Sport Centar

RK Maglaj upozorava: Žalit ćemo se EHF-u i IHF-u, utakmica je morala biti registrovana 10:0

Nakon više od mjesec čekanja na rješavanje žalbe koju je RK Maglaj uložio Rukometnom savezu BiH (polije odigrane utakmice protiv RK Bosna u Visoko - 22. septembra), Upravni odbor kluba iz Maglaja oglasio se saopćenjem.

RK Maglaj upozorava: Žalit ćemo se EHF-u  i IHF-u, utakmica je morala biti registrovana 10:0
FOTO: Facebook/RK Maglaj

Nakon više od mjesec čekanja na rješavanje žalbe koju je RK Maglaj uložio Rukometnom savezu BiH (polije odigrane utakmice protiv RK Bosna u Visoko – 22. septembra), Upravni odbor kluba iz Maglaja oglasio se saopćenjem.

Iz Maglaja kažu da sve do početka utakmice nisu imali nikakva saznanja o neizmirenim dugovanjima Visočaka prema Savezu.

Saopštenje RK Maglaj prenosimo u nastavku.

“Sve do početka utakmice nismo imali nikakvih saznanja o neizmirenim obavezama Visočaka prema Savezu. Dan nakon odigrane utakmice, na naš mail dolazi službeni mail Saveza, vjerovatno cirkularni u kojem su klubovi sa neizmirenim obavezama prema Savezu, pa i RK Bosna Visoko, gdje stoji: Ništa nije plaćeno. Tek nakon saznanja da je Bosna igrala sa četiri neispravno licencirana igrača mogli smo reagovati. Podnesena je žalba Komisiji za transfer i status igrača RS BiH na licenciranje igrača i stručnih lica RK Bosna Visoko. Žalba je Komisiji dostavljena 23. septembra i to putem elektronske pošte i preporučene poštanske pošiljke. Uz žalbu su dostavljeni i dokazi o neblagovremenom izvršavanju finansijskih obaveza od strane RK Bosna, odnosno dokaz da su uplate izvršene 23.septembra, dan nakon odigravanja prvenstvene utakmice između Bosne i Maglaja”, piše u saopćenju RK Maglaj, kao i da je 5. oktobra Komisija odbila njihovu žalbu bez ikakvog obrazloženja.”

U ovom sportskom kolektivu smatraju da Komisija svjesno pokušava svoju isključivu nadležnost prebaciti na komesara, iako je RK Maglaj u svojoj žalbi od 23. septembra decidno naveo da se žalba na osnovu člana 94. Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača RS BiH, na odluku o licenciranja igrača i stručnih lica RK Bosna“ Visoko.

U obrazloženju odluke kojom se naša žalba odbija, Komisija navodi da RK Maglaj nije dostavio kompletnu dokumentaciju iz koje bi bilo vidljivo na koga se odnosi žalba. RK Maglaj žalbu je izjavio istog dana, 23.septembra kada smo putem e maila zaprimili opomenu od Rukometnog saveza BiH zbog neizmirivanja obaveza licenciranja igrača pojednih klubova, među kojima se nalazi i RK Bosna iz Visokog. Uz žalbu RK Maglaj dostavio je i dokaz – uplatnice o djelimičnom plaćanju iznosa registracije i transfera od strane RK Bosna Visoko, a koje uplatnice su datirane i provedene 23. septembra godine, odnosno dan nakon odigravanja prvenstvene utakmice”, objašnjavaju iz RK Maglaj, te ističu da je odigrana utakmica morala biti registrovati službenim rezultatom 10:0 u korist Maglaja, a visočka Bosna kažnjena sa oduzimanjem jednog boda.

RK Maglaj uložio je žalbu na odluku Komisije drugostepenom organu – Arbitražnoj komisiji RS BiH, ali još uvijek nije dobio odgovor.

“O ovom slučaju ćemo, ukoliko se ne postupi po aktima i zvaničnim dokumentima RSBiH, izvjestiti IHF i EHF, te podnijeti disciplinske prijave protiv odgovornih lica u Savezu. Od svih drugih nadležnih tijela i organa zatražit ćemo zaštitu naših prava i interesa”, piše na kraju saopćenja Upravnog odbora RK Maglaj.

rkmaglaj
KOMENTARI