Sport Centar

RK Goražde: Skandalozno je ono što predlažu neke interesne grupe u bh. rukometu

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza RSi potpredsjednik Rukomernog saveza BiH, jučer je u saopštenju za javnost ponovio da je izričito protiv nastavka Premijer lige BiH kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji.

RK Goražde: Skandalozno je ono što predlažu neke interesne grupe u bh. rukometu

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza RSi potpredsjednik Rukomernog saveza BiH, jučer je u saopštenju za javnost ponovio da je izričito protiv nastavka Premijer lige BiH kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji.

Umičević je stava da za šampione treba da budu proglašeni Borac m:tel i Grude, a da ligu napuste timovi koji se nalaze na pozicijama koje vode u niži rang.

U trenutku prekida muškog premijerligaškog takmičenja, na tim mjestima su se nalazili timovi Goražde, bugojanska Iskra i Drina, a upravo se prvi od navedenih timova kasno sinoć oglasilo saopštenjem, objavljenim na službenoj Facebook stranici kluba.

Objavu RK Goražde prenosimo u potpunosti:

“Dragi prijatelji,

u posljednje vrijeme svjedoci smo žestoke kampanje određenih interesnih grupa iz rukometnog miljea koji se presingom i spinovima zdušno zalažu za prekid takmičenja u Premijer ligi BiH zbog pandemije korona virusa. Prekid je, da budemo iskreni do kraja, jedino moguće rješenje jer ekipe već dugo nisu u trenažnom procesu, a i niko sa sigurnošću ne može reći do kada će trajati zabrane kretanja i okupljanja u našoj zemlji.

Međutim, ono što predlažu gore navedene grupe i pojedinci u najmanju ruku zvuči skandalozno. Naime, oni su se dosjetili da nakon što se prekine prvenstvo isto zaključe prema trenutnom stanju na tabeli (12 kola do kraja) i u niži rang presele ekipe koje se trenutno nalaze na tri posljednje pozicije, a za šampiona proglase trenutno prvoplasiranu ekipu. Ligu bi popunile ekipe koje trenutno zauzimaju vodeće pozicije u nižim rangovima iako je i tu bodovna razlika minimalna i odluku bi donio bolji omjer u međusobnim duelima (uzvratnog duela neće biti).

Ništa ne bi bilo sporno da do kraja prvenstva nije ostalo još 12 (dvanaest) kola i da u igri nije čitavih 36 bodova, tako da bi i tabele sigurno bile drastično izmijenjene, i teoretski i praktično.

Takođe, bitno je napomenuti da niti jedan normativni akt Saveza, pa tako ni Propozicije, ni jednim slovom ne tretiraju ovakve situacije već je članom 69 Statuta RS BiH ostavljeno Upravnom odboru da “u skladu sa pravom i pravdom” odlučuje u slučaju “više sile” što je, bez sumnje, pandemija virusa korona koja je paralizovala svijet.

Rukomet u Evropi je takođe stao. Veliki broj zemalja i saveza je prekinuo takmičenje a ono što je interesantno (i jedino moguće i ispravno) da ni u jednoj državi nisu sebi dozvolili egzibiciju i u niži rang poslali bilo koju ekipu.

Tako su do sada ligu proširili: Francuska, Austrija, Slovenija, Poljska, Slovačka itd… a Mađarska je čak poništila cijelo prvenstvo i u narednu sezonu će sa istim ekipama.

Svijet je stao. Svi zakoni i pravila pali su u vodu zbog vanrednog stanja. To stanje je zadesilo i nas i niko ne treba da bude kažnjen, ponižen i izbačen iz lige zbog toga već da se, u skladu sa ljudskim i sportskim načelima, nađe kompromis prihvatljiv za sve.

Moramo shvatiti da su svi klubovi, pa tako i mi, uložili značajna sredstva u ekipe, infrastrukturu i opremu. Uložili sa nadom i željom da se na terenu borimo za što bolji rezultat. Viša sila nas je u tome prekinula i sada svi moramo pokazati jedinstvo, razumijevanje i fair-play. Zanemarimo animozitete i rivalstva i budimo sportisti. Svi redom. Od Brčkog do Trebinja i od Goražda do Cazina. Živjeli prijatelji. Čuvajte se”, navodi klub iz Goražda, koji je u dosadašnjem toku Premijer lige BiH skupio 18 bodova, odnosno bod više od Vogošće Poljine Hills, koja je van zone ispadanja.

marinko umicevicrkgorazde
KOMENTARI

KOMENTARI