudbaler u istoriji. Nacionalni dres svoje domovine nosio je u 67 navrata i postigao devet golova.

Po završetku igračke posvetio se trenerskoj karijeri. Bio je menadžer Ipswich Towna i Sunderlanda, a trenutno je pomoćni trener u reprezentaciji Republike Irske.

deni milosevicterry stotts
KOMENTARI